Luzak Napisano 5 Sierpnia 2014 Napisano 5 Sierpnia 2014 Witam. Jestem nowy w modelarstwie plastikowym wcześniej sklejałem tylko karton , dla tego będę potrzebował waszej pomocy przy tzw. weatcheringu oraz brudzeniu (skleić i pomalować model na kolor bazowy umiem ). jak narazie model jest w trakcie sklejania elementów do kupy, Zdjęcia pokażę jak będzie psiknięty podkładem. Mam do Was bardzo dużo pytań m.in.: 1. Kolor bazowy ( Sinai grey) to mieszanka dwoch kolorów , ale nie jest podane w jakich proporcjach? WIem , że kilka osób z tego forum sklejało ten model , więc proszę o pomoc. 2. Do czego używany jest tzw."sidolux" , jakie są konsekwencje nieużycia go , oraz gdzie i za ile można to to kupić? 3.Jak wyprodukować oraz jak używać washu? 4 jak zrobić weathearing w takim modelu (czego użyć do zrobienia)? Przepraszam za tyle pytań ale jestem kompletnie zielony . W kwestji washu i weatheringu proszę o rady typu: jak to można zrobić bez kupowania drogich specyfikow np. firmy Mig Cytuj
TerraIncognita Napisano 5 Sierpnia 2014 Napisano 5 Sierpnia 2014 Ad rem; 1.Masz tu link: http://idfmodelling.free.fr/article01.html To powinno ci rozjaśnić nieco obraz. 2.Sidolux to bezbarwny lakier do podłóg. Jest dostępny w każdym chemicznym i w większości spożywczych. W modelarstwie zastępuje profesjonalny lakier błyszczący. Skutki nieużycia na przykład zniszczenie powłoki lakierniczej przy robieniu washa. I srebrzenie kalek. 3. Najprościej wymieszać farby olejne dla plastyków z białym spirytusem. Ale można też próbować innych rozpuszczalników. Próba nie strzelba. 4. Farby olejne, pigmenty różne płyny i co Ci jeszcze przyjdzie do głowy. Jeśli nie ma się doświadczenia, to lepiej jednak jest kupić "MIGA" jak to nazwałeś. Pozwoli to,na w miarę łatwy sposób osiągnięcia celu, jeśli oczywiście zależy Ci na tym żeby model "wyglądał" Samemu zwłaszcza na początku trudno coś umieszać, a efekt może być nieapetyczny, niestety. Co oczywiście nie znaczy że nie trzeba próbować. Pozdrawiam Cytuj
Kamil K. Napisano 5 Sierpnia 2014 Napisano 5 Sierpnia 2014 Jeśli nie ma się doświadczenia, to lepiej jednak jest kupić "MIGA" jak to nazwałeś. Pozwoli to,na w miarę łatwy sposób osiągnięcia celu, jeśli oczywiście zależy Ci na tym żeby model "wyglądał"Samemu zwłaszcza na początku trudno coś umieszać, a efekt może być nieapetyczny, niestety. Z tym pozwolę sobie się nie zgodzić. Jak się nie ma doświadczenia, to i drogim specyfikiem nie osiągnie się satysfakcjonującego efektu. Poza tym, kolega jest nowy w plastikach, więc nawet nie wiadomo, czy mu się to spodoba na dłuższą metę. Szkoda więc wyrzucić pieniądze w błoto. Wreszcie, żeby się nauczyć, to najlepiej najpierw samemu pokombinować. Taka nauka nie pójdzie w las. Z resztą wypowiedzi się zgadzam. Zainwestowanie w 2-3 farbki olejne dla plastyków i white spirit, lub benzynę do zapalniczek na początek wystarczą. Po zabezpieczeniu modelu sidoluxem stosunkowo łatwo zrobić w/w produktami wash. Jest mnóstwo czasu na korekty i poprawki, bo nawet jak rozcieńczalnik nam odparuje, to przez długi czas farbę olejną da się wytrzeć. Wystarczy użyć czystego pędzelka/patyczka do uszu nasączonego benzyną czy white spirit. Cytuj
Luzak Napisano 6 Sierpnia 2014 Autor Napisano 6 Sierpnia 2014 Witam. Wielkie dzieki za odpowiedzi. Dzisiaj kolejna porcja pytań: 1. czy zamiast sidoluxu można użyć lakieru akrylowego błyszczącego w sprayu? Bo raczej nie zamierzam się z plastikiem więcej bawić (wolę karton) i potrzebuję rozwiązania "jednorazowego". 2. Wash nakladać na cały model czy tylko w zakamarki i jaki kolor najlepiej zrobić na merkavę. Cytuj
TerraIncognita Napisano 6 Sierpnia 2014 Napisano 6 Sierpnia 2014 Tak możesz użyć lakieru w sprayu, jeśli już taki masz. Jak nie masz to Sidolux kosztuje około 10 złotych. Wash możesz nakładać albo punktowo, albo też na całość. wtedy jest większy problem z prawidłowym jego wytarciem. Ale oba sposoby są dobre. A co do koloru to czy przeglądnąłeś link który wysłałem? Bo mam wrażenie że nie. Cytuj
Luzak Napisano 6 Sierpnia 2014 Autor Napisano 6 Sierpnia 2014 Z nakładaniem washu miałem na mysli czy nakładać go na linie podziału czy na cały model? A w pytaniu o kolor chodziło mi o kolor washu. Cytuj
Luzak Napisano 6 Sierpnia 2014 Autor Napisano 6 Sierpnia 2014 Witam. Jestem na etapie mieszania koloru bazowego , aby uniknąć komplikacji zamowiłem dokładne takie farby jak każe instrukcja , ale zamiast uzyskać kolor taki jak w rozpisce na stronie od kolegi TerraIncognita wyszło mi coś takiego: ( test na kawałku wypraski). Proszę powiedzcie co robię źle? Cytuj
Luzak Napisano 7 Sierpnia 2014 Autor Napisano 7 Sierpnia 2014 Witam. Kadłub modelu oraz całe zawieszenie posklejane i pomalowane kolorami bazowymi tak jak w instrukcji. Moim zdaniem kolor wyszedł trochę za jasny , ale to najlepsze co udało mi się z tych dwóch farb wycisnąć ( Mr hobby H70 i H74). Chciałbym osiągnąć niej więcej efekt jak na zdjęciu. Proszę doradźcie jak to zrobić. Cytuj
Luzak Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Napisano 9 Sierpnia 2014 Nikt nic nie powie? Nie skomentuje? Każda konstruktywna uwaga lub podpowiedź jest dla mnie bardzo cenna ponieważ jest to mój pierwszy model plastikowy i dopiero się uczę. Cytuj
Demonion Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 Jeśli chodzi o kolor, to mieszanie jest na zasadzie prób i błędów. Po czym barwa i tak się zmieni po rozjaśnieniach, filtrach i innych zabiegach syfiąco-upiękrzających. Co do innych części prac to ja na koszernej pancerce się nie znam ale lubię ichnie wypusty militarne. Cytuj
Luzak Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Napisano 9 Sierpnia 2014 Co to są filtry i jak tego używać? Cytuj
Demonion Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 Filtry dzielimy na samoróbki - farba olejna dla plastyków + terpentyna, oraz gotowce do kupienia w modelarskim. Co do samoróbek to nie orientuję się jaki jest kolor wyjściowy a co do gotowców: I do koszernych też gdzieś widziałem. Nakłada się filtr bezpośrednio po malowaniu i wyschnięciu koloru przed położeniem sido. Cytuj
Luzak Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Napisano 9 Sierpnia 2014 Nakłada się to to na cały model , czy tylko w zakamarki? Cytuj
Luzak Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Napisano 9 Sierpnia 2014 Jedną rzecz zrozumiałem . Teraz muszę tylko znaleźć pasujący filtr , jakieś sugestie? Cytuj
Demonion Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 A to już musisz popytać tych co wykonują lub wykonali Merkave. Cytuj
hypnos82 Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 Nie wiem czy nie będzie pasowal Dark Green Grey Cytuj
Luzak Napisano 14 Sierpnia 2014 Autor Napisano 14 Sierpnia 2014 Czy ten filtr o ktorym pisał kolega hypnos82 jest firmy Mig? Bo w AK Interactive nie ma takiego koloru? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi