Super Moderator jawkers Napisano 28 Lutego 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 28 Lutego 2015 Witam. Nie będę się rozpisywał. Zdjęcia przedstawią na jakim etapie sklejania jest model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Światła pozycyjne nie za bardzo przypominają te w prawdziwym samolocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 1 Marca 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 1 Marca 2015 Światła pozycyjne nie za bardzo przypominają te w prawdziwym samolocie. Ponieważ nie są jeszcze skończone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 nie wiem czy zdjęcia odzwierciedlają idealnie stan faktyczny ale czy ściana za silnikiem oraz łoże nie są za czyste, w środku nie żałowałeś łosza i powiem że nigdy tak spita nie brudziłem wyszło wizualnie całkiem fajnie natomiast silnik i jego otoczenie są jak dla mnie za sterylne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 1 Marca 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 1 Marca 2015 Gdy skończyłem prace nad silnikiem, jeszcze przed włożeniem go na swoje miejsce, silnik ubrudziłem pigmentami z Tamiya, ale brudzenie zniknęło gdyż silnik jeszcze wiele razy dotykałem. Ze ścianą było tak samo. Wczoraj patrzyłem na specyfiki AK-Interaktive, zakupię już na sam koniec washe tej firmy i odpowiednio upaćkam silnik i "komorę silnika". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Marca 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 14 Marca 2015 Witam. Prace nad światłami trwają. Nie wiem jak zlikwidować te zagięcia. Na zdjęciach nie wygląda to dobrze ale w rzeczywistości nie jest to takie widoczne. Wydech pomalowany oraz nałożone pigmenty. Chciałem zrobić otwierane drzwiczki. Nie miałem pojęcia jak zrobić zawiasy by grubość miały złożonej kartki papieru. Zrobiłem zawiasy z cienkiego miedzianego drutu. Drzwi zamykają się. Na chwilę obecną nie mam pomysłu jak to upiększyć. Jeżeli ma ktoś jakiś pomysł, by zrobić działające zawiasy to proszę o radę. Całość prezentuje się tak. Przepraszam za tło ale nie chciało mi się rozkładać namiotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 Marca 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 22 Marca 2015 Witam. Mam pytanie do koleżanek i kolegów z forum. Gdzieś w internecie wyczytałem ze spitfire Zumbacha miał na śmigle pod żółtym kolorem, namalowany biały cienki pasek. Czy tak rzeczywiście było? Pytam, ponieważ nie mogę znaleźć w internecie zdjęcia z takimi oto paskami. Zdjęcie poglądowe, o co mi się rozchodzi jest zaznaczone w czerwonych kółkach. Paski na zdjęciu są przeze mnie naniesione. Zdjęcie z internetu. Z góry dzięki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 witam a gdzie postawisz tego kolosa ?? robota pierwsza klasa i dawaj dalej -- pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 Marca 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 22 Marca 2015 witam a gdzie postawisz tego kolosa ?? robota pierwsza klasa i dawaj dalej -- pozdrawiam Dziękuję bardzo. Model stanie z innymi moimi modelami jak zrobię na niego miejsce. Oprócz podstawki która była w zestawie, mam zamiar zrobić mu jeszcze jakąś płytę lotniska na której stoi on podpięty do wózka, w którym będą znajdowały się baterie. Baterie zasilą silniczek obracający śmigło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 witam a gdzie postawisz tego kolosa ?? robota pierwsza klasa i dawaj dalej -- pozdrawiam Dziękuję bardzo. Model stanie z innymi moimi modelami jak zrobię na niego miejsce. Oprócz podstawki która była w zestawie, mam zamiar zrobić mu jeszcze jakąś płytę lotniska na której stoi on podpięty do wózka, w którym będą znajdowały się baterie. Baterie zasilą silniczek obracający śmigło. powodzenia chłopie a jak zrobić zawiasy masz w starej książce (może przy tej grubości materiału wyjdzie) tu: [...] edit: piractwa nie popieramy. link usunięty przez moderatora. imt budowa plastikowych modeli -- może pomoże ja teraz kleję 2 radar do f-14a 1:32 i zamierzam go odlewać jak skończę, poruszyłem wątek żywic i się ożywiło ale cały czas szukam uzbrojenia dla tej sztuki i nie mam pojęcia gdzie -- może pomożesz pozdro - marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 25 Marca 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 25 Marca 2015 Witam. Model powoli nabiera kolorów. Nałożony preshading. Na skrzydłach przy kadłubie, widać rysy, muszę je przetrzeć papierem ściernym. Nie były widoczne, dopiero po nałożeniu metalizera pokazały się. Pomalowane pasy szybkiej identyfikacji. Śmigło. Kołpak smigła pomalowany kolorem Beige Green. Jako podkład użyłem farb Gunze. Następnie nałożyłem czarny mat Revella. Wystarczy lekko czymś zadrzeć a czarny kolor zdziera się do srebrnego podkładu. Pytanie mam. Czy na farby Gunze serii "C", mogę nałożyć lakier bezbarwny Humbrola? Chodzi mi oto, czy dojdzie do jakiejś reakcji, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 26 Marca 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 26 Marca 2015 Witam. Spitfire pomalowany. Pierwszy raz malowałem kamuflaż dwukolorowe i jestem zadowolony z efektu. Muszę jeszcze gdzie nie gdzie poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 29 Marca 2015 Share Napisano 29 Marca 2015 dla mnie bomba ale czekam na galerię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Marca 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 29 Marca 2015 Witam. Cieszę się że choć jednej osobie się podoba . Do galerii jeszcze daleko. Dzisiaj nakładam kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 Witam.Cieszę się że choć jednej osobie się podoba . Do galerii jeszcze daleko. Dzisiaj nakładam kalki. Wierz że jedynie nie tylko dla mnie, pozdro- marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 5 Kwietnia 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 5 Kwietnia 2015 Witam. Kalki nałożone. Na dzisiaj Spitfire tak się prezentuje. Na dwóch kalkach mimo moich starań i zastosowań praktycznej wiedzy, widać lekkie srebrzenie. Teraz pora na wash, wycieki, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej ritmann Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Piękny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 A ja może mało popularnie, ale powiem, że zakryłeś malowaniem cały preshading. W ogóle go nie widać. Jeśli w jakikolwiek sposób chciałeś zróżnicować powierzchnię modelu to jeszcze teraz możesz powtórzyć proces z wykorzystaniem Tamiya Smoke albo bardzo mocno rozrobionej, np ciemnoszarej, farby. A jeśli jest jak miało być to następnym razem radzę w ogóle pominąć cieniowanie przed kamuflażem, bo szkoda i czasu i lakierów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojt1 Napisano 8 Kwietnia 2015 Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Hej.Podziwiam wklad pracy.Jesli robisz model ze zdjec to litera D powinna byc pomiedzy liniami poziomymi w tych samych odleglosciach. Jesli oryginal kompletnie inaczej. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej ritmann Napisano 9 Kwietnia 2015 Share Napisano 9 Kwietnia 2015 A takie pytanie, czemu nie usunąłeś ze skrzydeł tych równoległych 2 pasków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Kwietnia 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam. Przepraszam że tak późno odpisuję, ale wiecie jak to jest po pracy na nic nie ma czasu. A ja może mało popularnie, ale powiem, że zakryłeś malowaniem cały preshading. W ogóle go nie widać. Jeśli w jakikolwiek sposób chciałeś zróżnicować powierzchnię modelu to jeszcze teraz możesz powtórzyć proces z wykorzystaniem Tamiya Smoke albo bardzo mocno rozrobionej, np ciemnoszarej, farby. A jeśli jest jak miało być to następnym razem radzę w ogóle pominąć cieniowanie przed kamuflażem, bo szkoda i czasu i lakierów. Pierwszy raz malowałem farbami Mr.Color i tak mi się podobało krycie i układanie się farby na powierzchni malowanej, że się troszkę rozpędziłem. Preshading, jest gdzie nie gdzie widoczny. Na tym etapie budowy boję się cokolwiek kombinować, by czegoś nie zepsuć. Dzięki za radę. Hej.Podziwiam wklad pracy.Jesli robisz model ze zdjec to litera D powinna byc pomiedzy liniami poziomymi w tych samych odleglosciach.Jesli oryginal kompletnie inaczej. Pozdro. Model sklejałem według instrukcji w której literka "D" jest niżej niż pozostałe. Myślałem że tak ma być, a nie przyszło mi do głowy mimo przeglądania tylu zdjęć i publikacji by zerknąć jak to było w rzeczywistości. Dzięki za zwrócenie uwagi. A takie pytanie, czemu nie usunąłeś ze skrzydeł tych równoległych 2 pasków? Domyślam się że chodzi o te doklejane na skrzydłach po dwóch stronach kadłuba "paski". Jak już pisałem wcześniej, model kleiłem wg. instrukcji i sugerowałem się jednym zdjęciem, na którym spitfire miał te paski. Edytowane 11 Kwietnia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Kwietnia 2015 Share Napisano 11 Kwietnia 2015 A ja może mało popularnie, ale powiem, że zakryłeś malowaniem cały preshading. W ogóle go nie widać. Jeśli w jakikolwiek sposób chciałeś zróżnicować powierzchnię modelu to jeszcze teraz możesz powtórzyć proces z wykorzystaniem Tamiya Smoke albo bardzo mocno rozrobionej, np ciemnoszarej, farby. A jeśli jest jak miało być to następnym razem radzę w ogóle pominąć cieniowanie przed kamuflażem, bo szkoda i czasu i lakierów. Pierwszy raz malowałem farbami Mr.Color i tak mi się podobało krycie i układanie się darby na powierzchni malowanej, że się troszkę rozpędziłem. Preshading, jest gdzie nie gdzie widoczny. Na tym etapie budowy boję się cokolwiek kombinować, by czegoś nie zepsuć. Dzięki za radę. Czyli idziesz utartą ścieżką Ja po przesiadce z Humbroli też nie mogłem zmienić filozofii rozcieńczania farb dużo mocniej niż olejnych i kładłem mocno kryjące warstwy. Na szczęście akryle dają dużo więcej swobody z zabawą w cieniowanie na każdym etapie malarskim. Kwestia wyczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 12 Kwietnia 2015 Witam. Model otrzymał wash i pierwszy raz robiłem wycieki oraz okopcenia. Jakoś na żywo bardziej mi się to wszystko podoba, na zdjęciach wygląda to inaczej. W całej okazałości, skończony w 95%. W zestawie było jeszcze jedno śmigło, ale kołpak dla zabawy pomalowałem na czerwono. Zapomniałem napisać, że model został polakierowany półmatem. Zostało jeszcze poprawić silnik, poprawki malarskie wnętrza, dokończyć działka i do galerii. Później pomalować pana pilota, podstawka i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej ritmann Napisano 13 Kwietnia 2015 Share Napisano 13 Kwietnia 2015 Coś mi nie pasują te drzwiczki. Jakoś chyba za bardzo odstają? Jak na pierwsze brudzenie fajnie ci wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 17 Kwietnia 2015 Autor Super Moderator Share Napisano 17 Kwietnia 2015 Witam. Co będę ukrywał, drzwiczki lekko odstają jakieś 0,5mm. Wszystkiemu są winne zawiasy które wykonałem. Nie wiem jak to chciał zrobić producent, ale według mnie drzwi miały być zakładane albo ściągane. Moim zamiarem było wykonanie otwieranych drzwi, tak by można je było zamknąć w każdej chwili. Udało się to niestety kosztem lekkiego odstawania w dolnej części. Wiem że przez ten problem, u niektórych model jest spalony, ale trudno. Na błędach człowiek się uczy, ale na dzień dzisiejszy nic innego bym nie wymyślił. Co do brudzenia nie chciałem przesadzić, ale jestem zadowolony z efektu. Cieszę się, że choć kilku osobą podoba się mój model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi