Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemka

Tak przeglądam sobie Allegro w poszukiwaniu jakiś ciekawych modeli do wychaczenia, i tak sie zastanawiam bo trafiam na bardzo dużo róznych nie znanych mi producentów modeli. Niektóre "marki" znam dobrze i wiem czego sie spodziewać po nich np Revell Tamiya Airfix Heller Italieri to są pewni i mający dobre modele producenci. ale juz np ACADEMY w których są kiepskie kali i lepiej szukać modeli gdzie są kalki z Cartografu. Ale co z innymi producentami ? jak np Froc, Eduard Profipack, HobbyBoss, AZmodel, Antares, Hasegawa, Huma, MPM, Master Craft, Fresco, Azur, ACE, Areoplast, Master Box, Zvezda ? Ktoś może mi przedstawić jak ma sie jakośc modeli do tych poszczególnych firm ? co lepiej wybrać np zvezda czy HobbyBoss ? I czym sie róznią modele Eduard "Profipack" i " Weekend Edition" ?

Napisano
Siemka

co z innymi producentami ? jak np Froc, Eduard Profipack, HobbyBoss, AZmodel, Antares, Hasegawa, Huma, MPM, Master Craft, Fresco, Azur, ACE, Areoplast, Master Box, Zvezda ? Ktoś może mi przedstawić jak ma sie jakośc modeli do tych poszczególnych firm ? co lepiej wybrać np zvezda czy HobbyBoss ?

- Eduard (Profipack to zestaw z dodatkami np blachy czy żywica) ogólnie fajna firma z Czech,mają dużo modeli od Academy w swoich pudłach ale są tam dobre kalki i fajne opracowania malowań. Polecam.

- HobbyBoss też ma fajne modele więc warto no i ceny są niskie.

- Master Box co do modeli to nie wiem,ja pozyskuję od nich figurki które lubię,zestawy pewnie też są ok.

- Zvezda jak wyżej,tylko figurki nabywam.

- Hasegawa też jest ok,mają ciekawe modele.

Jeszcze mogę ci polecić:

- Dragon i Cyber Hobby (to jest to samo)

- Trumpeter

- Tamiya (ja osobiście zdecydowanie wolę Dragona niż tamke)

Sumując to rzadko który producent wypuszcza modele bez błędów i w każdym z reguły trzeba coś od siebie włożyć i trzeba się z tym liczyć.

Reszty tych firm nie znam,nie miałem modeli od nich więc się nie wypowiem.

P.S Co do wyboru między Zvezda a HobbyBoss to zdecydowanie HobbyBoss,aczkolwiek jak wspomniałem figurki gwiazda ma ok.

Napisano

Zwezda robi dość dobre pojazdy(potrzebny duży nakład pracy) zaletą jest cena w przypadku T72A 1/35 jest o połowę tańszy niż np T72M z Tamiyi. Z firm produkujących pojazdy polecałbym też tajwański AFV club który jest na poziomie Tamiyi a robi pojazdy przez nikogo innego nie produkowane np. czołg ewakuacyjny M88 czy pojazd transportowy M548 wadą jest dość wysoka cena. No i chińczyk Trumpeter spasowanie modeli ( pojazdy) jest super dodatkowo dodają blaszki fototrawione i toczone lufy, wadą jest cena np 130 zł za Gaza 67 Czapajewa(auto wielkości Jeepa) to dla mnie trochę za dużo.Pozdrawiam M1A1(HA)

Napisano
Trumpeter spasowanie modeli ( pojazdy) jest super dodatkowo dodają blaszki fototrawione i toczone lufy, wadą jest cena np 130 zł za Gaza 67 Czapajewa....

To akurat jest fakt,np co fajniejszy samolot w 1/48 to od 200zł>

- Miniart jest też ok,możesz dostać fajny zestaw w 1/35 z figurkami.

Napisano

Pojazdy ACE w 1:72 omijaj szerokim łukiem, "Oda do szpachli i pilnika" - absolutnie nie dla początkujących. Warto jeszcze polecić UM (Unimodels), zwłaszcza serię T-34 i pochodnych w 1:72.

Napisano

Z modelami jest różnie, każda firma ma dobre i złe.

Revell pakuje Hasegawe, Tamiya coś z Italeri.

Najlepsze to Tamiya, Hasegawa, Eduard, Dragon, Great Wall Hobby, Zukei Mura - są piękne modele z Osaki czy Classic Airframes.

Wiele wyczesanych modeli wydały średnie firmy i wymagają dodatków i wiele pracy. Więc od razu cena modelu za 60 zł to już jak zapłata za podkład, z dodatkami robi się 150.

Na początek...hm... Eduard Weekend Edition - modele bez dodatków, dobre na start i nie drogie przy przyzwoitej jakości, później Eduard Profipack - zabawa z blaszkami, maskami i czasem żywicą. Dalej jesteś w okolicach 100 zł - więc nie ma źle. No i oczywiście PLASTYKi jako poligony doświadczalne za małą kaskę.

W momencie gdy człowiek wie, że jest gotów i nie zj..e modelu za grubszą kasę można iść w górę i tu granicy nie ma.

Dobry model za 200 - Stig ma racje, ale czasem to model i blaszki a czasem dopiero baza.

Tamiya - Swordfish 1:48 - wspaniały model, ale za 70-80 można wyrwać z ITALERI 1:48 Avengera (2644) i Dauntlesa (2673) zajebiste modele, przepakowane Accurate Miniatures - wiele modeli z Tamki czy Hasegawy nie dorasta im do pięt. Z blaszkami masz 2 wspaniałe modele po 120-130.

Moja rada - pytaj, czytaj, sprawdzaj przez 10 godzin zanim kupisz model - jeśli nie jesteś pewien, żeby nie kupić Arado w 1:48 z Tamki, który jest przapakiem Italeri za 70 zł.

Na początek:

Przepaki - http://inx.pm.waw.pl/~rafal/fw/przepaki.php

Inboxy - http://www.1999.co.jp/eng/, mojehobby.pl

Ważne źródło wiedzy wszelakiej: https://www.youtube.com

Największa baza wiedzy modelarskiej http://www.modelwork.pl/

I mniejsza, ale równie dobra: http://www.britmodeller.com/forums/

Rok temu - po 15stu latach - wróciłem do modeli, czytam recenzje, opisy, oglądam in-boxy - moja rada- czytaj, czytaj, czytaj...

Napisano

Ja mam taki mały offtopic:

Z czystej ciekawości pytam - Jak dowiedzieć się samemu czy model to przepak?

Trzeba wziąć dwa te same modele z różnych firm i oceniać , czy jest to gdzie "napisane" na modelu??

Pytam się ,żeby wiedzieć na przyszłość .

Pozdrawiam

Napisano

Rok temu - po 15stu latach - wróciłem do modeli, czytam recenzje, opisy, oglądam in-boxy - moja rada- czytaj, czytaj, czytaj...

Heh no to witaj w klubie ja też po 15 latach wracam do sklejania, tylko że teraz tak trochę bardziej "profesjonalnie" bo wczesniej to byle szybko byle model stał na półce, bez malowania bo i też nie było czym :( jedynie szkolne farbki akwarelowe :X

Dzięki wszystkim za rozjasnienie tematu. ;)