Skocz do zawartości

AH-1 F Red Bull 1/48

dak3000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w moim kolejnym warsztacie. Zamierzałem się zabrać za coś innego, ale nie mogłem się powstrzymać bo trafiła się super okazja i kupiłem kolejną moją Cobre tylko w większym rozmiarze.

Musze się przyznać że jest to mój pierwszy model w tej skali.

Nie zamierzam wprowadzać wielkich zmian i modyfikacji, zobaczymy co z tego wyjdzie.

z177.jpg

xm11.jpg

ncnm.jpg

qsdh.jpg

Kalki są piękne ale jeszcze nigdy nie kładłem tak wielkich i mam trochę obaw. Zgadałem się z kolegą Moses i spróbujemy z tego zrobić szablony jestem bardzo ciekaw czy nam się to uda.

Po konsultacji z Mosem potrzebna była by jeszcze jedna osoba która pomoże nam wyploterować ( wyciąć ) przerysowane kalki, tak by można było z nich zrobić szablony.

Kalka ma dwa kolory i też dwa szablony trzeba zrobić. Jeżeli byłby ktoś chętny przyłączyć się do tego przedsięwzięcia to serdecznie zapraszam. Praca jak będzie to wykonania to wycięcie tego co wyrysuje Moses lub podsuniecie pomysłu gdzie można to zrobić.

vvgm.JPG

ivb3.jpg

gewe.jpg

3khu.jpg

cuc8.JPG

uz6j.jpg

3lgc.jpg

ow9d.jpg

p7iy.jpg

li7w.jpg

... tak jak zawsze zapraszam do oglądania i komentowania podsuwania pomysłów ( w temacie kalek ) i nie tylko.

Czy wzorujesz się na zdjęciach Cobry bojowej czy tej akrobacyjnej Red Bull'a ? Przypuszczam, że mogą występować podobne różnice jak w przypadku Hawk'ów w wersji bojowej i grupy 'Red Arrows'

Dak powiedz mi czemu u Ciebie elementy z tworzywa mają srebrne obicia?

Nie wiem te z jak w Fce, ale w T fotele są zrobione z żółtawego tworzywa i też takie obicia mógłbyś zrobić. Spójrz na mój warsztat

viewtopic.php?f=86&t=40083

Trochę może mnie poniosło z suchym pędzlem, ale to wszystko jest do skorygowania.

Nie jestem zbyt biegły w temacie co z czego jest wykonane więc na pewno będę popełniał błędy, ale po to jest forum by osoby bieglejsze zwracały na to uwagę.

Co do samego "suchego pędzla" lubię podkreślać w ten sposób ostre krawędzie, a co do kokpitu w wersji F ciężko jest co kol wiek znaleźć.

Tu na tym filmiku widać co nieco na początku

Zamiast srebrnego użyj szarego, nie zapomniej też o podłokietnikach które machnąłeś z rozpędu na czarne ;)

Nie wiem te z jak w Fce, ale w T fotele są zrobione z żółtawego tworzywa i też takie obicia mógłbyś zrobić. Spójrz na mój warsztat

viewtopic.php?f=86&t=40083

Żółtawe?

Najbliższy temu obiciu będzie Olive drab lub Olive green (oczywiście zależne od producenta farby)

Spójrz na to zdjęcie a zobaczysz, że i oba fotele różnią się w odcieniu, choć słońce pada tak samo.

8457147619_55a07d1ab5_b.jpg

źródło internet

Swoją drogą Moses, to twoje fotele też odbiegają kolorem od oryginału i na dobrą sprawę niewiele się różnią od tych zaprezentowanych przez daka, tyle, że jego są złoszowne przez co ciemniejsze.

ME12_044.jpg

Obicia lakiery na prawej osłonie która jest wykonana z jakiegoś żółtego materiału (kevlar lub coś innego balistycznego).

Paniał?

• 3 weeks later...

Witam po przerwie ,prace pełzną do przodu ...

Założyłem maskę na owiewkę trochę szpachli tu i ówdzie , zostało jeszcze trochę pierdół i dajemy podkład .

Musze zabudować jeszcze działko bo tu jest z wersji bojowej, a w wersji pokazowej cały mechanizm obrotowy jest zabudowany.

Ale to już takie niuanse , pogrzebałem też trochę przy wirniku może na zdjęciach nie będzie tego za dobrze widać ,ale innym razem postaram się o lepsze zdjęcia .

c7he.jpg

u8e2.jpg

l645.jpg

26x2.jpg

zhiz.jpg

pmxw.jpg

t526.jpg

kxeq.jpg

• 2 weeks later...

Witajcie ... trochę mnie nie było ale terminy gonią .

Mam nadzieje że w ciągu tygodnia zdążę bo chciałbym z nim do Koszęcina się wybrać, ale nic na siłę .

Dziś skończyłem składanie i czas na malowanie .

vubm.jpg

9jzc.jpg

mtf3.jpg

fvg8.jpg

26bh.jpg

tcuh.jpg

Mose chyba daruje sobie robienie tego szablonu zaopatrzyłem się płyny do kalek (mam nadzieje że będzie się dobrze kładło te kalki )

• 2 weeks later...

Witam ponownie !

No cóż post pod postem, ale i tak się zdarza czas goni bo mam zamiar wybrać się z nim do Koszęcina oczywiście jak efekt końcowy będzie znośny ;) a w dużej mierze zależy to chyba od położenia kalek.

Zostało do położenia sido trochę washa na wirnik no i KALKI trochę jestem nimi przerażony, ale to chyba nieuniknione.

Oto jak Cobra obecnie wygląda ...

c6ne.jpg

dyee.jpg

dguj.jpg

7vdr.jpg

ey5n.jpg

2ae1.jpg

oqim.jpg

0dih.jpg

m8ly.jpg

Przyłóż się do porządnego nabłyszczenia powierzchni, bo na szorstkiej trudno przesuwa się kalki. A z tak dużymi będziesz miał jeszcze większy problem. Polecam przepolerować model przed nabłyszczeniem ściereczką matującą, lub chociażby twardą stroną gąbki do mycia naczyń.

Dzięki za podpowiedź... kadłub wypolerowałem filcem i położyłem sido nie pamiętam ile warstw, ale było ich Dużo...

Rano przekonam się jak wyszło jak będzie OK to zrobię kilka zdjęć , a jak nie to jutro kolejne warstwy do położenia .

Witam ! Czas goni zostały mi dwa dni by go skończyć a wczoraj przy kalkach zeszło mi 4 godz. a to dopiero jedna strona. Przy nakładaniu tej największej miałem nie mały stresik, ale jakoś poszło efekty oceńcie sami .

Dziś druga strona, jutro jak wszystko ładnie siądzie prysnę jeszcze kilka warstw sido i chyba będzie koniec.

Mam tylko nadzieje że dzisiejsze zmagania obędą się bez żadnych przykrości, jeżeli dziś się wszystko uda model zabieram do Koszęcina tam będziecie mogli zweryfikować czy model jest udany czy nie,

Pozdrawiam

e1eb0a9e75bb0bb3m.jpg eef2fa02ebfd5fcam.jpg 20d8562f9fed08f2m.jpg

aeeb569eb3693e76m.jpg b3637acf2c866234m.jpg 50f726764c789422m.jpg