Skocz do zawartości

poradnik jak malować areografem

konradgb

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

To wkońcu mam jako rozpuszczalnik dac wodę czy wódkę (wcześniej "Majek" sugerował wodę czy poprostu nie nacisnął alt???)

A co to jest opóźniacz???

Można użyć i tego i tego. Zależy od preferencji.

Opóźniacz (inaczej retarder) po dodaniu do farby akrylowej wydłuża jej czas schnięcia - dzięki czemu akryle nie zatykają dyszy przy malowaniu aerografem.

acetonu od dawna używam
Acetonu, czy zmywacza do paznokci? Najprawdopodbniej ten zmywacz jest bezacetonowy, dlatego Ci sie nic nie dzieje.

Używałem zmywacza do paznokci ale także zwykłego acetonu i było prawie bez różnicy. Ale wole zmywacz bo o wiele tańszy....

jako jestem niedoswiadzonym malarzem, to jednak wtrace swoj cenny grosz do dyskusji :P

ponizej schemat malowania aero:

0904830e1b2fad98.jpg

po lewej mamy nieprawidlowe malowanie tzn. zygzakiem, przed malowaniem jakiegos modelu spruboj tak pomalowac, farba nie pokryje ci alej powierzchni, tylko zrobi sie wlasnie taki zygzak.

po prawej prawidlowe malowanie, kreski pionowe to przejscie ciut wyzej niz malowales poprzednia "linie" - wtedy farba jest rowno kladziona na powierzchnie,

co jeszcze wazne - nie przestawac puszczac farby, trzymac caly czas spust, poniewaz gdy przestaniesz i znow puscisz farbe w tym miejscu mozesz miec wiecej farby i nie bedzie rowno polozona..

chyba na tyle :P jesli walnalem jakiegos babola poprawcie :P

A jeżeli moja farbka jest zbyt wodnista to co mam robic???
Zbyt wodnista oryginalnie, czy przesadziles z rozcienczaniem? Jezeli Uwazasz, ze jest oryginalnie zbyt wodnista, to prawdopodobnie nie jest zbyt wodnista, tylko tak Ci sie wydaje. A jezeli za bardzo ja rozcienczyles, to dolej jeszcze troche farby, zeby zagescic. Poza tym, nawet jezeli farba jest zbyt zadka, w zasadzie w niczym to nie przeszkadza. Poprostu bedzie slabiej kryc i trzeba bedzie polozyc 1, czy 2 wartstwy wiecej i tyle...

tak samo vallejo z serii AIR - tez sa rozcienczone i nadaja sie do aerografu, jednak nalezy rozcienczyc je w stosunku 3:1

Vallejo Air lepiej mi się maluje bez rozcieńczania. Za to Pactry rozcieńczam zawsze. Tak więc nie ma czegoś takiego jak uniwersalny sposób na rozcieńczanie - wszystko zależy od preferencji, sprzętu, ciśnienia, sposobu malowania itd.

No to próbuj i przez to się ucz!!Przecież sami za ciebie tego nie zrobimy.Jak skopiesz jeden model to będzie następny i w końcu się nauczysz.Ja jak malowałem na poczatku shermana to używałem rozpylacza ab-1001.Wiesz ile ja się nablużniłem że mi nie wychodziło Dopiero jak kupiłem pseudoiwate to byłem zadowolony.Jak masz dobry sprzęt to próbuj aż w końcu się nauczysz.