Skocz do zawartości

Farba podkładowa

mjjgab

Rekomendowane odpowiedzi

A jednak... w przytoczonym przez Ciebie tekście nie znalazłem odpowiedzi.

Chcę malować akrylami nie lakierem czy emalią. Dać podkład, czy nie? Jeśli tak, to jaki? (jestem totalnym lajkonikiem w modelarstwie )

Chcę malować akrylami nie lakierem czy emalią.
W tym momencie troche pomyliles pojecia. Lakier to jest rodzaj farby. Moze byc zarowno akrylowy, jak i olejny (emalia). Co do stosowania podkladu, to zalezy, czym bedziesz malowal. Jezeli bedzlem, nie warto chyba klasc dodatkowych warstw farby. Natomiast malujac aerografem, warto rzucic podklad chociazby ze wzgledu ta to, zeby "uwypuklic" niedociagniecia i troche przykryc te drobniejsze rysy. Ja stosuje zwykla szara farbe. Maluje emaliami Humbrola. Chodzi tez o to, zeby przygotowac powierzchnie do malowania kolorami slabo kryjacymi (np. bialym, zoltym). Jezeli chodzi o taki typowy podklad, bardzo chwalony jest Mr. Surfacer firmy Gunze. Wystepuje w kilku odmianach (gradacjach).

W tym momencie troche pomyliles pojecia.

I tu wyszedłbył mój hehe "profesjonalizm"....

Malować będę pędzlem, więc zgodnie z tym co napisałeś zrezygnuję z podkładu.

Przy okazji: moje wyobrażenie o akrylu legło w gruzach . Byłem pewien, że to tylko wodorozcieńczalne farby.

W tym wypadku (po analizie ofery sklepu ) chyba będą to jednak akryle Pactry. Z opisu (sklepowego http://www.mojehobby.pl/katalog.php?grupa_p=6&kateg=100819&grupa_rek[6]=&ngrp=&sortuj=&filtr_dost=)

wynika, że Humbrol ma tylko emalie.

(Oj, za duży to gąszcz narazie dla mnie )

Wielkie dzięki za pomoc!

Pozdrawiam.

Humbrol ma tylko emalie.

Humbrol robi też akryle, choć nie wiem jak z ich dostępnością u nas.

Ale pod pędzel Pactry to dobry wybór. W każdym razie mi malowało się nimi lepiej niż olejnymi. Zresztą nawet malując aerkiem wciąż z nich korzystam

Rzeczywiście fajne są ale strasznie szybko dysze zatykają.

Za kilka złotych można kupić "Medium opóźniające do farb akrylowych" Renesansu (lub szarpnąć się na coś droższego) i problem znika.

Poza tym są tanie i nie potrzebują drogich rozcieńczalników (jak np. przy tych dziwnych akrylach Gunze).

Ponadto Pactry nie mają problemów z przyczepnością do podłoża, a że to akryle - można malować bardzo szybko. Ja maluję jedną warstwę, chwila suszenia suszarką do włosów, i kolejna warstwa.

Do pojazdów są wyśmienite! Do samolotów też, choć w tym przypadku preferuję Vallejo, czy wspomniane wcześniej Gunze - dają gładszą powierzchnię.

• 4 weeks later...
  • Super Moderator

Witam.

Na konkurs wystawiam ciężarówkę.

Chcę ją dobrze wykonać i w tym celu udałem się do sklepu lakierniczego po podkład w sprayu. Ekspert czyli sprzedawca powiedział mi ze zwykły podkład po jakimś czasię zacznie się łuszczyć i polecił mi podkład do plastiku czyli do zderzaków. Czy miał rację?

Co o tym sądzicie i jakich podkładów wy urzywacie, a następnie na taki podkład nakładacie farby w sprayu zwykłe jak przeciętne spraye Motipa?