Skocz do zawartości

SBD-1 Dauntless - Hasegawa 1:48

tombie01

Rekomendowane odpowiedzi

Obicia super wyszly. Malowane pedzlem, czy metoda na lakier?

na lakier

A widziałeś fotografię prawdziwego? Pytam bo efektów na nim starczyłoby na parę maszyn (chociaż jak dla mnie są trudne do interpretacji), ale niestety nie bardzo przypominają te obicia.

245163d1381797347t-sbd-dauntless-color-sbd-1-dauntless-4.jpg

Zawsze najlepiej najpierw trochę pogooglać.

Warsztat ciekawy, precyzyjna robota, tylko trochę żal, że pirdoły w silniku pomalowane po zegarmistrzowsku, a płatowiec dosyć schematycznie. Powodzenia życzę.

tylko trochę żal, że pirdoły w silniku pomalowane po zegarmistrzowsku, a płatowiec dosyć schematycznie.

Oj! Gdyby Dountlessy latały z R-2800 to chyba bym się już więcej do Ciebie nie odezwał. ;)

Jeszcze jeden drobiazg. W moim wątku zastanawiałeś się:

ciekawy jestem merytoryki brudzenia się samolotów z lotniskowców - np jaki wpływ na ich poszycie miała sól morska - penie jakiś miała - błota i kurzu w dużej ilości to tam nie było
Nie jestem pewien czy dotyczyło to tego SBD, ale jeśli tak, to powinieneś pamiętać, że malowanie pochodzi chyba z okresu gdy VSMB-132 stacjonował w Marine Corps Base Quantico w Virginni (USA), a i potem na wojnę poleciał na Guadalcanal i nie operował z lotniskowców. Także w tym przypadku bardziej jednak chyba błoto i kurz niż sól z morskiej bryzy.

Pozdrawiam

• 3 weeks later...
tylko trochę żal, że pirdoły w silniku pomalowane po zegarmistrzowsku, a płatowiec dosyć schematycznie.

Oj! Gdyby Dountlessy latały z R-2800 to chyba bym się już więcej do Ciebie nie odezwał. ;)

pamiętam greatgonzo jak tylko wezmę się za model z R2800 dostaniesz od mnie PW

A widziałeś fotografię prawdziwego? Pytam bo efektów na nim starczyłoby na parę maszyn (chociaż jak dla mnie są trudne do interpretacji), ale niestety nie bardzo przypominają te obicia.

245163d1381797347t-sbd-dauntless-color-sbd-1-dauntless-4.jpg

Zawsze najlepiej najpierw trochę pogooglać.

Warsztat ciekawy, precyzyjna robota, tylko trochę żal, że pirdoły w silniku pomalowane po zegarmistrzowsku, a płatowiec dosyć schematycznie. Powodzenia życzę.

chciałem poprawić pod kątem fotografii ale niestety zacząłem dogrzebywać się do plastiku

• 3 months later...

... cóż po wakacjach i SBD trzeba dokończyć - ale tutaj to juz z górki

d5069e0a79f1cbaf.jpg

3e9844694aeac3a6.jpg

738a7e7311be2fd1.jpg

afbb1c45d6a73a4f.jpg

afbb1c45d6a73a4f.jpg

75cd46924facb6b4.jpg

niestety odrapań nie zdołałem przerobić obawiam się że będę musiał zrewidować moje podejście do tego tematu - generalnie popmimo nałożenia lakieru do włosów farba schodzi dość ciężko

Może za długi czas schnięcia lakieru i stąd słabe odchodzenie farby? Generalnie nawet na tę chwilę nie wygląda to źle. A do obić moim zdaniem zdecydowanie lepsza jest metoda z maskowaniem solą (czy też inaczej, mi dawała lepsze efekty ;) ).

Może za długi czas schnięcia lakieru i stąd słabe odchodzenie farby? Generalnie nawet na tę chwilę nie wygląda to źle. A do obić moim zdaniem zdecydowanie lepsza jest metoda z maskowaniem solą (czy też inaczej, mi dawała lepsze efekty ;) ).

napisz coś więcej o tej metodzie albo 'wrzuć' link do postu gdzie jest to opisane - byłbym bardzo wdzięczny za taka pomoc ponieważ mało że tej metody nie stosowałem to za bardzo jej nie kojarzę z żadnego opisu

Maskowanie solą jest dość proste. Na warstwę farby, którą ma być widać spod "obić" nanosisz kropelki wody i na to sypiesz sól. Sól złapie się do wody i jak kryształki zwiążą można malować warstwę wierzchnią lakieru, tylko na tyle niskim ciśnieniem, żeby nie zdmuchnąć co słabiej złapanych do powierzchni kryształów soli. Po wyschnięciu zewnętrznej warstwy farby usuwasz szczotką z miękkim włosiem sól, która bez wielkiego problemu odklei się od lakieru i masz eleganckie obicia farby o nieregularnych krawędziach.

http://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/57027-salt-weathering-techniques/

Tu masz pismem obrazkowym pokazane brudzenie w warstwie przyściennej na modelu, ale technika jest ta sama. Jest naprawdę prosta i dość szybka a daje kozackie efekty.

ps.

http://www.mainlymedieval.com/ozpainters/viewtopic.php?f=9&t=2761

Tu też ładnie wszystko pokazane krok po kroku.

Tyle mi się udało uzyskać w ten sposób an Airacobrze.

DSCN2266_zpsc7ed14da.jpg