Jump to content

Ciężkie bombowce w muzeach

Jacko
 Share

Recommended Posts

Może ktoś się orientuje czy poza Wielką Brytanią można w jakimś europejskim muzeum zobaczyć ciężki bombowiec/bombowce z czasów II WŚ?

Jacko - a chodzi ci o egzemplarz w 100% oryginalny?

Bo jak nie, to w Muzeum Powstania Warszawskiego jest replika Liberatora...

Jest to wierna kopia egzemplarza Liberatora B-24J KG 890GR-S pilotowanego przez kapitana Zbigniewa Szostaka.

Od 1 sierpnia '44 samolot co drugi dzień dokonywał zrzutów dla powstańców. Niestety 14 sierpnia podczas siódmego lotu został zestrzelony (już po dokonaniu zrzutu w rejonie pl.Krasińskich) nad Bochnią (koło wsi Nieszkowice) przez niemieckie myśliwce.

Zginęła cała załoga w składzie: F/L Zbigniew Szostak, F/L Stanisław Daniel, W/O Stanisław Malczyk, W/O Tadeusz Dubowski, W/O Józef Bielicki, F/S Wincenty Rutkowski i F/S Józef Witek.

W replice wykorzystano zachowane oryginalne części z tego samolotu.

A mógłbyś troszkę się rozwinąć? Bo replika replice nierówna.

Ciekawe też czy idzie tam wejść.

Nie wiem jak to wygląda obecnie, kiedyś nie dało się rady wejść do środka.

Tu masz link: http://www.1944.pl/o_muzeum/ekspozycja/hala_z_liberatorem/48_liberator/

Przyznam się że nie słyszałem o żadnym muzealnym oryginalnym samolocie, który byłby dostępny do zwiedzania w środku

W tym temacie to spotkałem się z tym tylko u nas, i w jednym przypadku (nie samolotu) - Mi-24 - można sobie wejść do jego przedziału desantowego w Muzeum WP w Warszawie.

Przyznam się że nie słyszałem o żadnym muzealnym oryginalnym samolocie, który byłby dostępny do zwiedzania w środku

W tym temacie to spotkałem się z tym tylko u nas, i w jednym przypadku (nie samolotu) - Mi-24 - można sobie wejść do jego przedziału desantowego w Muzeum WP w Warszawie.

W muzeum RAF w Hendon pod Londynem mozna sobie pozwiedzac w srodku oryginalnego Short Sunderland. W Helsinkach w Suomen ilmailumuseo jest do zwiedzania Convair 440 i Saab Draken, w ktorym mozna siedziec do upadlego.

Pozdrawiam

Eryk