Paluchtomcio Napisano 17 Marca 2014 Share Napisano 17 Marca 2014 Witam Maluje pactrami, MM acrylics, tamiya i vallejo. I mam odwieczny problem z tym że farby zasychają a ja nie moge otworzyć wieczka. Ten problem nie dotyczy tylko vallejo ze względu na specyficzne opakowanie. Najgorzej jest z pactrą a tragicznie z MM acrylics. Co robić ??? Jak nie moge otworzyć farby to idzie w ruch nóż bo innego wyjścia nie ma. Co robić aby się tego uchronić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lordrene Napisano 17 Marca 2014 Share Napisano 17 Marca 2014 Wycierac chusteczka gwint butelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 17 Marca 2014 Share Napisano 17 Marca 2014 (edytowane) ja też wycieram dokładnie husteczkami. ale możesz poszukać sobie urządzenia do odkręcania buteleczek farb. chyba właśnie tamiya coś takiego robi,coś a'la szczypce. http://exito.sklep.pl/pl/p/MR.HOBBY-GT56-Mr.-Cap-Opener/12069 Edytowane 17 Marca 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paluchtomcio Napisano 17 Marca 2014 Autor Share Napisano 17 Marca 2014 (edytowane) Szukałem w internecie ale wujek google nic mi nie powiedział o tych szczypcach. Chyba pozostają chusteczki i czyszczenie:( --- Widze że kolega wstawił link. Ale to chyba otwieracz do słoików, za duży jak na buteleczki po farbach modelarskich. Edytowane 17 Marca 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 17 Marca 2014 Share Napisano 17 Marca 2014 poprawiłem jeszcze adres....znalazłem coś w exito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paluchtomcio Napisano 17 Marca 2014 Autor Share Napisano 17 Marca 2014 Szybszy kolega ode mnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 17 Marca 2014 Share Napisano 17 Marca 2014 oj tam, o tam...:-) po prostu wiedziałem ,że ktoś to miał w ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 17 Marca 2014 Share Napisano 17 Marca 2014 Wystarczy nałożyć gumki na korek, albo otwierać w lateksowej rękawiczce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paluchtomcio Napisano 17 Marca 2014 Autor Share Napisano 17 Marca 2014 Jakie gumki? Chodzi ci o wokół wieczka?(znaczy się wokół słoiczka, nie odróżniam tego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Nie zawsze da się dokłądnie wyczyścić wieczko. Do farb z gwintowanym korkiem polecam wyciąć z kawałka cieniutkiego plastiku pokładkę o średnicy szyjki słoiczka. Szczelnie zamyka i nie przywiera tak jak ta "papierowa uszczelka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Jakie gumki? Chodzi ci o wokół wieczka?(znaczy się wokół słoiczka, nie odróżniam tego) 2 gumki tak zwane recepturki. Jedną owijasz na słoiczku, drugą na nakrętce. Ręce się nie ślizgają i siła odkręcania wzrasta kilkukrotnie. A uszczelki wycinam z uszczelek z butelek po wódce. Moi znajomi zbierają mi zakrętki z wódki. Mają prikaz, że jak piją, to mają pić żołądkową gorzką w but. 0,7 l. Te zakrętki nie mają plastikowych wkładek, a wielkością są dla mnie idealne jako pojemniki do mieszania farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 20 Marca 2014 Share Napisano 20 Marca 2014 Jakie gumki? Chodzi ci o wokół wieczka?(znaczy się wokół słoiczka, nie odróżniam tego) 2 gumki tak zwane recepturki. Jedną owijasz na słoiczku, drugą na nakrętce. Ręce się nie ślizgają i siła odkręcania wzrasta kilkukrotnie. A uszczelki wycinam z uszczelek z butelek po wódce. Moi znajomi zbierają mi zakrętki z wódki. Mają prikaz, że jak piją, to mają pić żołądkową gorzką w but. 0,7 l. Te zakrętki nie mają plastikowych wkładek, a wielkością są dla mnie idealne jako pojemniki do mieszania farb. Nie pochwalam picia wódki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 20 Marca 2014 Share Napisano 20 Marca 2014 Nie pochwalam picia wódki... Dla modelarstwa czasem trzeba się poświęcić (oczywiście jak ma się skończone 18 lat). Młodsi mogą skorzystać z pomocy rodziców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 22 Marca 2014 Share Napisano 22 Marca 2014 Nie pochwalam picia wódki... Dla modelarstwa czasem trzeba się poświęcić (oczywiście jak ma się skończone 18 lat). Młodsi mogą skorzystać z pomocy rodziców. Rodzice też nie powinni pić alkoholu - w szczególności przy dzieciach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paluchtomcio Napisano 22 Marca 2014 Autor Share Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) Coś o piciu wódki przez rodziców, coś o tym wiem... Niemiłe wspomnienia... A wracając do tematu. Ja zacząłem za każdym razem po otwarciu buteleczki z farbą, czyścić tzn. wycieram papierowym ręcznikiem buteleczke przy wieczku. Narazie pomaga. Constructor byłem na twojej stronce. Ładne modele robisz. Żebym ja tak potrafił... Edytowane 22 Marca 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 22 Marca 2014 Share Napisano 22 Marca 2014 Ja zacząłem za każdym razem po otwarciu buteleczki z farbą, czyścić tzn. wycieram papierowym ręcznikiem buteleczke przy wieczku. Narazie pomaga. To też jest jakiś sposób. Ale czasem już się tak zapaćka, że nie da się wyczyścić. Wtedy pozostaje tylko wymiana uszczelki. Najgorsze jest konserwowanie metalowych puszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 22 Grudnia 2014 Share Napisano 22 Grudnia 2014 Ja natychmiast po odkręceniu wrzucam zakrętkę do starego kubka pod strumień letniej wody. Szyjkę przecieram wacikiem nasączonym w izopropanolu do czysta. Jeśli woda nie wypłukała zakrętki to także przecieram wacikiem nasączonym w izopropanolu. Zakręcam dopiero kiedy jestem pewien, że są absolutnie czyste. Miimo powyższej procedury miałem spore problemy z zakrętkami od Pactra i ModelMaster. Wystarczyło aby zdarł się kawałek „lakieru” chroniącego tekturową wkładkę–uszczelkę i już nie dawałem rady odtworzyć szczelności. Od pół roku stosuję słoiczki Tamiya i jestem z nich bardzo zadowolony. Jednemu pękła zakrętka przy upadku z wysokości 90cm na kafle. Reszta sprawuje się bez zarzutu. Niektóre farby przechowuję w wymytych pojemnikach po Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi