rucek Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 Witam dzisiaj postanowiłem wykonać OFFSHORE POWER BOAT 1/36 nie będzie ona w barwach jakie przewidział producent Puki co dałem czerń na silnik, nie wiem czy dobrze się do tego zabrałem, jeszcze nigdy nie malowałem "dokładnie" silnika no ale od czegoś trzeba zacząć PS. Nie byłem pewny w jakim dziale to umieścić, nie jest to ani statek ani okręt ani pojazd cywilny... w razie co proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu... byle nie śmietnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Lipca 2014 Share Napisano 29 Lipca 2014 Myślę, że dział jest jak najbardziej OK. Fajny temat, niszowy, będę podglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 29 Lipca 2014 Autor Share Napisano 29 Lipca 2014 Mała aktualizacja, puki co skupiłem się na silniku, pierwszy raz wykonuję takie cudo... może nie jest idealne ale jakoś tam wygląda Na początek troszkę zamaskowalem i dałem pactrę aluminium Dalej elementy silnika które mają być aluminiowe przygotowałem i pomalowałem Zdjąłem maski i wyszło tak Po tym pędzelek i malowanie zauważyłem, że na pactrze aluminium strasznie ciężko się maluje Jakieś podpowiedzi? opinie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 29 Lipca 2014 Share Napisano 29 Lipca 2014 Zawsze to coś innego, zresztą mam w planach taką łódkę ale w 1/1. Tylko co tydzień są nie te liczby. Początek fajny. Będę obserwował postępy. Troszkę trzeba będzie te silniczki pobrudzić i będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 29 Lipca 2014 Autor Share Napisano 29 Lipca 2014 Hehe ja przestałem już nawet grać apropo brudzenia silnika zastanawiam się jeszcze nad tym w większości zrobionych już modeli tych łódek są one idealnie czyste zrobione w pełen połysk jak w modelarstwie cywilnym... a tym czasem tak wyglądało przed nałożeniem sido a tu przed chwilą co zaaplikowany sidolux i tu się rodzi moje pytanie ... myślę o dołożeniu przewodów tylko... czy robicie to w ten sposób, że odnajdujecie przewód odpowiednich rozmiarów i malujecie na odpowiadający wam kolor czy szukacie w osłonach w odpowiednim kolorze?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 30 Lipca 2014 Share Napisano 30 Lipca 2014 Przewody w osłonach są już tej skali raczej za grube. Trzeba pomalować. Ewentualnie możesz poszukać pomalowanych bo takie też bywają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 30 Lipca 2014 Autor Share Napisano 30 Lipca 2014 Malowałem detale widać że błędem było nie rozcieńczenie farby troszkę zalałem ale późniejszy efekt wyglądał w miarę dobrze... ZALANEEE I silnik i znowu od razu (przynajmniej ja) widać że tłumiki dałem na czarny błyszczący, a resztę na czarny matowy... zawsze jakaś nauka na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 31 Lipca 2014 Autor Share Napisano 31 Lipca 2014 Pomimo braku jakiego kol wiek zainteresowania będę kontynuował Dałem pierwszą warstwę połysku Zamierzam dać około 3 warstw POZDRAWIAM!! Ps. chyba muszę prosić moderatora o przeniesienie tematu do cywili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 1 Sierpnia 2014 Share Napisano 1 Sierpnia 2014 Zainteresowaniem to się nie przejmuj. Ja tu zaglądam jak tylko coś się ruszy. Wpisów nie robię bo jak nie mam nic sensownego do powiedzenie to nie piszę:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Sierpnia 2014 Share Napisano 1 Sierpnia 2014 Ja też cały czas śledzę. Bedziesz kładł na koniec lakier i polerował? Samą farbą lustrzanego połysku nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 1 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2014 Właśnie zastanawiam się czy sidolux wystarczy (czy musi być specjalny nabłyszczający), a po tym troszkę papierem ściernym... i zastanawiam się czy kupować pastę polerską Tamiya czy zwykła K2 do samochodu wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 1 Sierpnia 2014 Super Moderator Share Napisano 1 Sierpnia 2014 Cześć Ja też oglądam :-) Codziennie! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Sierpnia 2014 Share Napisano 1 Sierpnia 2014 Sidolux może być ok, ale do polerowania się nie nadaje. Bardziej odpowiedni będzie lakier samochodowy, albo z modelarskiej półki Gunze GX-100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 1 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2014 Próbowałem właśnie tym scratch remover na podstawce i w ogóle nie wychodziło, później wrzucę zdjęcie co za paskudztwo wyszło . Zastawiam się czy warto kupować pastę Tamiya, zapewne polerować będę tylko i wyłącznie ten model, pojazdy cywilne jakoś mnie nie kręcą puki co do sklejania.. PS. Dzięki za zainteresowanie i podpowiedzi Aha jeszcze pytanko... skoro mówisz że sidolux nie będzie się nadawał do polerowania, lakier musi być konkretnej firmy czy wystarczy żeby był gloss? pytam bo nie wiem jakie lakiery są w moim modelarskim sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Sierpnia 2014 Share Napisano 1 Sierpnia 2014 Nie wszystkie błyszczące się nadają. Tak jak pisałem, Gunze GX-100 się nadaje z modelarskich lakierów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 4 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Jako, że w weekend był wypoczynek nad morzem (w sumie 350 km x2 dla 2 dni) była mała przerwa. Lakier zdążył wyschnąć, dopiero dzisiaj miałem okazję troszkę podłubać Dodatkowo dodam, że starałem się robić zdjęcia rzeczy które po kolei robię denerwuje mnie troszkę w warsztatach, że ludzie pokazują już prace końcowe bez wskazania w jaki sposób to robili, jak pracochłonne np jest wykazanie detali Dlatego starałem się pokazać co ja po kolei robiłem, pewnie nie będzie to tak idealne jak u osób które to tego nie pokazują jednak może ktoś się nauczy czegoś na moich błędach Na początek to co pokryłem czarnym błyszczących musiałem pomaskować i tak zacząłem od foteli zamaskowałem to co nie chciałem żeby było czerwone i dałem czerwoną farbę pactra Następnie zacząłem maskować boczne obicia i fotele Po zamaskowaniu mogłem dać czerwieni Po odklejeniu masek i wsadzeniu siedzeń i silnika "do zdjęcia" A na Koniec posprzątanie pierdzielnika co by żona nie krzyczała z rana PS. Nie ma takiego lakieru jak ty mówiłeś u mnie w modelarskim, jakiś substytut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 6 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2014 Postanowiłem dać coś od siebie niby taka pierdoła ale że to mój pierwszy własny dodatek zajęło mi to w ch... czasu Niby pierdoła a zajęła mi cały wieczór W zamiarze mam dodanie kilku jeszcze elementów własnych jednaj nie wiem czy uda mi się je zrobić za pomocą pilników i papierów ściernych, będzie to też mój pierwszy raz bede z tym walczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 6 Sierpnia 2014 Share Napisano 6 Sierpnia 2014 Rucek, z ktorego Olsztyna pochodzisz? Napisales ze do morza masz 350 km. Tego pod Czestochowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 7 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2014 Jechałem aż za Słupsk Edit: Po powrocie z pracy jak spojrzałem jak tto wygląda to od razu usunąłem :-D będę od nowa kombinowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 7 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2014 Panowie może ktoś posłużyć radą jak wykonać to nieszczęsne okablowanie przy silniku już próbuję i próbuje ale nic nie wychodzi Wziąłem już grubszy drucik jednak nie potrafię tego ułożyć żeby to dobrze wyglądało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 7 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2014 Pomęczyłem się troszkę z tymi kablami to jedyne co udało mi się uzyskać lepsze nie będzie troszkę jeszcze podmaluję spróbuję zrobić washa żeby pooddzielać te kable Dorobiłem se jeszcze pare elementów nie wiem jak one się nazywają ale są niezbędne żeby troszkę tą komorę gdzie jest silnik okablować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 8 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) Ja "cię kręcę " jak to strasznie wygląda na zdjęciach dzisiaj znowu walka od nowa aż będzie dobrze wyglądało Edytowane 8 Sierpnia 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 8 Sierpnia 2014 Share Napisano 8 Sierpnia 2014 ...Ja pierdziele... Mam taką małą prośbę, o ile sama relacja jest dla oka przyjemna i dla modelarza ciekawa, to używany język momentami drażni Powściągnij czasem palce na klawiaturze, Panie Kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 8 Sierpnia 2014 Super Moderator Share Napisano 8 Sierpnia 2014 Pomęczyłem się troszkę z tymi kablami to jedyne co udało mi się uzyskać Kolego zastosuj żyłkę wędkarską. Są różne grubości, a na pewno będzie lepiej wyglądała niż te przewody. Są one za grube. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 8 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2014 Mam taką małą prośbę, o ile sama relacja jest dla oka przyjemna i dla modelarza ciekawa, to używany język momentami drażni Powściągnij czasem palce na klawiaturze, Panie Kolego Już PS: Znalazłem cieniutki żółty przewód, teraz z nim będę próbował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi