Skocz do zawartości

[R] IJN Tone Leyte 1:700 ( Fujimi + FH)

Jozek

Rekomendowane odpowiedzi

troszkę górna część przedniego masztu za bardzo do przodu patrzy...

Trochę skoryguję, wszystko jest na sucho przyłożone jeszcze.

Witam

Powolutku, powolutku ale ciągle do przodu:). Robię blaszki pierwszy raz , więc sorry że tempo niebyt oszałamiające ale zawsze coś. Planowałem na weekend zrobić kadbłub już na wyjściowo, ale zakupiony kompresor jak szybko przyszedł tak szybko poszedł do reklamacji . A w międzyczasie pobawiłem się z poszczególnymi elementami. Zakupiłem giętareczkę i śmiem twierdzić nieśmiało, że przy dłuższych elementach rzecz wręcz niezbędna, Krótkie można "załatwić" pensetą.

Oto efekty:

t38_jpg_300x300_q85.jpg t39_jpg_300x300_q85.jpg t40_jpg_300x300_q85.jpg t41_jpg_300x300_q85.jpg

A tak wygląda całość na dzień dzisiejszy.. elementy wstawiłem tylko z jednej burty i oczywiście wszystko przyłożone na "sucho.

t42_jpg_300x300_q85.jpg t43_jpg_300x300_q85.jpg

Pozdrawiam

Witam

Uff.. ale się fatalnie robi w taki upał jak spod lupy pot sie leje jak z wodospadu... Ale.. dość narzekań:) Troszkę pociągnąłem znów do przodu. Pomalowałem narazie pokład i dumam na listwami. Chciałem zastosować patemt blacmana z pisakiem. Ściąłem koncóweczkę żyletką prawie na włosek ale i tak był jeszcze za gruby . Pewnie nie mam takiej ręki jak blacman, albo kwestia wprawy i doświadczenia. Ale wykombinowałem coś innego. Ale o tym w następnym wpisie. Poskłądałem niektóre elementy do kupy i wyszedł problem z szalupami . Są zdecydowanie za duże i nie mieszczą sie na swoim miejscu. Zostało mi troszkę różnych szalup z innych modeli i zastąpię te orginalne. Zdjęcia wyjaśniają wszystko. Trochę podszlifuję kuterki aby były jak najbardziej podobne do tych z wyprasek. Odkleję blaszki i coś pokombinuję. Porównam również samoloty, bo te które są, też wydają sie jakieś przewielgaśne a w innych wypraskach zdecydowanie mniejsze. Przecież siedemsetka to sztuka kompromisu, no nie? Nie wiem czy nie zrobiłem błędu sklejając kadłub do kupy z pokładem na początku. Może trzeba było najpierw pomalować na wyjściowo wszystko a potem dopiero skleić? Spróbuje tak w następnym modelu, zobaczę co będzie lepsze.

Pozdrawiam

t43_jpg_300x300_q85.jpg t44_jpg_300x300_q85.jpg t45_jpg_300x300_q85.jpg t46_jpg_300x300_q85.jpg

p.s Tone był wybudowany w stoczni Nagasaki i nie natrafiłem nigdzie na kolor kamuflażu, szary? szaroniebieski? Mam tylko kolory Valleyo z stoczni Sasebo, Kure, Maizuru i Yokosuka.... W instrukcji figuruje jako dark grey, a z instrukcjami różnie to bywa. Pomożecie?

• 3 weeks later...

Witam

Trochę znów podziałałem, ale ta pogoda ( paluszek i główka... wiecie sami jak to bywa ) Pierwszy raz malowałem LW " z ręki" ale wyszło fatalnie a poprawioną przy pomocy, o niebo lepiej. Kurde, te duże zbliżenia są bezlitosne. Patrząc tak "z oka" z odległości jakieś 30-40 cm wszystko wygląda inaczej. Rzeczona linia wodna w przybliżeniu jeszcze nie jest taka jaka powinna być, ale w oddaleniu wygląda prosta jak strzała. Ale ok.. efekty mojej pracy. Wiele już nie zostało do końca. Samoloty jeszcze nie pomalowane bo czekam na farbę, i tradycyjnie wszystko, za wyjątkiem nadbudówek, komina, tylnych pomostów, ułożone na "sucho". Teraz poczekam do jutra aż wszystko dokładnie wyschnie, sidolux i pierwsze moje washowanie ( brr).. strach się bać.

Pozdrawiam

t54_jpg_300x300_q85.jpg t55_jpg_300x300_q85.jpg t56_jpg_300x300_q85.jpg t57_jpg_300x300_q85.jpg t58_jpg_300x300_q85.jpg t59_jpg_300x300_q85.jpg

Witam

No i raz kozie śmierć... moje pierwsze washowanie. Posłużyłem się farbami czeń kostna vanDyck plus White Spiritem ( benzyna lakowa). Rozcieńczyłem mniej więcej 1:5. Scierać naddatek zacząłem kiedy wash zaczął się robić tak z lekka matowy wacikami do uszu. Oceńcie sami jak to wyszło. Ścierałem tak niejako na "oko" bo nie widziałem w realu jak to powinno wyglądać, a fotki pewnie nie oddają rzeczywistości...Jedno moge powiedzieć że różnica jest zaj *@% sta patrząc na miejsca powashowane i te które dopiero będą washowane. Tylko nie.. jak cos sknociłem:) Martwi mnie tylko jedno. Jak ja wejdę wacikiem tam gdzie są przyklejone 25-tki i inne delikutaśne elementy Przecież to takie delikatne że strach tam cokolwiek ruszać. Najszła mnie myśl co by w następnym modelu zrobić najpierw washa, a potem przykleić te najmniejsze elementy co by ich nie uszkodzić.

t60_jpg_300x300_q85.jpg t61_jpg_300x300_q85.jpg t62_jpg_300x300_q85.jpg

Witam

Ufff.. stadko 22 działek gotowe Powoli zmierzam ku końcowi. Maluje relingi, takie drobne popraweczki pędzelkiem gdzie nie gdzie i zaczynam tresurę pająków co by same mi utkały olinowanie.. Może będą współpracować

Pozdrawiam

t63_jpg_300x300_q85.jpg

Hej, jak poszło z washem, jakieś fotki poproszę

Pozdrawiam

... Tak szczerze mówiąc.. po przespaniu się z problemem, mimo pierwszych moich zachwytów, doszedłem do wniosku że ciut jednak przesadziłem z washem. Brakło wyczucia ile, i gdzie zapuścić washa. Za radą Seby próbowałem nieco poprawić sytuacje. Ciut lepiej, ale nie jest to jeszcze to, co ma być. Następnym razem będę mądrzejszy. Fotki.. proszę o ciut cierpliwości. Jak przykleję kaemy, kawałek relingów to wrzucę kilka fotek.

Pozdrawiam

Witam

Ech.. nie sprzyjają te upały pracy, ale coś tam jednak pogrzebałem, już bliżej niż dalej. Pewnie za niedługo zrobię podsumowanie bo kolejny model już do mnie płynie:).. A więc.. tyle udało mi sie "spłodzić" do dzisiaj

Pozdrawiam

p.s. wiem, wiem, strasznie usyfiony washem , mea culpa, mea maxima culpa... teraz naocznie widzę ile, jak, gdzie, co należy poprawić w kolejnym modelu.... obiecuje poprawę

t64_jpg_300x300_q85.jpg t65_jpg_300x300_q85.jpg t66_jpg_300x300_q85.jpg

No, Panie, pięknie Co do washa, to może faktycznie nieco zbyt dużo, ale sytuacje można poprawić sychopędzlując kolorem bazowym wystające i duże płaskie powierzchnie

Co do washa, to może faktycznie nieco zbyt dużo, ale sytuacje można poprawić sychopędzlując kolorem bazowym wystające i duże płaskie powierzchnie

Napewno szło by coś zrobić aby nie był taki utytłany.... ale zostawię już jak jest po to, aby po kilku kolejnych sklejonych modelach mieć porównanie jak było i jak jest.

Bo leży i kurzem obrasta A tak poważnie, to raczej mała szansa, bym w najbliższej bądź dalszej przyszłości skleił coś z plastiku, wsiąkłem w karton No chyba, że coś z Wielkiej Wojny Książę Walii chodzi mi po głowie, ale w skali 1:200, a taki "maluszek" kosztuje trochę złotówek - o ile wyjdę poza Pierwszą Światową, a dużo do klejenia w temacie jest

P.S. W dodatku mam rozgrzebanego Garlanda czekającego na dokończenie

• 1 month later...

Witam

Walczę z "wodą".. Tak dla eksperymentu zakupiłem farbę w sprayu którą widać na fotce. Niesamowicie spodobał mi się efekt, tak jakby było posypane drobniutkim piaskiem, ale jest jedno "ale" :( otóż ta farba ma przykrą właściwość że co jakiś czas wypluje kropelkę farby która jest nie do zaakceptowania i bardzo widoczna ( spójżcie na fotkę) mimo intensywnego wstrząsania pojemnikiem. Nie pozostaje nic innego jak zeszlifować całość i pomalować tradycyjnymi farbami. Szkoda, bo naprawdę byłby bardzo ciekawy efekt "wody" .

Pozdrawiam

tp_jpg_300x300_q85.jpg

P.s Jak długo czekacie na przesyłkę od angoli? Ja czekam już półtora tygodnia na rysunki do "Nagato". Dużo to , czy w normie ?

• 3 months later...