Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś pojawiła się w sprzedaży nowa kolekcja - chodzi o samolot Spitfire - replika samolotu typu Mk. V - skala 1: 10.

Więcej info o kolekcji tutaj - http://spitfirerc.pl/

Co sądzicie o tym samolocie? Wcześniej był już wydawany i z tego co wiem wyszedł do końca. Teraz części są cięte laserem, ponoć udoskonalone względem poprzednika.

opis_model.png

Napisano

Zastanawiam się czy zostało coś poprawione w nowej edycji, z tego co wyczytałem na forach RC nie wiele spitów z DeA wzbiło się w powietrze. Model ten miał sporą podobno nadwagę i jedynie doświadczeni modelarze po odpowiednich przeróbkach mogli cieszyć się lotem . Cena za cały zestaw też nie jest zachęcająca wprawdzie rozłożona na raty ale mimo wszystko za mniejsze pieniądze można kupić latającego spita. A tutaj jest duże ryzyko nielota

• 4 weeks later...
Napisano
Zastanawiam się czy zostało coś poprawione w nowej edycji, z tego co wyczytałem na forach RC nie wiele spitów z DeA wzbiło się w powietrze. Model ten miał sporą podobno nadwagę i jedynie doświadczeni modelarze po odpowiednich przeróbkach mogli cieszyć się lotem . Cena za cały zestaw też nie jest zachęcająca wprawdzie rozłożona na raty ale mimo wszystko za mniejsze pieniądze można kupić latającego spita. A tutaj jest duże ryzyko nielota

Podobno elementy cięte laserem, ogólnie model ma być lżejszy i lepiej latać od poprzednika, jest to poprawiona edycja, więc mam nadzieję, że poleci.

Napisano

Akurat to, czy części są cięte laserem, brzeszczotem, czy nożem kuchennym ma wątłe znaczenie. W poprzedniej edycji części były z podłej i strasznie ciężkiej balsy. Osobiście odradzałbym zakup tego wydania, bo dużo taniej kupisz gotowca w sklepie, który przede wszystkim poleci. Wiem co mówię, trochę sprzętu latającego przez ręce mi przeszło.

Napisano

Pomijając cenę (w sumie ponad 2000,- za model!) to ciekawe czy deAgostini w ogóle wyda całość, bo słyszałem że zdarzało się im przerywać niektóre serie zostawiając naiwnych hobbystów z przysłowiową reką w nocniku...

Napisano
Pomijając cenę (w sumie ponad 2000,- za model!) to ciekawe czy deAgostini w ogóle wyda całość, bo słyszałem że zdarzało się im przerywać niektóre serie zostawiając naiwnych hobbystów z przysłowiową reką w nocniku...

Cena 2000 to jest za szkielet, bo silnik i klamoty sa do dokupienia osobno, po zakonczeniu emisji gazetki, w dodatku nigdzie nie podaja ceny calosci(albo ja nie potrafie sie doczytac).

Napisano

Cena 2000 to jest za szkielet, bo silnik i klamoty sa do dokupienia osobno, po zakonczeniu emisji gazetki, w dodatku nigdzie nie podaja ceny calosci(albo ja nie potrafie sie doczytac).

No to już ci wszystko mówię:

Przewidywana długość kolekcji - 71 numerów.

Pierwszy numer kosztuje 5 PLN, drugi 15 PLN, a reszta 30 PLN (w prenumeracie) to łatwo policzyć, że za całość zapłacimy około 2 090 PLN.

Natomiast silnik i aparatura:

silnik spalinowy dla prenumeratorów - 279 PLN

aparatura radiowa dla prenumeratorów - 319 PLN

Serwomechanizmy dla prenumeratorów - 139 PLN

Napisano

Prawie 3k PLN za latający model w skali 1:10. Niezły żart. Za te pieniądze, to zrobię Ci sam taki model gotowy do lotu, tylko jeszcze większy.

Napisano

Rafalik - nie kuś Ale skoro już napisałeś, to poproszę o info co większego, spalinowego z aparaturą za 3000 pln za całość zbudujesz na zamówienie. Może być na priv.

Napisano

Hej, dlaczego na priv? Też jestem ciekaw czy za niespełna 3 koła bo tam wychodzi 2827 PLN dokładnie, da się samemu zaprojektować i zbudować większy model niż Spitfire w skali 1:10, do tego aparatura, silnik, serwomechanizmy. No i oczywiście odwzorowanie detali co najmniej tak dobre jak tutaj Acha, no i jak by co to płatność w ratach :P

Napisano

Ale w De Agostini nie ma żadnych detali. ;) A odpowiadając na Twoje pytanie - da się.

Zauważ jeszcze jedną rzecz - dajesz te prawie 3k PLN i po jakimś roku masz komplet części. A dolicz do tego sporo pracy, nerwów - efektem czego masz stosunkowo niewielki model, który (patrząc na opinie) słabo lata. Ten wznowiony nie będzie jakoś diametralnie lepszy. Więc faktyczny koszt jest jeszcze wyższy, tylko rozwleczony w czasie. Moim zdaniem nie warto nawet się nad tym nawet zastanawiać.

Napisano

Ten filmik nie jest żadną podstawą do oceny. ;)

Wiesz, nie chodzi mi, żeby sobie przygarnąć zbudowanie jakiegoś modelu. Twierdzę jednak, że za takie pieniądze otrzymujesz malutki model, który niczym nie powala. Sam zrobisz w tych pieniądzach lepszy i przynajmniej o 500mm większy (na rozpiętości).

Napisano

z filmu i hałasu w nim da się odczuć ze ciągle lata na maks otwartej przepustnicy??..gdybym ja się na coś z RC ciekawił to raczej była by to koparka albo ciężarówka. Ten czołg to może coś ciekawego..ale trudno powiedzieć. Ostatnio te deagos i inne to strasznie długie te akcje robią..kiedyś pamietam były samoloty świata do sklejania - to było dość ciekawe

Napisano

Ja z tamtych lat pamietam F-117. moze dużo nie było do sklejania i malowania..Ale jak na f-117 czarny kolor chyba tylko pasuje.

Napisano
Ja z tamtych lat pamietam F-117. moze dużo nie było do sklejania i malowania..Ale jak na f-117 czarny kolor chyba tylko pasuje.

Też go pamiętam, jeśli się nie mylę to był model Revlla, gdzieś tam u mnie w "przepastnej otchłani" magazynu leży pierwsza ramka tego F-117 ( z ciemno-zielonego tworzywa)