lukass Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Witam, chciałbym przedstawić mój drugi model malowany aerografem , wykonany w ramach dalszych ćwiczeń i praktyki z tym sprzętem. Model bardzo tani ( kosztuje 19,90) troszkę ubogi i momentami źle spasowany. Wykonany prosto z pudła bez dodatków ( dorobiłem jedynie światełka pozycyjne na skrzydłach). Malowany farbami pactra i vallejo. Chciałem wykonać standartowe malowanie us olive drab ale troszkę go poprzyciemniać i porozjaśniać gdzieniegdzie, oraz pobrudzić i zużyć. Problemem znowu okazała się miejscami " piaskowa " powłoka farby która skutecznie utrudniła mi washowanie i położenie kalek-tak żeby się nie srebrzyły . Model potraktowałem więc jako typowy trening, choć z efektów jestem nawet zadowolony. A teraz zapraszam do galerii, wszystkie komentarze mile widziane, zwłaszcza krytyczne. Miłego oglądania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Bardzo ciekawie pomalowany. Podoba się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Problemem znowu okazała się miejscami " piaskowa " powłoka farby która skutecznie utrudniła mi washowanie i położenie kalek-tak żeby się nie srebrzyły I właśnie dlatego maluje się model lakierem błyszczącym przed kładzeniem kalkomanii i washem. Nic na skróty. A żeby farba nie uzyskiwała takiej chrpoowatej faktury to musisz ją dobrze wymieszać i malować aerografem na jak najmniejszym ciśnieniu. Akrylowe farby, gdy nanosisz je pod bardzo dużym ciśnieniem potrafią zasychać już w powietrzu i osiadają na powierzchni modelu w postaci, jak to sam określiłeś, piasku. Dodanie retardera do farby też powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Ładny i czysty - fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukass Napisano 17 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2014 I właśnie dlatego maluje się model lakierem błyszczącym przed kładzeniem kalkomanii i washem. Nic na skróty. . Wlasnie jak zauwazylem ze miejscami zrobiła się kasza, to przed washem i kalkami malowalem model sidoluxem z 3 razy, ale nie pomoglo do konca. Mikele masz racje to musi byc wina zlego cisnienia I rozcieńczenia, malowalem ok 1,5 bara, nastepnym razem zmniejsze i dodam retarder. A czy dysza 0,3 w aero nadaje sie do skali 1/72, bo malowałem puki co 0,2 ale się popsuła przy koncówce tego modelu i mam zamiar teraz skorzystac z zapasowej 0,3 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Każda dysza się nada. Zmniejsz, jak masz możliwość regulacji, skok iglicy i ustaw małe ciśnienie - ok. 0.5 bara. Poćwicz gdzieś na boku. Strumień farby powinien być bardzo wąski i maluj z małej odległości. Malowanie będzie trwało może i dłużej, ale będziesz miał kontrolę nad efektami. A na błyszczące kalki pomaga też czasem malowanie lakierem bezbarwnym samego arkusza z kalkomaniami. Najważniejsze jest jednak, żeby dobrze złapały na set przy kładzeniu na model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Naprawdę zacny indianiec ciekawy efekt tych wypłowień farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Ładny ___________________________________________________________________ Na warsztacie: I-16 Type 24 - ICM 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1212 Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 Ładnie wykonany i schludnie... ale... coś mi nie gra z tymi rakietami jakoś w dół są skierowane. Ciekaw jestem gdzie leży tego przyczyna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi