Skocz do zawartości

Tygrys Tamiya Afrika Korps "Norbert" 731

mareek

Rekomendowane odpowiedzi

Nad takim cudeńkiem rozpocząłem prace, na dniach powinny dojść Friule Atl-25, trochę później dwa zestawy blaszek Abera. Zrobię co w mojej (niedużej chyba) mocy, żeby Kotek jakoś wyglądał. Na razie tak wygląda.

Z tego co zrozumiałem szukając po zagranicznych forach, tygrys Norbert 731 wcześniej (lub później) był nr 131.

Mam dylemat co do koloru, z tego co wyczytałem na różnych forach tygrysy Dak były malowane na piaskowo-zielony ral 7008 lub piaskowy ral 8000, z czego niektóre w piaskowo-zielonym kamuflażu, a które konkretnie jak, tego stwierdzić na 100% się nie da. Osobiście zastanawiam się nad zielonym ral 7008, wyglądałby nieco oryginalniej, tylko na ile prawdziwie ?

1973753_531169953666352_1825624067_o.jpg

1974219_531170236999657_1508403631_o.jpg

Miały być pozaginane druciki, ale drut okazał się za sztywny i się wyłamywał, więc po usilnych rozmyślaniach, taki prosty acz działający sposób.

1622581_531170316999649_1025387050_o.jpg

Widziałeś w ogóle te kolory.Zielony Tygrys to mit.Faktycznie dwubarwne kamo z tych dwóch barw wchodzi w grę np.131,chociaż oglądałem zdjęcia 131 i dwóch kolorów tam nie widziałem ja swojego pomalowałem jednolicie którymś z piaskowych RAL-i

Obserwuję. Co do zielonego na piaskowym to taki kamuflaż był tylko, że pod Kurskiem. Któryś batalion miał w składzie Tygrysy w kolorze afrykańskim maźnięte zielonymi pasami. W samej Afryce to tylko jeden kolor.

Od kilku dni szukam wszelkich zdjęć tygrysów z DAK i też mam problemy z wypatrzeniem na nich kamuflażu, no ale słyszałem, że na pewno był stosowany. Co do całych "zielonych" Tygrysów, to krążą opinie, że 112 miał odcień wpadający w zielony.

Chociażby opinia z "sąsiedniego" forum.http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=15632

Wydaje mi się, że największą zagadką jest kolor tego Tygrysa - wpadający w zieleń.

Generalnie ludzie sami sobie robią zamieszanie z tymi kolorami i do tego wprowadzają w błąd innych.

Daniel-Front afrykański to nie tylko piaskowy,Malowano tak IV chyba F1 w kamo piaskowo-zielonym ,a dokładnie RAL 8000 i RAL 7008(a przynajmniej tak to wygląda)

enten- całkiem możliwe ,choć widziałem zdjęcie tego pojazdu z 4 stron i kamo nie widziałem ,a jest to ten sam co w Bovington ,który podobno został dokładnie odwzorowany.

mareek- istotnie paleta na przykład MM ma kilkanaście kolorów piaskowych i rzeczywiście część dedykowana do DAK wpada w zieleń,równie dobrze mógł to być RAL 8020

Fotki "731"

67713906794714925116.jpg

"131"

23761798806792852064.jpg

10858656716217948202.jpg

tutaj nieco podniszczony

46924341345275819309.jpg

zdjęcia z internetu

bawiłem się swego czasu różnymi programami graficznymi i dwu barwnego kamo nie widziałem.To co może być uznane za drugi kolor jest po prostu kurzem,pyłem i innymi rodzajami niszczenia powłoki lakierniczej.(według mnie).

Daniel-Front afrykański to nie tylko piaskowy,Malowano tak IV chyba F1 w kamo piaskowo-zielonym ,a dokładnie RAL 8000 i RAL 7008(a przynajmniej tak to wygląda)

Krzychu raczej nie bardzo wnikałem w kamuflaże występujące w Afryce. Ale od 1942 jest masa dokumentacji zdjęciowej ze wschodu gdzie czołgi poruszały się w ciuszkach afrykańskich z dodatkowymi plamami. Co do samego Afrakańskiego TDW to musiałbym się zagłębić w papiery ale raczej dysponuje ogólnymi założeniami.

Krzychu,

te zdjęcia, które pokazujesz jako "131" to pierwsze i trzecie to już po zniszczeniu w dniu 21.04.1943r. tuż przed odholowaniem.

drugie zdjęcie to nie "131".

Mocno drążyłem temat i większość opinii na temat tego wozu to dwa kolory tak jak jest odwzorowany.

Jestem leszczem w tym zakresie i raczej powtarzam niż tworzę.

Ze zdjęć, którymi dysponuję (Armor Photogallery) widać, że ten egzemplarz posiadał dwubarwny kamuflarz.

Faktycznie tył kadłuba i boki są umazane ale na bokach wieży widać to dość dobrze bez dodatkowej obróbki.

Za to Norbert to 100% piaskowy bez żadnych zieleni.

Demonion nie mieszajmy ukraińskich stepów do Afryki.

Czekamy na postępy z prac bo na razie to i zdjęcia wcięło

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Czyli jednak piaskowy, a zielony kamuflaż dodano przy zmianie numeru, brzmi prawdopodobnie. Ale tak offtopowo, to dalej ciekawi mnie czy jakieś tygrysy były w bardziej zielonym odcieniu, ale tego podejrzewam, że nie da się ustalić. Ma ktoś może z was jeszcze jakieś zdjęcia Norberta, gdy jeszcze był Norbertem ? Cieszę się, że wątek budzi zainteresowanie, postaram się sprostać oczekiwaniom

Co do zdjęć to u mnie wyświetlają się normalnie. U kogoś jeszcze jest z nimi problem ?

Enten to drugie zdjęcie to "może" być 131 przynajmniej tak podają wszystkie źródła.

"731"

http://tiger1.info/event-page/731-wreck

i Tygrysia Biblia internetowa

http://www.tiif.de/thread.php?threadid=54&sid=84797593b44cdc9c18d51122d549d627&page=3

Odcień zieleni no cóż trudno cokolwiek tu powiedzieć gdyż może to być błąd autorów publikacji w czytaniu niemieckich kolorów ,a dalej błąd koloryzowania fotek.

Ostatnio zaciekawiło mnie, że odrestaurowany 131 miał inny typ błotników niż pozostałe Tygrysy z Afryki.

Dzięki za linki, wyszukuję coraz to kolejne tematy z Tygrysami na forach, ale Twój gdzieś mi umknął, prześledzę dokładnie.

Z postępów to zacząłem pierwszą przygodę z Friulami, z początku trochę się zniechęciłem bo większość ogniw miała lekko pozalewane otworki na sworznie. Z początku z braku małych wierteł przebijałem je igłą, ale później okazało się, że nadlewki bez problemu przebijają się drucikiem przy łączeniu ogniw ze sobą.

1534859_533978710052143_2013780634_o.jpg

1412707_533978950052119_1419436589_o.jpg

1780928_533979040052110_730424249_o.jpg

1978361_533979236718757_448016824_o.jpg

Przeglądając Jadar znalazłem ciekawe zestawy Voyagera, które mnie zainteresowały, może ktoś korzystał z nich ?

http://www.jadarhobby.pl/voyager-pea056-135-tiger-stowage-bin-africa-troop-p-17891.html - tylny zasobnik, poprawny w przeciwieństwie do danego przez Tamiye

http://www.jadarhobby.pl/voyager-pe35196-135-tiger-africa-p-22689.html kompletny (?) zestaw do Tygrysów Afrykańskich, wygląda ciekawie, wspomniany wyżej zasobnik chyba jest w zestawie (?), do tego liny holowniczne, wycior, i inne przydatne drobnice, no i błotniki, więc mógłbym zrezygnować z błotników Aberowych. Jeżeli ktoś korzystał, chętnie dowiem się, który lepsze ;)

Tak myślałem A co mniej więcej w nim znalazłeś ? Albo czego nie było a jest na pudełku ? ;)

Edit. znalazłem coś takiego, może komuś też się przyda http://scaleplasticandrail.com/kaboom/index.php/all-things-military-vehicle/135-scale/aftermarket-items/521-voyager-model-135-pe-and-resin-sets-for-october-2010

131 byl i jest malowany dwoma kolorami. Sa bardzo podobne, roznia sie odrobine odcieniem. Na czarno bialym filmie ta roznica jest zbyt mala zeby byla widoczna, wiec nie sugerujcie sie zdjeciami z czasow wojny. Ten ciemniejszy faktycznie moze wpadac troche w taka sraczkowata zielen na niektorych kolorowych zdjeciach ale to zalezy od oswietlenia. Tak na prawde jest to piaskowy- jasny i piaskowy - troche ciemniejszy

Blaszki już do mnie idą, przejrzałem dzisiaj też instrukcję tamiyi, i producent dla wersji "norberta" zaleca standardowe, nie afrykańskie, mocowanie lamp, tj nie nad błotnikami tylko przy włazach. Tak faktycznie powinno być ?

Miałbym też prośbę, jeżeli miałby ktoś zdjęcie, na którym widać jak mocowano dokładnie liny holownicze, bo domyślam się, że zaczepy były rozmieszczone inaczej niż standardowo ?

Pewnie mówisz o tym zdjęciu:

50102731003sf6.jpg

To ponoć też 731

000523-731-front-Tunisia.jpeg

Czyli Tamiya miała rację.Natomiast co do lin, jeżeli kogoś jeszcze to interesujem znalazłem takie zdjęcia..

Propozycja Voyagera:

DSC04678.jpg

Tutaj też coś tam widać:

scan0001number.jpg

Zacząłem walczyć z blaszkami. Raczej wszystkich nie wykorzystam, niestety nie te umiejętności

1614506_539852456131435_375637857_o.jpg

891578_539851999464814_1710676343_o.jpg

I pierwsze od lat starcie z figurką, na razie popróbowałem pocieniować zestawowego czołgistę.

1614426_539851846131496_1349467883_o.jpg

przed ostatnie foto- wyciekł klej na łączeniu fartucha z kadłubem?

górna płyta kadłuba na łaczeniu z boczną to już koniec?

Jeśli tak to popraw łączenie (spawu ;) ) z boczną płytą.

co to za figurant po lewej? Ta po prawej bardzo ładnie wycieniowana.