mikemc Napisano 19 Maja 2014 Share Napisano 19 Maja 2014 Obicia super wyszly. Malowane pedzlem, czy metoda na lakier? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 19 Maja 2014 Autor Share Napisano 19 Maja 2014 Obicia super wyszly. Malowane pedzlem, czy metoda na lakier? na lakier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 A widziałeś fotografię prawdziwego? Pytam bo efektów na nim starczyłoby na parę maszyn (chociaż jak dla mnie są trudne do interpretacji), ale niestety nie bardzo przypominają te obicia. Zawsze najlepiej najpierw trochę pogooglać. Warsztat ciekawy, precyzyjna robota, tylko trochę żal, że pirdoły w silniku pomalowane po zegarmistrzowsku, a płatowiec dosyć schematycznie. Powodzenia życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 tylko trochę żal, że pirdoły w silniku pomalowane po zegarmistrzowsku, a płatowiec dosyć schematycznie. Oj! Gdyby Dountlessy latały z R-2800 to chyba bym się już więcej do Ciebie nie odezwał. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Jeszcze jeden drobiazg. W moim wątku zastanawiałeś się: ciekawy jestem merytoryki brudzenia się samolotów z lotniskowców - np jaki wpływ na ich poszycie miała sól morska - penie jakiś miała - błota i kurzu w dużej ilości to tam nie było Nie jestem pewien czy dotyczyło to tego SBD, ale jeśli tak, to powinieneś pamiętać, że malowanie pochodzi chyba z okresu gdy VSMB-132 stacjonował w Marine Corps Base Quantico w Virginni (USA), a i potem na wojnę poleciał na Guadalcanal i nie operował z lotniskowców. Także w tym przypadku bardziej jednak chyba błoto i kurz niż sól z morskiej bryzy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2014 tylko trochę żal, że pirdoły w silniku pomalowane po zegarmistrzowsku, a płatowiec dosyć schematycznie. Oj! Gdyby Dountlessy latały z R-2800 to chyba bym się już więcej do Ciebie nie odezwał. ;) pamiętam greatgonzo jak tylko wezmę się za model z R2800 dostaniesz od mnie PW A widziałeś fotografię prawdziwego? Pytam bo efektów na nim starczyłoby na parę maszyn (chociaż jak dla mnie są trudne do interpretacji), ale niestety nie bardzo przypominają te obicia. Zawsze najlepiej najpierw trochę pogooglać. Warsztat ciekawy, precyzyjna robota, tylko trochę żal, że pirdoły w silniku pomalowane po zegarmistrzowsku, a płatowiec dosyć schematycznie. Powodzenia życzę. chciałem poprawić pod kątem fotografii ale niestety zacząłem dogrzebywać się do plastiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 23 Września 2014 Autor Share Napisano 23 Września 2014 ... cóż po wakacjach i SBD trzeba dokończyć - ale tutaj to juz z górki niestety odrapań nie zdołałem przerobić obawiam się że będę musiał zrewidować moje podejście do tego tematu - generalnie popmimo nałożenia lakieru do włosów farba schodzi dość ciężko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 23 Września 2014 Share Napisano 23 Września 2014 Może za długi czas schnięcia lakieru i stąd słabe odchodzenie farby? Generalnie nawet na tę chwilę nie wygląda to źle. A do obić moim zdaniem zdecydowanie lepsza jest metoda z maskowaniem solą (czy też inaczej, mi dawała lepsze efekty ;) ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 24 Września 2014 Autor Share Napisano 24 Września 2014 Może za długi czas schnięcia lakieru i stąd słabe odchodzenie farby? Generalnie nawet na tę chwilę nie wygląda to źle. A do obić moim zdaniem zdecydowanie lepsza jest metoda z maskowaniem solą (czy też inaczej, mi dawała lepsze efekty ;) ). napisz coś więcej o tej metodzie albo 'wrzuć' link do postu gdzie jest to opisane - byłbym bardzo wdzięczny za taka pomoc ponieważ mało że tej metody nie stosowałem to za bardzo jej nie kojarzę z żadnego opisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Września 2014 Share Napisano 24 Września 2014 Maskowanie solą jest dość proste. Na warstwę farby, którą ma być widać spod "obić" nanosisz kropelki wody i na to sypiesz sól. Sól złapie się do wody i jak kryształki zwiążą można malować warstwę wierzchnią lakieru, tylko na tyle niskim ciśnieniem, żeby nie zdmuchnąć co słabiej złapanych do powierzchni kryształów soli. Po wyschnięciu zewnętrznej warstwy farby usuwasz szczotką z miękkim włosiem sól, która bez wielkiego problemu odklei się od lakieru i masz eleganckie obicia farby o nieregularnych krawędziach. http://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/57027-salt-weathering-techniques/ Tu masz pismem obrazkowym pokazane brudzenie w warstwie przyściennej na modelu, ale technika jest ta sama. Jest naprawdę prosta i dość szybka a daje kozackie efekty. ps. http://www.mainlymedieval.com/ozpainters/viewtopic.php?f=9&t=2761 Tu też ładnie wszystko pokazane krok po kroku. Tyle mi się udało uzyskać w ten sposób an Airacobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 29 Września 2014 Autor Share Napisano 29 Września 2014 no cóż ten projekt już postanowiłem zakończyć zapraszam do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi