Skocz do zawartości

Pz.Kpfw.V Panther Ausf.G 1:35 (Italeri)

Gregor szc

Rekomendowane odpowiedzi

1.jpg

42hFUhcaVqLBzqX1ac3Ar_hKTDG8MlVD-OKBGC9Sbw=w702-h395-no

Witam Wszystkich.

Rozpoczynam powolutku pracę przy "kociaku". Z pewnością troszkę to potrwa ze względu na obowiązki służbowe oraz moje inne zainteresowania.

Jak wiemy firma Italeri skopała ogniwa gąsienic nie robiąc otworów w zębach.

Postanowiłem wykorzystać to co jest w zestawie i poprostu nawiercić zęby na ogniwach. Wiem że nie będzie to wyglądało jak oryginalne otwory ale zaryzykuję i tak zrobię. Skoro kupiłem akurat ten zestaw do składania to zrobię go z części które są.

Pierwsze wiercenia:

3TTvYM-tQkIC-S1anv4TKvAO2SH_Oi006NIEOpRHtQ=w309-h549-no

4.jpg

htq1SHn70ETYTXAKMdP92XOtCAYryVdKxXu7ODt_qA=w309-h549-no

Będę się starał jeszcze to dopieścić ile dam radę. Oj będzie to długie i żmudne wiercenie ale co tam, napewno poprawi to wygląd gąsek.

Acha, jest to mój pierwszy plastikowy model czołgu w życiu. Do tej pory bawiłem się kartonem 1:25.

• Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Acha, jest to mój pierwszy plastikowy model czołgu w życiu. Do tej pory bawiłem się kartonem 1:25. .

Widziałem modele sklejone z papieru i wiem że przy dobrej wprawie nie ma różnicy czy w plastiku czy papier.

Tym bardziej witam w skali 1:35 i będę zaglądał. Widać modelarza z zacięciem.Nie boi się pracy.Inni by kupili gąski gotowe.(Ja też).

Pozdrawiam

Krzysztof

Acha, jest to mój pierwszy plastikowy model czołgu w życiu. Do tej pory bawiłem się kartonem 1:25. .

Widziałem modele sklejone z papieru i wiem że przy dobrej wprawie nie ma różnicy czy w plastiku czy papier.

Tym bardziej witam w skali 1:35 i będę zaglądał. Widać modelarza z zacięciem.Nie boi się pracy.Inni by kupili gąski gotowe.(Ja też).

Pozdrawiam

Krzysztof

Przecież już raz za model zapłaciłem

Pewnie będziecie mnie opierdaczać za jakość tego wiercenia ale wszystko robię "z ręki".

Dzięki za dobre słowa. Narazie

PaRazo, Przy wierceniu nie ma możliwości uzyskania efektu oryginału. Zdaję sobie z tego sprawę. Otworki będą okrągłe, może lekko owalne.

Wydaje mi się że lepsze takie nisz żadne. Przynajmniej będzie zaakcentowane że powinny tam być. Niestety firma wydająca model chyba zapomniała o tym szczególe.

Ps. "mocny wash", wybacz ale nie wiem o co chodzi :(

Ps. "mocny wash", wybacz ale nie wiem o co chodzi :(

Możesz zmieszać czarną olejną farbkę z rozcieńczalnikiem typu whitespirit, albo zwykła benzynka do zapalniczek i zakroplić wgłębienia w zębach. Nie twierdzę że wiercenie jest złe, ale to syzyfowe prace. Możesz na końcu spróbować te dziurki jeszcze potraktować końcówką ostrego skalpela i zebrać z rogów zaokrąglenia. Kiedyś widziałem warsztat w którym ktoś odcinał każdy ząb, szlifował kwadratowe wycięcie i ponownie sklejał, ale to już był zupełny hardcore

Na akrylach też to działa?

Wash z reguły robi się z farb olejnych. Generalnie jest zasada olejne na akryl i odwrotnie. Chodzi o to że te dwa rodzaje specyfików nie reagują ze sobą. I tak ją maluje tak:

- farby akrylowe

- lakier błyszczący akryl (np. Sidolux)

- kalki, które potem zabezpieczam sidolux

- obicia

- wash z farb olejnych

- lakier matowy akryl,

- biedronka, zacieki i inne takie robione farbami olejnymi

- jeszcze raz mat akrylowy

- pigmenty i inne budzenie

Oczywiście nie musisz się na tym opierać, ale chodzi mi o ogólny zarys działań.

Farby których mam zamiar użyć to Pactra:

A-102 baza

A-106

A-105

poza tym: A-54 gunmetal(SG)

A-51 rust (M)

A-46 black matt

A-48 clear matt

Model prawdopodobnie będzie czysty może tylko delikatna rdza. Jeszcze o tym nie zdecydowałem.

• 1 month later...

Witam ponownie.

Troszkę czasu minęło od ostatniego razu ale jak pisałem, z czasem nie jest u mnie za bogato.

Wiercenie gąsienic bardzo wolno ale posuwa się naprzód. W między czasie lepi się to co na fotkach.

NxVu2hBikypB1xKqv5TctIDPisftb2Davwr6KOd-PQ=w119-h211-p-no

g6thDqfIT4SCyYTJ7AGdzjqoQZhSY-np298w85R_Iw=w119-h211-p-no

iubzXae7FUYBtgLE39YDuM8rJ3fy74uzCJP0WtP3PQ=w118-h211-p-no

oqqvUJirojMbXoXE-eh01SW2O9Tj7H1VT-b2nsQO0g=w116-h207-p-no

RmnDiY5f3FTunwBU2eBZciYxAqHiZNWCI8cxdLogWQ=w116-h207-p-no

FYqP7uXn5Y1-Th7maEWd-ZY1I-Cxgo_GkiJUXpdtPQ=w116-h207-p-no

XEf71tP823xDHbO_W3V1XUuYP1oNujDmegTvhq3IbA=w116-h207-p-no

-Vtfh3KenGFNSHsUysompeOJTtWji1t1WV-EQyVsEw=w116-h207-p-no

khdJ66Bsy_Leng_fPpC7pDIYXWddI81P5X_avq2aZA=w116-h207-p-no

Zamiast koloru A102 został użyty kolor A104. Oczywiście chodzi o kolor bazowy. Malowanie pędzelkiem.

Jeżeli coś jest nie tak, jak do tej pory, to proszę śmiało pisać.

Pozdrawiam i do następnego.

Edytowane przez Gość

• 2 weeks later...

Gdy męczę się z "kotkiem" mój cycuś popełnił z moją pomocą swój pierwszy model (puzle 3D ale dla niego to model).

DSC_0019.jpg

DSC_0020.jpg

DSC_0022.jpg

z_UH2t5UGOkvi87GriYoTiBUIktG-SPj5HCqwhPz6GU=w309-h549-no

DSC_0024.jpg

DSC_0026.jpg

DSC_0027.jpg

Może spodoba się modelarstwo temu mojemu szkodnikowi.

Narazie malutkie pierwsze kroki są robione.

DSC_0025.jpg

• 3 weeks later...

I kolejne elementy znajdują swoje miejsce.

DSC_0017.jpg

DSC_0018.jpg

DSC_0019.jpg

VpHj1sQPtsRdthcGT3OzvjzApzpskXFxizUkCs3xm6I=w307-h545-no

Kazali wiercić, to wiercę.

DSC_0021.jpg

Kih-Z8BnRSfetqEh5FKo7PUxCMyAABfwYyg75aUNLxY=w307-h545-no

Osłona km.

DSC_0024.jpg

DSC_0025.jpg

Spaw wokół osłony

DSC_0026.jpg

Wzmocnienia burt.

DSC_0027.jpg

...i walka z gąskami

DSC_0028.jpg

DSC_0029.jpg

Na sucho przymierzałem się ze złożeniem wanny z górną częścią kadłuba i powiem Wam, że za ciekawie to nie wygląda.

Wszystko jest prosto a jednak góra z dołem nie bardzo ze sobą pasuje, zostają szczeliny w miejscu łączenia tylnej płyty z górą kadłuba. Narazie to tylko przymiarki więc narazie staram się zachować spokój.