Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Panowie!

Mam jedno pytanko - czym koserwowac aerograf przed korodowaniem i rdzewieniem? Gdzies przeczytalem, ze najlepszy jest olej-smar do maszyn krawieckich, ale za chlore nie mam pojecia gdzie go zdobyc w Koszalinie. Moze ktos ma inne pomysly???

Pozdrowienia

Napisano

aerograf Mar AB-1004 0.3 mm, ale wiecie jak to jest z ta stala nierdzewna, poza tym chodzi tez o zacieranie sie po uzyciu zmywacza do farb akrylowych.

Dzieki za popowiedź Jawkers, sprobuje z ta oliwa!

Pozdrowienia

Napisano

Mam 11-letnią pIwatę i na 100% nie jest wykonana z stali nierdzewnej. Aerografy wykonuje się z mosiądzu i chromuje podobnie jak armaturę typu krany. Chodzi o obróbkę metalu. Frezowania, wiercenia i toczenia w takim aerku jest sporo więc lepiej jest go wykonać w bardziej miękkim materiale, wykończyć obróbką skrawaniem i pochromować. Nic nie ma prawa korodować bądź zacierać się. Jedynym miejscem które ewentualnie można delikatnie posmarować to styk spustu z iglicą. Broń boże coś smarować w miejscu gdzie aero ma kontakt z farbą.

Napisano

Niech chodziło o miejsce gdzie jest kontakt z farba tylko o spust ktory ciezko sie naciska przy puszczaniu powietrza i przy przesuwaniu wzdłuż, w tych sie zaciera i potrzebna była mala ilość smaru

Napisano
Jedynym miejscem które ewentualnie można delikatnie posmarować to styk spustu z iglicą.

Niech chodziło o miejsce gdzie jest kontakt z farba tylko o spust ktory ciezko sie naciska przy puszczaniu powietrza i przy przesuwaniu wzdłuż, w tych sie zaciera i potrzebna była mala ilość smaru

To chyba to samo

Napisano
Jedynym miejscem które ewentualnie można delikatnie posmarować to styk spustu z iglicą.

To chyba to samo

piotreks_1980 nie napisał wcześniej konkretnie o co mu chodzi

Spust ma dwie osie ruchu. Ja mówiłem o ruchu w kierunku tyłu aero czyli otwierania iglicy - metalowa blaszka popycha tulejkę zamontowaną na iglicy. Ten punkt można delikatnie przesmarować (ja tego nie smaruję i po 11 latach użytkowania pIwaty chrom na blaszce jest już starty). Druga oś ruchy to zawór powietrza czyli naciskamy spust. Jeżeli tutaj ciężko coś chodzi to zamiast smarowania można o 1/4 zluzować pierścień który przytrzymuje O-ring. trzeba odkręcić złączkę z zaworkiem i w środku pIwaty mamy ów pierścień przytrzymujący O-ring. Jeżeli jest za mocno ściśnięty to wtedy spust pracuje ciężko (może się nawet zdarzyć, że nie będzie się cofał).

Napisano
Aerografy wykonuje się z mosiądzu i chromuje podobnie jak armaturę typu krany.

Prawda, ale o ile wiem sa wyjatki jak np. aerograf Triplex z Niemiec.