Adamerio Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 Witajcie W tym wątku będę przedstawiał postęp prac nad modelami z serii wrzesień 1939 Na pierwszy ogień poszedł TKS - aktualnie pozbyłem się wszystkich haków i uchwytów oraz dorobiłem błotniki z blaszki. A co zostało jeszcze do zrobienia ? Na pewno uzupełnianie brakujących śrub, reflektora z tyłu, uchwytu na reflektor z przodu, dorobienie uchwytów oraz haków z drutu Wiem że zdjęcia nie są najlepsze jednak myślę że da się coś na nich zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 ambitna próba, czekam na rozwinięcie, błotniki robią wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2014 Dzisiaj podziałałem z układem jezdnym: Jakieś uwagi/ wskazówki ? Myślę że tragedii nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Powracam Ostatnio nic się tu nie działo z powodu braku czasu. Udało mi się zwaloryzować lewą gąsienicę, następnie dostały podkład i czekają do malowania Wcześniej zrobiłem nową płytę wraz z uchwytami z przodu, jednak z uchwytów nie byłem zadowolony i zdemontowałem je(dziury po nich idą do zaszpachlowania) Następnie zabrałem się za walkę z górną płytą - usunąłem peryskop i wszystkie zawiasy oraz nity. Następnie z arkusza Hipsu powycinałem sobie poszczególne części i przykleiłem poprawnie na miejsce Teraz muszę jeszcze je wyszlifować po bokach i lekko przeryć linie między nimi - a następnie dorobić od podstaw peryskop, nity i zawiasy. Dorobiłem też brakujące nity na 1 z elementów jarzma - aby było mi łatwiej malować przykleję je dopiero po pomalowaniu tankietki :P Zapraszam do komentowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 21 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2014 Wymieniłem siateczkę, dodałem do niej obicia oraz rozpocząłem proces "nitowania" Zapraszam do komentowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 21 Sierpnia 2014 Share Napisano 21 Sierpnia 2014 Całkiem zgrabnie, trochę benedyktyńska robota z tymi nitami. Ja się ostatnio zaopatrzyłem w takie nity http://www.micromark.com/ho-scale-decals-with-raised-3d-rivets-and-other-surface-details,9968.html bardzo fajny wyrób nity pierwsza klasa. W zestawie dwa arkusze trochę mniejsze od A4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 21 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2014 Dzięki za linka, może w najbliższej przyszłości skorzystam Jak narazie wykorzystałem wakacyjny budżet i do października muszę działać na kulkach BGA(podoba mi się praca z nimi ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 21 Sierpnia 2014 Share Napisano 21 Sierpnia 2014 Jak najbardziej kuleczki fajna sprawa, ale w krótkich odcinkach po dwie trzy. Przy ciągu nie ma bata jakaś ucieknie w bok i cała misterna praca idzie w czorty. Ja te swoje nity z linka zakupiłem z myślą wykonania pociągu pancernego i pewnie będę jeszcze domawiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 22 Sierpnia 2014 Share Napisano 22 Sierpnia 2014 Jak najbardziej kuleczki fajna sprawa, ale w krótkich odcinkach po dwie trzy. Przy ciągu nie ma bata jakaś ucieknie w bok i cała misterna praca idzie w czorty. Ja te swoje nity z linka zakupiłem z myślą wykonania pociągu pancernego i pewnie będę jeszcze domawiał Bardzo fajnie Ci idzie . Off top: A ty te "nitowane kalki" kupujesz za granicą czy np. w Martoli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 22 Sierpnia 2014 Share Napisano 22 Sierpnia 2014 A ty te "nitowane kalki" kupujesz za granicą czy np. w Martoli? Bezpośrednio u producenta w USA, swojego czasu były nity na kalce z Archera w Sahara hobby, ale te były raz drogie, dwa nie było ich za wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 24 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2014 Postanowiłem uchylić 1 z "okienek" - jest już prawie gotowe - zaraz trysnę je podkładem żeby kulki znowu nie wyleciały Myślałem że będzie trudniej ale bardzo fajnie i przyjemnie się ten element robiło. Jako że robota była łatwa pomyślałem więc nad uchyleniem jeszcze jednego "okienka" - co o tym myślicie Będzie ok czy za dużo rzeczy na raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 5 Października 2014 Autor Share Napisano 5 Października 2014 Dzieje się: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 6 Października 2014 Share Napisano 6 Października 2014 Jak na razie to co widziałem oferuje FtF wyglądało mizernie. A tutaj jestem pod wrażeniem! Idę o zakład, ze model po zakończeniu będzie wyglądał pierwsza klasa. Będę kibicował i obserwował. Gdzie zaopatrzyłeś się w kuleczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 6 Października 2014 Autor Share Napisano 6 Października 2014 Kuleczki kupiłem na allegro - 9zł za 10 000 sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 6 Października 2014 Share Napisano 6 Października 2014 obawiam się że wielki wkład pracy będzie później niewidoczny ale jestem pod wrażeniem i kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 9 Października 2014 Share Napisano 9 Października 2014 Kuleczki kupiłem na allegro - 9zł za 10 000 sztuk A czy mógłbyś podesłać jakiś link do aukcji? Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 9 Października 2014 Autor Share Napisano 9 Października 2014 Ja używam dokładnie tych: http://allegro.pl/kulki-bga-olowiowe-pmtc-sn63pb37-0-25mm-10-tys-fv-i4651979093.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 9 Października 2014 Share Napisano 9 Października 2014 Ja używam dokładnie tych:http://allegro.pl/kulki-bga-olowiowe-pmtc-sn63pb37-0-25mm-10-tys-fv-i4651979093.html Dzięki za link Przyda się może do zrobienia skrajni obrysu na Vomagu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 28 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2014 Powstają nowe żaluzje 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 28 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2014 Prawie skończone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 28 Grudnia 2014 Share Napisano 28 Grudnia 2014 Szacuneczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 19 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2015 Wydrążyłem kolejne 2 otwory z przodu w celu zrobienia "okienek" w pozycji uchylonej. Odciąłem też i robię od nowa przednie końcówki błotników Ma ktoś z was może patent na zrobienie 4 identycznych uchwytów do klap z przodu i z tyłu Nie mam specjalnego narzędzia do zaginania ich :-o Za każdym razem gdy spróbuję je zrobić to jeden wyjdzie dobrze, kolejny jest albo minimalnie dłuższy/wyższy :x W międzyczasie zacząłem prace przy małej podstawce/dioramce Plan mniej więcej wygląda tak jak na zdjęciu - w miejscu małego prostokąta mam 3 opcje: -kapliczka -drzewko -nic, niska trawa i krzaki Figurki od Scibor miniatures - czy ich ułożenie jest ok? Jeśli zdecyduję się na opcję z kapliczką to figurka miała na nią spoglądać. Macie jakieś pomysły, sugestie bądź uwagi?? Czy posiada ktoś może zdjęcia kapliczek z okresu 1939 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viehu Napisano 19 Stycznia 2015 Share Napisano 19 Stycznia 2015 Kapliczka przy torach? To chyba nie jest najszczęśliwszy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 19 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2015 Czyli co, zrezygnować z kapliczki Przeszukałem internet i to udało mi się znaleźć: http://www.polskaniezwykla.pl/pictures/original/297896.jpg http://www.polskaniezwykla.pl/pictures/original/285206.jpg http://lubelskakolej.net/wp/wp-content/uploads/2012/10/SAM_1581-Kopiowanie.jpg http://www.sp1.czersk.pl/sp1/sp1/czersk/kaplice/m7.jpg Jeśli tak to co tam w zamian postawić ?? czy po prostu niska trawa i krzaczki, muszę też zmienić położenie figurki, która miała spoglądać na ową tabliczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 19 Stycznia 2015 Share Napisano 19 Stycznia 2015 Wszystko fajnie Mnie zawsze razi płaska powierzchnia terenu. Moim zdaniem dodanie jej jakiegoś nachylenia, nawet malutkiego zawsze wpłynie pozytywnie na odbiór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi