Skocz do zawartości

Merkava Mk4- Hobby boss 1:35.

Luzak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem nowy w modelarstwie plastikowym wcześniej sklejałem tylko karton , dla tego będę potrzebował waszej pomocy przy tzw. weatcheringu oraz brudzeniu (skleić i pomalować model na kolor bazowy umiem ). jak narazie model jest w trakcie sklejania elementów do kupy, Zdjęcia pokażę jak będzie psiknięty podkładem. Mam do Was bardzo dużo pytań m.in.:

1. Kolor bazowy ( Sinai grey) to mieszanka dwoch kolorów , ale nie jest podane w jakich proporcjach? WIem , że kilka osób z tego forum sklejało ten model , więc proszę o pomoc.

2. Do czego używany jest tzw."sidolux" , jakie są konsekwencje nieużycia go , oraz gdzie i za ile można to to kupić?

3.Jak wyprodukować oraz jak używać washu?

4 jak zrobić weathearing w takim modelu (czego użyć do zrobienia)?

Przepraszam za tyle pytań ale jestem kompletnie zielony .

W kwestji washu i weatheringu proszę o rady typu: jak to można zrobić bez kupowania drogich specyfikow np. firmy Mig

Ad rem;

1.Masz tu link: http://idfmodelling.free.fr/article01.html To powinno ci rozjaśnić nieco obraz.

2.Sidolux to bezbarwny lakier do podłóg. Jest dostępny w każdym chemicznym i w większości spożywczych.

W modelarstwie zastępuje profesjonalny lakier błyszczący. Skutki nieużycia na przykład zniszczenie powłoki lakierniczej przy robieniu washa. I srebrzenie kalek.

3. Najprościej wymieszać farby olejne dla plastyków z białym spirytusem. Ale można też próbować innych rozpuszczalników. Próba nie strzelba.

4. Farby olejne, pigmenty różne płyny i co Ci jeszcze przyjdzie do głowy.

Jeśli nie ma się doświadczenia, to lepiej jednak jest kupić "MIGA" jak to nazwałeś. Pozwoli to,na w miarę łatwy sposób osiągnięcia celu, jeśli oczywiście zależy Ci na tym żeby model "wyglądał"

Samemu zwłaszcza na początku trudno coś umieszać, a efekt może być nieapetyczny, niestety.

Co oczywiście nie znaczy że nie trzeba próbować. Pozdrawiam

Jeśli nie ma się doświadczenia, to lepiej jednak jest kupić "MIGA" jak to nazwałeś. Pozwoli to,na w miarę łatwy sposób osiągnięcia celu, jeśli oczywiście zależy Ci na tym żeby model "wyglądał"

Samemu zwłaszcza na początku trudno coś umieszać, a efekt może być nieapetyczny, niestety.

Z tym pozwolę sobie się nie zgodzić. Jak się nie ma doświadczenia, to i drogim specyfikiem nie osiągnie się satysfakcjonującego efektu. Poza tym, kolega jest nowy w plastikach, więc nawet nie wiadomo, czy mu się to spodoba na dłuższą metę. Szkoda więc wyrzucić pieniądze w błoto. Wreszcie, żeby się nauczyć, to najlepiej najpierw samemu pokombinować. Taka nauka nie pójdzie w las.

Z resztą wypowiedzi się zgadzam. Zainwestowanie w 2-3 farbki olejne dla plastyków i white spirit, lub benzynę do zapalniczek na początek wystarczą. Po zabezpieczeniu modelu sidoluxem stosunkowo łatwo zrobić w/w produktami wash. Jest mnóstwo czasu na korekty i poprawki, bo nawet jak rozcieńczalnik nam odparuje, to przez długi czas farbę olejną da się wytrzeć. Wystarczy użyć czystego pędzelka/patyczka do uszu nasączonego benzyną czy white spirit.

Witam. Wielkie dzieki za odpowiedzi. Dzisiaj kolejna porcja pytań:

1. czy zamiast sidoluxu można użyć lakieru akrylowego błyszczącego w sprayu? Bo raczej nie zamierzam się z plastikiem więcej bawić (wolę karton) i potrzebuję rozwiązania "jednorazowego".

2. Wash nakladać na cały model czy tylko w zakamarki i jaki kolor najlepiej zrobić na merkavę.

Tak możesz użyć lakieru w sprayu, jeśli już taki masz. Jak nie masz to Sidolux kosztuje około 10 złotych.

Wash możesz nakładać albo punktowo, albo też na całość. wtedy jest większy problem z prawidłowym jego wytarciem. Ale oba sposoby są dobre. A co do koloru to czy przeglądnąłeś link który wysłałem? Bo mam wrażenie że nie.

Witam. Jestem na etapie mieszania koloru bazowego , aby uniknąć komplikacji zamowiłem dokładne takie farby jak każe instrukcja , ale zamiast uzyskać kolor taki jak w rozpisce na stronie od kolegi TerraIncognita wyszło mi coś takiego:

th_DSC_0233_zpsfc00fd8b.jpg

( test na kawałku wypraski). Proszę powiedzcie co robię źle?

Witam. Kadłub modelu oraz całe zawieszenie posklejane i pomalowane kolorami bazowymi tak jak w instrukcji. Moim zdaniem kolor wyszedł trochę za jasny , ale to najlepsze co udało mi się z tych dwóch farb wycisnąć ( Mr hobby H70 i H74).

th_DSC_0234_zpsd5da8e03.jpg

th_DSC_0235_zps4b8233e4.jpg

th_DSC_0236_zps2d71a986.jpg

Chciałbym osiągnąć niej więcej efekt jak na zdjęciu. Proszę doradźcie jak to zrobić.

th_url_zpscaac8fb2.jpg

Jeśli chodzi o kolor, to mieszanie jest na zasadzie prób i błędów. Po czym barwa i tak się zmieni po rozjaśnieniach, filtrach i innych zabiegach syfiąco-upiękrzających. Co do innych części prac to ja na koszernej pancerce się nie znam ale lubię ichnie wypusty militarne.

Filtry dzielimy na samoróbki - farba olejna dla plastyków + terpentyna, oraz gotowce do kupienia w modelarskim.

Co do samoróbek to nie orientuję się jaki jest kolor wyjściowy a co do gotowców:

8627770f21e60f9aa85e06fad442e56c.jpg

I do koszernych też gdzieś widziałem.

Nakłada się filtr bezpośrednio po malowaniu i wyschnięciu koloru przed położeniem sido.