Jump to content

Moje pierwsze "dzieło". F4-4u Corsair

Nasicn
 Share

Recommended Posts

• 1 month later...

faktycznie zdjęcia nie najlepsze ale to po niekąd trudna sztuka nauczyć się fotografować modele - polecam dział na ten temat na tym forum; model wygląda na schludnie sklejony brakuje mu delikatnego przybrudzenia i cieniowania ale nie wszystko na raz; na pewno uroku modelarstwu dodaje sklejanie modeli zgodnych historycznie z ich oryginałem ale jak wiemy nie wszystko się da wybadać i uchwycić ale na pewno warto próbować; generalnie podoba mi się działaj dalej

jak na pierwszy model to calkiem nieźle. Popracuj nad maskowaniem łączenia połówek kadłuba i skrzydeł.Dokładniej dobieraj kolory do malowania modelu i wydaje mi sie że kalka na górnej powierzchni skrzydla jest odwrotnie przyklejona, ale ja tam mogę się nie znać. Powodzenia w następnych modelach i pozdrawiam!

Dobrze, że się odważyłeś pokazać modelik. Ma sporo błędów, które wyraźnie pokazują, że jesteś początkującym modelarzem.

To co rzuca się w oczy, to odstępstwa od instrukcji w malowaniu i oznakowaniu.

Ważne jest w tej zabawie, żeby nauczyć się najpierw dokładnie naśladować to co proponuje producent zestawu.

Pozwoliłeś sobie na zmiany w oznakowaniu, dałeś więcej kalkomanii niż to konieczne, a to obniża wartość wysiłku. Kalkomanie po prostu trzeba naklejać tam, gdzie pokazuje instrukcja. I nie kombinować, że jak dodasz literkę na stateczniku, to będzie lepiej. Nie będzie. Gwiazda na górze skrzydła jest odwrotnie, a cyfry kodowe na kadłubie nie są tam gdzie trzeba. To proste błędy, równie proste do uniknięcia przy następnym modelu.

Jak przypomnę sobie swój pierwszy model .... to ten jest super.

Zapamiętej to co napisał "letalin" odnośnie kalek i poswięć kilka chwil na planowanie pracy nim ruszysz z robotą.

Jeśli to pierwszy model to gratuluję! Mnie się podoba.