MrBat Napisano 11 Października 2007 Share Napisano 11 Października 2007 (edytowane) (post do kasacji) Edytowane 11 Października 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 11 Października 2007 Share Napisano 11 Października 2007 To wkońcu mam jako rozpuszczalnik dac wodę czy wódkę (wcześniej "Majek" sugerował wodę czy poprostu nie nacisnął alt???) A co to jest opóźniacz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 11 Października 2007 Share Napisano 11 Października 2007 To wkońcu mam jako rozpuszczalnik dac wodę czy wódkę (wcześniej "Majek" sugerował wodę czy poprostu nie nacisnął alt???) A co to jest opóźniacz??? Można użyć i tego i tego. Zależy od preferencji. Opóźniacz (inaczej retarder) po dodaniu do farby akrylowej wydłuża jej czas schnięcia - dzięki czemu akryle nie zatykają dyszy przy malowaniu aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 11 Października 2007 Share Napisano 11 Października 2007 acetonu od dawna używamAcetonu, czy zmywacza do paznokci? Najprawdopodbniej ten zmywacz jest bezacetonowy, dlatego Ci sie nic nie dzieje. Używałem zmywacza do paznokci ale także zwykłego acetonu i było prawie bez różnicy. Ale wole zmywacz bo o wiele tańszy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Października 2007 Share Napisano 11 Października 2007 ...daję na dwie krople farby kroplę wódki... Toż to herezja!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Października 2007 Share Napisano 11 Października 2007 To wkońcu mam jako rozpuszczalnik dac ?... Jako rozcieńczalnik do akryli proponuje wode destylowaną.Ja tak maluje i nie mam problemów.A do olejnych rozcieńczalnik wamodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 11 Października 2007 Share Napisano 11 Października 2007 ...daję na dwie krople farby kroplę wódki... Toż to herezja!!! Hehee zanim rozcieńczyłbym farbe całą bym wypił znając mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 11 Października 2007 Share Napisano 11 Października 2007 ...daję na dwie krople farby kroplę wódki... Toż to herezja!!! Hehe, ja używam czystego spirytusu (no chyba, że maluję Gunze, wtedy leję izopropanol) Skoro wódka to herezja to ciekawe co napiszesz o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 11 Października 2007 Share Napisano 11 Października 2007 ...daję na dwie krople farby kroplę wódki... Toż to herezja!!! No wiesz... Do rozcieńczania nie używam bynajmniej Finlandii Wystarczy jakiś najtaniak znaleziony w zapasach, którego i tak by nikt nie wypił ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 11 Października 2007 Share Napisano 11 Października 2007 najlepsza do rozcienczania lakieru bezbarwnego pactry na przykład absolwent 100ml 5zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 12 Października 2007 Share Napisano 12 Października 2007 Sam osobiście maluję tylko i wyłącznie akrylową Pactrą i nie rozcieńczam jej w ogóle No nie wiem, mi nawet nie chce kropelka polecieć bez rozcieńczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradgb Napisano 12 Października 2007 Autor Share Napisano 12 Października 2007 no dobra skończmy z tym rozpuszczalnikiem i zacznikjmy mówić jak trzymać aero i jakie są techniki malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 12 Października 2007 Share Napisano 12 Października 2007 jako jestem niedoswiadzonym malarzem, to jednak wtrace swoj cenny grosz do dyskusji :P ponizej schemat malowania aero: po lewej mamy nieprawidlowe malowanie tzn. zygzakiem, przed malowaniem jakiegos modelu spruboj tak pomalowac, farba nie pokryje ci alej powierzchni, tylko zrobi sie wlasnie taki zygzak. po prawej prawidlowe malowanie, kreski pionowe to przejscie ciut wyzej niz malowales poprzednia "linie" - wtedy farba jest rowno kladziona na powierzchnie, co jeszcze wazne - nie przestawac puszczac farby, trzymac caly czas spust, poniewaz gdy przestaniesz i znow puscisz farbe w tym miejscu mozesz miec wiecej farby i nie bedzie rowno polozona.. chyba na tyle :P jesli walnalem jakiegos babola poprawcie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 12 Października 2007 Share Napisano 12 Października 2007 A jeżeli moja farbka jest zbyt wodnista to co mam robic??? (mąki nasypac ???) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 12 Października 2007 Share Napisano 12 Października 2007 a jaka to farbka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 12 Października 2007 Share Napisano 12 Października 2007 A jeżeli moja farbka jest zbyt wodnista to co mam robic???Zbyt wodnista oryginalnie, czy przesadziles z rozcienczaniem? Jezeli Uwazasz, ze jest oryginalnie zbyt wodnista, to prawdopodobnie nie jest zbyt wodnista, tylko tak Ci sie wydaje. A jezeli za bardzo ja rozcienczyles, to dolej jeszcze troche farby, zeby zagescic. Poza tym, nawet jezeli farba jest zbyt zadka, w zasadzie w niczym to nie przeszkadza. Poprostu bedzie slabiej kryc i trzeba bedzie polozyc 1, czy 2 wartstwy wiecej i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 12 Października 2007 Share Napisano 12 Października 2007 Ta farbka jest wodnista(możliwe że mi się wydaję) . Nie rozcienczałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Października 2007 Share Napisano 12 Października 2007 Skoro jest wodnista to jej nie rozcieńczaj.Niektóre farby takie jak pactra czy MM Acrylic nadają się do malowania aerografem bez rozcieńczania pod warunkiem że są świeże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 12 Października 2007 Share Napisano 12 Października 2007 tak samo vallejo z serii AIR - tez sa rozcienczone i nadaja sie do aerografu, jednak nalezy rozcienczyc je w stosunku 3:1 ( 3 jednostki farby jedna rozcienczalnika ) w tym wypadku woda lub vallejo thinner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 12 Października 2007 Share Napisano 12 Października 2007 tak samo vallejo z serii AIR - tez sa rozcienczone i nadaja sie do aerografu, jednak nalezy rozcienczyc je w stosunku 3:1 Vallejo Air lepiej mi się maluje bez rozcieńczania. Za to Pactry rozcieńczam zawsze. Tak więc nie ma czegoś takiego jak uniwersalny sposób na rozcieńczanie - wszystko zależy od preferencji, sprzętu, ciśnienia, sposobu malowania itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 13 Października 2007 Share Napisano 13 Października 2007 Nie wiem czy dam radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Października 2007 Share Napisano 13 Października 2007 No to próbuj i przez to się ucz!!Przecież sami za ciebie tego nie zrobimy.Jak skopiesz jeden model to będzie następny i w końcu się nauczysz.Ja jak malowałem na poczatku shermana to używałem rozpylacza ab-1001.Wiesz ile ja się nablużniłem że mi nie wychodziło Dopiero jak kupiłem pseudoiwate to byłem zadowolony.Jak masz dobry sprzęt to próbuj aż w końcu się nauczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 13 Października 2007 Share Napisano 13 Października 2007 Pewnie doby to on nie jest , ale będe trenował na modelach które sklejałem jak miałem 10 lat (tzn. na starociach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 14 Października 2007 Share Napisano 14 Października 2007 A w jakich proporcjach rozcieńczać Vallejo Model Color? Bo maluję nimi od niedawna i na razie tylko pędzlem, ale chcę się w końcu wziąść za aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
origami Napisano 14 Października 2007 Share Napisano 14 Października 2007 Do aerografów jest specjalna seria - Vallejo Model Air. Używam jej bez rozcieńczania i jest spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi