kowal76 Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 Przedstawiam mój najnowszy model którym jest MiG 15 (LiM 1) z zestawu Eduarda. Model przedstawia maszynę LiM 1 dowódcy 31 PLM mjr.pil Władysława Hermaszewskiego Warszawa-Babice 1955. Modelem tym wystartowałem w konkursie na innym forum. Muszę powiedzieć, że trochę porwałem się z motyką na słońce startując w konkursie ponieważ model nie wyszedł mi za bardzo i raczej nie jest konkursowy. Najgorzej wyszło malowanie farbką Pactry która zostawia taki malutki groszek, a więc nie jestem zadowolony z efektu tego malunku. Sam montaż także szedł pod górkę ze względu na pojawiające się bez przerwy pęknięcia w miejscach klejenia i szpachlowania.Model jest sklejony prawie prosto z pudła. Jedyne co dorobiłem to pasy pilota oraz wskażniki wypuszczenia podwozia. Zrobiłem także podstawkę i drabinkę . Zdaję sobie sprawę z masy niedociągnięć popełnionych w tym modelu. Mam jeszcze parę piętnastek w planach więc następne postaram się zrobić lepiej. Najważniejsze jednak dla mnie jest, aby dobrze się bawić przy budowie modeli . A teraz fotki. created by created by created by Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 Sam model sklejony jest czysto, z niezłym detalem jak np. naciągi. Efekt psuje powierzchnia farby :( Jeśli malujesz aerografem to przy następnym modelu pomyśl o metalizerach Alclad, Gunze czy nawet ModelMaster. Pactre zdecydowanie odstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Maja 2014 Autor Share Napisano 3 Maja 2014 Sam model sklejony jest czysto, z niezłym detalem jak np. naciągi. Efekt psuje powierzchnia farby :(Jeśli malujesz aerografem to przy następnym modelu pomyśl o metalizerach Alclad, Gunze czy nawet ModelMaster. Pactre zdecydowanie odstaw. Dzięki. Co do farby to zdecydowanie Pactrę odstawię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 Grześku, słabo wyszedł na podstawce rządek kratek odpływowych, który psuje efekt ładnie zrobionej podstawki. Modelu nie oceniam, bo Ludowe Lotnictwo u mnie zawsze na topie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Maja 2014 Autor Share Napisano 3 Maja 2014 Grześku, słabo wyszedł na podstawce rządek kratek odpływowych Dzięki, fakt nie przyłożyłem się do tego elementu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 Pogadaj z Adamem to Ci blaszkę zrobi Wymienić na podstawce to nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Maja 2014 Autor Share Napisano 3 Maja 2014 Pogadaj z Adamem to Ci blaszkę zrobi Wymienić na podstawce to nie problem Dobry pomysł , dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 Witaj spore postępy tu widzę - co do samego modelu to miałem kilka pytań ale najistotniejsze doczytałem w treści że malowałeś Pactrą; a poza tym w wielu miejscach wydaje mi się że farby jest za grubo - to może problem z samym brakiem doświadczenia w rozcieńczaniu farb ( o ile dobrze kojarzę Twoje posty to jeden z pierwszych modeli malowanych aereografem); fotografowanie modelu podczas warsztatu daje nam tą przewagę że sami możemy coś 'wyłapać' podczas sklejania spójrz na zdjęcie gdzie w dużym zbliżeniu pokazujesz dyszę, widać tam małe niedoszpachlowanie na łączeniach połówek kadłuba - i wesz co ja często takie mikro ubytki zwłaszcza w skali 1:72 dostrzegam właśnie na zdjęciach - naucz się tego to przydatna sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Maja 2014 Autor Share Napisano 3 Maja 2014 Cześć, Dzięki. Co do rozcieńczania farby to masz rację ponieważ cały czas się uczę posługiwania i malowania aero. Jeśli chodzi o te niedoszpachlowane miejsca to efekt pękania kadłuba. Kadłub po sklejeniu pękał kilka razy i musiałem od nowa szpachlować i szlifować. W końcu zostawiłem tak jak jest. Na dole pojawiło się pęknięcie już po pomalowaniu i go już nie ruszyłem. Następny model w kolorze aluminium będę chciał pomalować innymi farbkami, może wyjdzie mi lepiej. Z tą Pactrą to zauważyłem że tylko z kolorem aluminium robi się taki groszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 Z tymi farbami to mają chłopaki rację. Szkoda nerwów na spieprzoną robotę, zwłaszcza przy takim maleństwie, gdzie każda wada wygląda, jakby miała hektar powierzchni. Ja się wziąłem za Alclady i choć są trudne w pracy to jednak, jak się ich nauczyć to wyglądają nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 ..Ja się wziąłem za Alclady i choć są trudne w pracy ... zgadzam się; zakupiłem (już dawno) podstawową paletę wszystkie sreber i alu z Aclada i na początek spi...łem P-47 w 1:72 faktycznie trzeba się tym nauczyć malować zwłaszcza poszycie - poza tym farby maja tylko zalety; myślę że dla początkującego z aero metalizery Model Mastera były najlepsze - spróbuj (jeśli chodzi o rady używam do nich dedykowanego rozcieńczalnika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi