Jacko Napisano 16 Lutego 2014 Napisano 16 Lutego 2014 Może ktoś się orientuje czy poza Wielką Brytanią można w jakimś europejskim muzeum zobaczyć ciężki bombowiec/bombowce z czasów II WŚ? Cytuj
M.A.V. Napisano 18 Lutego 2014 Napisano 18 Lutego 2014 Jacko - a chodzi ci o egzemplarz w 100% oryginalny? Bo jak nie, to w Muzeum Powstania Warszawskiego jest replika Liberatora... Jest to wierna kopia egzemplarza Liberatora B-24J KG 890GR-S pilotowanego przez kapitana Zbigniewa Szostaka. Od 1 sierpnia '44 samolot co drugi dzień dokonywał zrzutów dla powstańców. Niestety 14 sierpnia podczas siódmego lotu został zestrzelony (już po dokonaniu zrzutu w rejonie pl.Krasińskich) nad Bochnią (koło wsi Nieszkowice) przez niemieckie myśliwce. Zginęła cała załoga w składzie: F/L Zbigniew Szostak, F/L Stanisław Daniel, W/O Stanisław Malczyk, W/O Tadeusz Dubowski, W/O Józef Bielicki, F/S Wincenty Rutkowski i F/S Józef Witek. W replice wykorzystano zachowane oryginalne części z tego samolotu. Cytuj
Jacko Napisano 18 Lutego 2014 Autor Napisano 18 Lutego 2014 Dobre i to, o ile nie jest to coś w stylu wyrobu Łosiopodobnego z Mielca ;) Cytuj
Jacko Napisano 18 Lutego 2014 Autor Napisano 18 Lutego 2014 A mógłbyś troszkę się rozwinąć? Bo replika replice nierówna. Ciekawe też czy idzie tam wejść. Cytuj
M.A.V. Napisano 18 Lutego 2014 Napisano 18 Lutego 2014 A mógłbyś troszkę się rozwinąć? Bo replika replice nierówna.Ciekawe też czy idzie tam wejść. Nie wiem jak to wygląda obecnie, kiedyś nie dało się rady wejść do środka. Tu masz link: http://www.1944.pl/o_muzeum/ekspozycja/hala_z_liberatorem/48_liberator/ Przyznam się że nie słyszałem o żadnym muzealnym oryginalnym samolocie, który byłby dostępny do zwiedzania w środku W tym temacie to spotkałem się z tym tylko u nas, i w jednym przypadku (nie samolotu) - Mi-24 - można sobie wejść do jego przedziału desantowego w Muzeum WP w Warszawie. Cytuj
Erolek Napisano 19 Lutego 2014 Napisano 19 Lutego 2014 Przyznam się że nie słyszałem o żadnym muzealnym oryginalnym samolocie, który byłby dostępny do zwiedzania w środku W tym temacie to spotkałem się z tym tylko u nas, i w jednym przypadku (nie samolotu) - Mi-24 - można sobie wejść do jego przedziału desantowego w Muzeum WP w Warszawie. W muzeum RAF w Hendon pod Londynem mozna sobie pozwiedzac w srodku oryginalnego Short Sunderland. W Helsinkach w Suomen ilmailumuseo jest do zwiedzania Convair 440 i Saab Draken, w ktorym mozna siedziec do upadlego. Pozdrawiam Eryk Cytuj
ZIO BY NAITT Napisano 20 Lutego 2014 Napisano 20 Lutego 2014 W Monino mają Tu-4 - prawie jak B-29. PZDR Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi