hiwis Napisano 4 Kwietnia 2014 Share Napisano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam. Nie wiem co z tego wyjdzie bo wiosna tego roku bardzo dla mnie intensywna rodzinno/zawodowo ale korzystając z wolnej chwili postanowiłem założyć mój pierwszy forumowy warsztat. Tematem maja być oczywiście tytułowe "StuGi" Dotychczas zebrałem następujące egzemplarze : plus dwa "StuG 40 Ausf G" z Revell'a (pudełka uległy biodegradacji) i Ausf F z Trumpetera (w drodze), oraz trochę dodatków: czyli blachy Voyagera, lufy, liny, i ekrany w wersji wczesnej i późnej Aber'a. "Stugologiem" nie jestem ale zgromadziłem już spory zapas potrzebnej literatury i przejrzałem wiele pokrewnych wątków na forach aby każdy kolejny "sztuguś" był coraz lepszy i bardziej poprawny merytorycznie. W planach są: StuG E - już zrobiony i zaprezentowany ale w przeróbkach StuH - w trakcie budowy z betonowym dopancerzeniem StuG C/D, długolufowy StuG G wczesny z ekranami StuG G późny z ekranami StuG G fiński StuG F Jeśli ktoś zainteresuje się tematem proszę o wszelkie komentarze-podpowiedzi-wskazówki. Na początek poszedł betonowy StuH na bazie Trumpetera i tu parę zdjęć z obecnego ( wczesnego) etapu: Dziękuję za uwagę Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Troszkę nie podobają mi się obicia na bocznych osłonach. Bardziej pasowały by mi poziome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Brawo Marcinie. Temat zapowiada się bardzo smakowicie. Jak by co służę pomocą merytoryczną i nie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Zobacze jak ci bedzie szlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 16 Maja 2014 Autor Share Napisano 16 Maja 2014 Witam po przerwie. Choć czasu ostatnio niewiele na modelowanie coś tam udało mi się polepić. W temacie StuG-ów: - StuH 42 dostał podwozie, a ekrany poszły do przeróbki: - wersja E, z której nie byłem zadowolony wróciła na warsztat - spróbuję coś z nią jeszcze pokombinować, a jak nie to pójdzie do kreta - kolejne dwa czyli C/D długolufowy i wczesna wersja G z ekranami mają na razie gotowe podwozia - zdjęcia w weekend Postanowiłem też pokończyć parę innych rozgrzebanych modeli, więc w warsztacie robi się tłoczno: - BA-10M z UM-a w malowaniu z 1945 r. Panzer Kompanie "Berlin": a tu po pierwszym filtrze i washu, oraz przymiarki do planowanej podstawki: - i VK 45.02, którą chciałem zrobić w takiej surowej-fabrycznej wersji, eksperymentując z fakturą stali itp., ale zobaczymy co z tego będzie : Więcej zdjęć z (mam nadzieję) dalszego postępu prac po weekendzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 16 Maja 2014 Share Napisano 16 Maja 2014 Widzę że prace postępują szczególnie podobają mi się StuH 42 i BA 10 po zabiegach postarzających, tak trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 19 Maja 2014 Autor Share Napisano 19 Maja 2014 Małe uaktualnienie - co prawda nie StuG ale BA-10 po zabiegach i pigmentach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondibakugan Napisano 20 Maja 2014 Share Napisano 20 Maja 2014 Nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 WOW, super. Ten ze "szmatą" idzie spać rozumiem i będzie nocna dioramka ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 21 Maja 2014 Autor Share Napisano 21 Maja 2014 Ten ze "szmatą" idzie spać rozumiem i będzie nocna dioramka ;) Na podstawce miał być w ruchu aż wreszcie skojarzyłem że przez tę szmatę jest całkowicie ślepy ... więc będzie śpioch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 No tak jakby, chyba, że zrobisz np. uszkodzony lub w transporcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 28 Maja 2014 Autor Share Napisano 28 Maja 2014 Małe postępy (podstawkowe głównie): VK-a trochę podmalowana: i przymiarki do planowanej podstawki: StuG E na podłożu: Przymiarki T-34: Eksperymenty ze śniegiem : I BA obsypywany gruzem: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtMac Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 Bardzo fajne, gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 28 Maja 2014 Autor Share Napisano 28 Maja 2014 Powoli zaśmiecam teren, a następnie zabieram się za figurki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 28 Maja 2014 Autor Share Napisano 28 Maja 2014 PaRazo -> Kolorów już raczej nie będę zmieniał ale postaram się jeszcze przykurzyć płotek, powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xaatzs Napisano 29 Maja 2014 Share Napisano 29 Maja 2014 Rozumiem że kompozycja nie jest finalna i "śpioch" trafi raczej w jakieś zacisze? Tak dziwnie wygląda w tej bramie, prawie na środku drogi. Gratuluję karaluszków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 6 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2014 Pierwszy StuG i BA-10 skończone - viewtopic.php?f=68&t=42587 viewtopic.php?f=68&t=43800 więc pastwię się nad kolejnym z poczekalni - jeszcze detale do pomalowania, wykończenie na podstawce i chyba już taki zmaltretowany zostanie : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 wygląda naprawdę klimatycznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Bardzo dobra robota Marcinie super wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2014 Dzięki za uwagę i uwagi Powoli do przodu: - StuH 42 z wymienionymi ekranami i prawie kompletnym podwoziem: i z planowaną podstawką: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 wygląda ładnie bardzo. ale jesteś pewien takiego mocowania schurzenów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 12 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2014 wygląda ładnie bardzo. ale jesteś pewien takiego mocowania schurzenów? Raczej tak - to nie fabryczne Schurzeny ale ich polowa wersja "grawitacyjna" - mocowane niezależnie - każdy na stalowej rurce przyspawanej do błotników http://www.worldwarphotos.info/gallery/germany/tanks-2-3/stug-40/stug-iii-ausf-g-with-bolted-schurzen/ i gotowy model (wiem że to nie zawsze odpowiednia rekomendacja - ale nie w tym przypadku) http://pattersonwerke.blogspot.com/2011/08/stug-iii-ausfg-late-ardeny-44-135.html U mnie brakuje jeszcze zabezpieczeń na końcach rurek zapobiegających spadnięciu ekranu - ale coś jeszcze wykombinuję. Wielkie dzięki za czujność - pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 zawsze można dowiedziec się czegoś nowego, dzięki za linki i czekam na dalszy rozój wypadków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2014 Ostatnio znalazłem trochę czasu na hobby, więc małe uaktualnienie : - wolnymi krokami zbliżam się do zamknięcia tematu StuH-a i zacząłem dłubać przy nowej podstawce dla niego: dojdą jeszcze ze dwie figurki i tak to chyba będzie wyglądało: - C/D zaczyna nabierać kształtów: i wczesna koncepcja podstawki - zjeżdżający z głównej drogi (zapewne w otoczeniu paru wojaków): - i jak zwykle zanim zabiorę się za kolejne, chciałbym pokończyć to co leży już od jakiegoś czasu rozgrzebane, a więc: Sd.Kfz.260 z ICM-u, lekki wagon pancerny PL-43 z UM-a plus wieża Zvezdy i dwa działka Zvezdy - sowiecką "45" i 10,5 cm LeFH 18 pierwsze pomysły na ich połączenie: - 260-tka mijająca porzucone/zniszczone działko: - "walczący" fragment pociągu pancernego, na drodze pod nasypem porzucona haubica: Ale korci by rozgrzebać coś nowego bo do kolekcji Stugów dołączyły trzy kolejne i "mała" niespodzianka-prezent : albo spróbować coś w innej skali: Jak zwykle, jeśli ktoś ma jakieś uwagi, sugestie z góry dziękuję za uwagę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 9 Lipca 2014 Autor Share Napisano 9 Lipca 2014 Czasu nadal mało więc zabrałem się za jakiś "ładunek" do StuH-a (na razie nieprzyklejone bo jeszcze drobiazgi muszę podmalować) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi