woto Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 można by rozwiercić wydechy, bo za grube są, i brakuje czapki nad jarzmem działa, chyba że robisz bez tego elementu to przynajmniej zawiasy doklej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 19 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Tej "czapki" w ogóle nie ma w zestawie niestety a robię prosto z pudełka. Tych zawiasów też na niektórych zdjęciach SU-100 bez "czapki" też nie ma ale coś spróbuję wykombinować. Przed chwilą popracowałem trochę nad kalkami i już tak się nie świecą ale jeszcze trochę nad nimi popracuję. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Model fajny tylko strasznie ciemne fotki. A szkoda bo jest co oglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Polski Czołgisto zadaj sobie nieco trudu, sam oblicz interesujące cię wymiary. Dla przykładu: długość kadłuba prawdziwego wozu to 610 cm. Używając podstawowej wiedzy, otrzymujemy: 610 :25 = 24.4 cm. Nie było to takie trudne prawda? Chcieć to móc. Zupełnie Ciebie nie rozumiem. Po to jest to forum, w szczególności wątek warsztatowy aby zadawać sobie takie pytania. Jak ktoś nie będzie wiedział jaki ma dobrać kolor farby to ma błądzić po internecie, czy może zapytać NA TYM FORUM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 19 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Model fajny tylko strasznie ciemne fotki. A szkoda bo jest co oglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 A może pomyliło ci sie woto? su-85 miał czapke a su-100 były wersje chyba bez czapki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 19 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2014 A może pomyliło ci sie woto? su-85 miał czapke a su-100 były wersje chyba bez czapki Właśnie też mi się tak wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woto Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Być może takie były, tak tylko zaznaczyłem jej brak bo na znacznej większości pojazdów była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 20 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2014 Tak patrząc na niektóre zdjęcia SU-100 to one też je czasami miały ale jeśli nie miały to nie widać też żadnych zawiasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekdziki Napisano 23 Kwietnia 2014 Share Napisano 23 Kwietnia 2014 Kiedyś. Jeszcze za czasów ZSRR produkowano w tym kraju całą serię czołgów radzieckich w tej skali. Miałem nawet kilka. Były bardzo dokładnie odwzorowane. czy to aby nie są te modele jedynie pod nową nazwa producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 23 Kwietnia 2014 Share Napisano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie to nie są te modele.Tamte były w skali 1-30, produkowane dla Rosjan we Francji. Kiedyś posłużyły mi jako poligon do testowania nowych farb. Efekty tutaj. Dawid9712 , podglądam twoją relacje i mogłes na dzień dzisiejszy więcej wycisnąć z tego modelu. Gdybyś chciał skorzystać, to moje zabawy z tym modelem w skali 1-25 są tutaj i tu . Obie relacje czekają na aktualizacje i dokończenie, ale jak to bywa brak weny i czasu ;-) Jest też galeria naszego Kolegi z Australii. Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 23 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2014 Chcę jeszcze z niego trochę wycisnąć, np. te uchwyty pod wieżyczką dowódcy, nad błotnikiem, ledwo je na zdjęciach widać bo są tak wtopione w plastik i mało to przypomina cokolwiek. Dorobię je z drutu, najprawdopodobniej w piątek, zmyję tam delikatnie farbę, spiłuję to... (wiem, że trochę późno ) Nie chcę też tak bardzo jakoś kombinować, przerabiać żeby nie wyszło okropnie. Na tym modelu pierwszy raz w życiu spróbuję zrobić m.in. obicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 26 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2014 Z tego powodu wstrzymuję warsztat na około 4 tygodnie. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 26 Kwietnia 2014 Share Napisano 26 Kwietnia 2014 uuuu modelarstwo to niebezpieczne zajęcie. szybkiego powrotu do zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 26 Kwietnia 2014 Share Napisano 26 Kwietnia 2014 To samo złamanie miałem hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 26 Kwietnia 2014 Share Napisano 26 Kwietnia 2014 Z tego powodu wstrzymuję warsztat na około 4 tygodnie. :( Ale reszta kostek cała. Do roboty się bierz :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 26 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2014 No dobra 4 tygodnie przesadziłem,na 4 tygodnie gips. Ale kilka dni przerwy od używania tej ręki musi być :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 27 Kwietnia 2014 Share Napisano 27 Kwietnia 2014 szybkiego powrotu do zdrowia życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 27 Kwietnia 2014 Share Napisano 27 Kwietnia 2014 Ja kiedyś z połamaną lewą ręką skleiłem Nebelwerfera z italerki :-D Nadal przyzwoicie zwaloryzowany cieszy oko na półce Powrotu do zdrowia życzę! (weź coś pomajdruj przy modelu mimo wszystko ;) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 27 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2014 Dzięki, (weź coś pomajdruj przy modelu mimo wszystko ;) )no no coś tam porobię :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 5 Maja 2014 Autor Share Napisano 5 Maja 2014 Trochę popracowałem, zrobiłem obicia suchym pędzlem ale na zdjęciach prawie ich nie widać a ja już nie chcę robić więcej obić, ponieważ mocno poobijane modele mi się nie podobają. Poza tym dorobiłem uchwyty nad błotnikiem po prawej stronie modelu jak zapowiedziałem i podobają mi się one i na jednym zdjęciu mocno świeci się kalka - w rzeczywistości tak się nie świeci, poza tym te kalki są po prostu tak denerwujące że brak słów, łamliwe, nie chcą się dobrze ułożyć i już ich nie będę dotykał bo znów się połamią a z odłamków składałem je chyba z godzinę. Naprawdę aż tak się nie świecą. I zrobiłem okopcenia z wydechów. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 6 Maja 2014 Autor Share Napisano 6 Maja 2014 Dobra, nie dają mi spokoju te kalkomanie, jutro nałożę inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 7 Maja 2014 Autor Share Napisano 7 Maja 2014 Zmieniłem kalki, teraz przylegają fajnie, jeszcze oczywiście nad nimi popracuję. Niby kalki to taka łatwa robota ale ja tego nienawidzę a robię zgodnie z poradnikiem na naszym forum. Poza tym przykurzyłem koła, powyginałem błotniki... Na pierwszych zdjęciach może za dużo nie widać, przepraszam ale nie mam zbyt dobrego oświetlenia więc dwa ostatnie zdjęcia w fleszu i w fleszu te zabrudzenia wyglądają przesadnie. Mi mój model się bardzo podoba jak na razie ale szkoda że jakoś mi specjalnie nie dajecie rad. A to mój pierwszy model tak bardziej "na poważnie", z wykorzystaniem różnych technik (przynajmniej ich próbami). :P Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 czemu ma służyć ten jaskrawy zielony kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 7 Maja 2014 Autor Share Napisano 7 Maja 2014 Nie jest w rzeczywistości taki jaskrawy, tylko na fleszu. Ma to imitować zabrudzenia. Dodam tam jeszcze inne kolory w te "zabrudzenia"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi