Skocz do zawartości

Prince of Wales 1:700 TAMIYA + Eduard

Drozdek

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak wspomniałem w jednym z moich działów nabyłem Księcia Walii w 1:700, lecz już przy pierwszych próbach sklejania czuję, że to niestety nie moja skala. Ale nie poddam się i dokończę z czasem owy model ;) Również próbowałem bawić się blaszkami ale na pewno nie dla mnie ta skala, może kiedyś...

b9f2a39905c35ec1gen.jpg

2e14e178ab7b3aa5gen.jpg

581b56a451fb2c42gen.jpg

2dfa918e51dd7b16gen.jpg

a25a64e41fba590bgen.jpg

3f3be5ef1f4e9577gen.jpg

ff1c0e3a6efca4fcgen.jpg

Nie mam porównania z grosikiem bo zbyt późno się zorientowałem oraz pytanie do wszystkich, jak można zrobić własnoręczną zaginarkę do blaszek?

• Super Moderator
jak można zrobić własnoręczną zaginarkę do blaszek?
Oj, będzie ciężko, choć jakieś amatorskie patenty się znajdą. Proponuję mimo wszystko zainwestować w zaginarkę profesjonalną np. od kolegi na naszym forum co to się ogłasza w dziale GIEŁDA - użytkownicy chwalą sobie ten wyrób.

Ja do niedawna korzystałem ze starej metody- suwmiarki Wsuwasz element tak jakbyś chciał go mierzyć i doginasz. Proste i skuteczne. Chyba nie tylko ja tak zaginałem... Teraz mam robioną giętarę i warto zainwestować. Komfort zdecydowanie większy. Co do okrętu to musisz się starać bo sam go miałem brać. Byłeś szybszy

• 1 month later...

Wypadałoby zrobić małą aktualizację prac więc o to ona. Może i mało zdjęć bo mało dłubaniny było oraz na samym początku piszę, że nie wszystkie blaszki wykorzystam, ponieważ po prostu nie wychodziły mi bądź nie mieściły się w odpowiednie miejsce. Suwmiarkę będę musiał poszukać lub od kogoś pożyczyć, bo na pewno się przyda przy dźwigu, a inne elementy udaje się powyginać przy pomocy pęsety oraz skalpela.

add194f2abc61b39gen.jpg

63587d4a9b44145egen.jpg

14fb05527a5ba2e3gen.jpg

57393a7e0204ec8cgen.jpg

Poniżej elementy które na 90% nie będą przyklejone bo się nie mieszczą w odpowiednie miejsce:

01428c63d83da1a0gen.jpg

Musiałbym te jedno "oczko" zlikwidować, nic się wtedy nie stanie?
stanie się - będzie ładnie wyglądać..

Najlepsza giętarka do blaszek to: nożyk o prostych krawędziach, drugi nożyk (lub skalpel) w dobrym uchwycie i mata w kolorze zielonym ...

wg mnie nie ma lepszej giętarki...

• 2 months later...

Witam po trochę dłuższej przerwie (w tym dziale)

Trochę pozmieniało się w owym modelu, doszło kilka blaszek, ponieważ z Cadillac'u utknąłem w martwym punkcie, w Musashi nie mam weny by się zabrać za pozostałe blaszki (trochę już przyklejonych jest), U-Boot czeka na wash'a (ciągle nie mogę się zmotywować i zabrać do tego, być może z braku doświadczenia więc podłubałem odrobinę w skali która jak już się okazało nie jest moją mocną stroną, ale skoro obiecałem to dotrzymam słowa o skończeniu Księcia Walii w 700-ce.

Poniżej mała aktualizacja zdjęć a na końcu małe pytanie znajdziecie.

PS.1. Wybaczcie za jakość zdjęć ale to i tak są te lepsze wybrane ze wszystkich

PS.2. To kieruję to kolegi blacman'a oraz innych kolegów od blaszek i skali 700, nie bijcie za krzywo wygięte i sklejone dźwigi oraz pokrzywione relingi. To moje pierwsze kontakty z blaszkami i z pożyczoną zaginarką więc wyszło jak wyszło niestety

462ada6316995977gen.jpg

beae937ca65d5048gen.jpg

aeebdbeace49d9e3gen.jpg

613e53208821bbe3gen.jpg

22a8c84ee984d76dgen.jpg

7c4ae9a9870d9a8bgen.jpg

f0c9af61112c9d29gen.jpg

0f6edaec7e655c3egen.jpg

a26deb5bc59fc572gen.jpg

8e44a9f8a8beaf07gen.jpg

A teraz wspomniane pytanie: którą opcję wybrać? Tak jak jest w głównej instrukcji czyli reflektory czy tak jak w instrukcji od Edka a mianowicie karabiny? A może jakoś obie rzeczy da się przykleić? Czekam na waszą odpowiedź.

693c33e7d16daa40gen.jpg

Dokumentacji chwilowo nie mam żadnej, ale z tym się nie spieszy. Doszło kilka dodatków oraz zdjęcia trochę lepszej jakości powstały. Nie mam pojęcia gdzie przymocować działka 4x40mm. Na chwilę obecną na sucho przyłożone do wież. Wiem również, że niektóre blaszki krzywo zagięte ale to dla mnie zbyt małe części (z tego miejsca wyrażam swój podziw i szacunek blacman'owi za cierpliwość i doświadczenie w składaniu tak idealnie malutkich blaszek). Na dniach możliwe że uda się wykonać działka (chyba) przeciwlotnicze oraz przymocować do nich po kilka blaszek. Pojawiły się również maszty, a skoro z plastiku to prawdopodobnie bez olinowania bo aż tak już nie dam rady go wykonać. Także wpadł mi do głowy pomysł z malutką dioramą podczas "stawiania" samolotu przez dźwig. Poniżej kilka zdjęć z małą aktualizacją:

b8d58fc3d2c0f009gen.jpg

ac4d09c241b1f597gen.jpg

fbe0bca142e1152agen.jpg

baba25d9fa9ed9bcgen.jpg

dc25e612c587d3bcgen.jpg

4df22f8bdd6b7025gen.jpg

8521aef657605184gen.jpg

373671051cdaa8abgen.jpg

a9e6d66446d0a658gen.jpg

b3bd23dae39f51dcgen.jpg

fb9dab5edf66b006gen.jpg

PS. Tak wiem, niektóre blaszki są wprost zalane klejem...mea culpa..

Na relingi mam usprawiedliwienie! Model był w kartonie, starałem się zabezpieczyć no ale coś musiało przygnieść i się wykrzywiły. Całkowicie do poprawy są i to zrobię - obiecuję!

Dzięki wielkie. Chwilowo żadne zmiany w modelu nie nastąpiły poprzez święta, ale powolutku zawsze do przodu

Jak to się mówi: Prawdziwy modelarz nie zna słów "nie ma miejsca na sklejanie", zawsze sobie poradzi i znajdzie kawałek podłogi

336e9aa5881b90afgen.jpg

No to model skończony w myślę, że minimum 90%. Pewnie się zastanawiacie jak to możliwe a no już wszystko spróbuję wytłumaczyć. Tak jak irlandczyk85 pisał, że do tej skali potrzeba niezwykłej cierpliwości. Racja, miałem ją ale już coraz bardziej się kończyła i większość blaszek odpuściłem (tych najmniejszych), bo podczas sklejania powinno się być odprężonym a u mnie przy tej skali było wręcz przeciwnie - a to jakaś blaszka się wyginała, zamiast do plastiku to do palców/pęsety bądź co gorsza do dywanu wolała się przyczepić. Model powinien sprawiać przyjemność podczas przyklejania, a tutaj coraz bardziej się wku*wiałem niestety dlatego podjąłem taką a nie inną decyzję. To co miałem jeszcze cierpliwość to zrobiłem, resztę lekko na odpierdziel (co będzie widać na zdjęciach). Przy modelu pozostało do zrobienia:

- przykleić dźwigi

- wykonać dwa samoloty

- przykleić relingi dookoła

- wszystko pomalować

-"okapy" na kominy z blaszki

Na podstawkę mam pomysł by wykonać wodę (nie wiem czy ja wykonam czy nie zlecę komuś bardziej doświadczonemu), ustawić model w pozycji takiej, by było wrażenie wodowania samolotu a w tle na ścianach przykleić jakieś zdjęcia z portem w tle lub z innymi okrętami. Tak, wiem że drugi masz jest trochę krzywy. Wygięta część będzie wycięta i zastąpiona ostatnią blaszką.

No to tyle opisówki, czas na zdjęcia a później przyjmowanie krytyki.

7a4e151b008803bagen.jpg

34f1f5416f861736gen.jpg

45aff0bee10d7bf5gen.jpg

63f0972b146b9679gen.jpg

9e7147d89a772162gen.jpg

067db0db9b81435dgen.jpg

7e196e38cd51bb92gen.jpg

89fec9f32a3bc287gen.jpg

c69095aa497f4c84gen.jpg

0ef19afc2c0a8f8dgen.jpg

8b6112cdf6d4acd8gen.jpg

9f9b763e721f582agen.jpg

f23def60d591574dgen.jpg

11e274c131f64a83gen.jpg

i chyba zdjęcie, które wyszło mi najlepiej:

267acf8709a9b4f4gen.jpg

resztę lekko na odpierdziel (co będzie widać na zdjęciach)

Robić na siłę... Odstaw model, działaj przy innych i jak złapiesz trochę doświatczenia to może za jakiś czas go dokończysz...

A jak nie to może się przydać do testowania różnych technik malarskich np. wash, zacieki...

Pozdrawiam

Już wcześniej o tym pomyślałem, a za inny nie mam możliwość zabrania się, ponieważ są w drugim (wynajmowanym) pokoju oddzielonym o 40km niestety, ale washa pocwicze przed próbą wykonania na ubocie