rucek Napisano 12 Września 2014 Share Napisano 12 Września 2014 Witajcie Cywili nigdy nie robiłem moja przygoda z nimi zaczęła się dopiero teraz Wszystko za sprawa urodzin na które dostałem takie cudo: Początkowo nie myślałem aby wstawiać warsztatu, gdyż jak go tworze to z modelem dzieją się niestworzone rzeczy i nigdy mi nie wychodzi Jednak potrzebuję Waszej opinii na temat czy wszystko robię dobrze. Mianowicie prace obecnie wyglądają następująco: Środek pudełka wyglądał tak Zaznaczyłem sobie miejsca gdzie występują niedoskonałości Wstawiłem blaszki Szpachlowanie tylnego spoilera Podkład, szlifowanie, podkład szlifowanie i tak w kółko Elementy przygotowane do malowania Pomalowane wraz z czarnym danym jako podkład pod silnik Efekt z silnika Czekam na wasze opinie i podpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 17 Września 2014 Autor Share Napisano 17 Września 2014 Troszkę popracowałem Tutaj przedostatnia warstwa lakieru: Szybki maskowane do malowania uszczelek i efekt: I wnętrze już osadzone na podwoziu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Usuń szwy na oponach papierem ściernym. Malowałeś wnętrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 17 Września 2014 Autor Share Napisano 17 Września 2014 wnętrze malowane czarny połysk + mat, a opony faktycznie potraktuje papierem jednak szwy schowają się w nadkolach tak czy inaczej PS. najpierw skalpelem ? i jakie gradacje papieru najlepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 piękne autko, szykuje się perełka czym maskowałeś tą małą, podłużną uszczelkę - maskolem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 17 Września 2014 Autor Share Napisano 17 Września 2014 wszytko maskuję taśmą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 18 Września 2014 Autor Share Napisano 18 Września 2014 Ostatnia warstwa lakieru położona teraz musze dodać maskowanie aby pomalować czarne elementy Przed maskowaniem wolałem dla bezpieczeństwa zabezpieczyć warstwę lakieru: A oto jak obecnie wygląda maskowanie, to dopiero początek (bardzo pracochłonne) Mam nadzieję że nie będzie wam aż tak mocno przeszkadzała jakość fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 19 Września 2014 Share Napisano 19 Września 2014 Nikt nie komentuje bo co tu komentować, skoro wszystko robisz jak należy? Faktycznie tylko ten szew mi się rzucił w oczy, jak przejedziesz to papierem to będzie ładniej, bo guma nabierze faktury prawdziwej opony. To, że się szwy schowają nie ma znaczenia, jesteśmy przecież mistrzami w dopieszczaniu elementów, których nie widać ;) Nie za bardzo rozumiem ideę malowania, dajesz wyłącznie bezbarwny na oryginalny kolor plastiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 19 Września 2014 Autor Share Napisano 19 Września 2014 Hehe, nie pamiętam dokładnie nr Tamiya ale malowane było farbą akrylową Fakt, że kolor podobny do początkowego plastiku jednak widać na zdjęciach wyżej, że plastik był w obróbce. Wyszło, że musiałem dać 4 warstwy farby bo ciągle jakiś paproszek się musiał wedrzeć i traktowałem powłokę papierem ściernym A tu zdjęcie oryginału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 20 Września 2014 Autor Share Napisano 20 Września 2014 Maskowania część dalsza: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 22 Września 2014 Share Napisano 22 Września 2014 ładnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 22 Września 2014 Autor Share Napisano 22 Września 2014 W weekend nie było kiedy działać przy aucie jednak dzisiaj dałem rade Linie podziału blach dodane: Wszystkie szybki zamontowane i fura na kołach Pozdrawiam !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 23 Września 2014 Share Napisano 23 Września 2014 Dobra robota, pozostają kalki, które będą wisienką na torcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 23 Września 2014 Autor Share Napisano 23 Września 2014 Dziekuję Zastanawiam się czym przecierać szyby, wczoraj robiłem to płynem do okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 24 Września 2014 Autor Share Napisano 24 Września 2014 Skończyłem tył: Zacząłem również zabawę z kalkami Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 30 Września 2014 Autor Share Napisano 30 Września 2014 Koledzy potrzebuję pomocy Mianowicie niektore szyby źle zamaskowałem przy kładzeniu lakieru, czym najlepiej go usunąć już troszke zaschnął lakier to pactra clear Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 1 Października 2014 Share Napisano 1 Października 2014 cześć. szczerze nie wiem czy go usunąć ale ...pamiętaj że modelarstwo to nie zawody kto szybciej złoży model ,modelarstwo do przede wszystkim cierpliwość i szczerze ...czytając twój wpis że lakierowałeś z wklejonymi szybami to mnie nerwy biorą,bo czy tak ciężko pomyśleć że najlepiej polakierować sama kastę (pomalowana, oklejona kalkami) poczekać nawet tydzień aż wyschnie jak to jest potrzebne i dopiero montować w całość ,(to tak jak by murarz postawił najpierw dach i bo niego stawiał fundamenty)..szyby i całość...tak czasem nie którzy składają te modele bez pomyślenia .Na samym początku przed zaczęciem montażu modelu trzeba najpierw go sobie rozpisać jakie działania po kolej maja być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 1 Października 2014 Share Napisano 1 Października 2014 …Mianowicie niektore szyby źle zamaskowałem przy kładzeniu lakieru, czym najlepiej go usunąć już troszke zaschnął lakier to pactra clear … Plyn do mycia podłóg marki Sidolux. Inni polecają Cleanlux.W obu wypadkach kąpiel, lub pseudokąpiel polegająca na przyłożeniu chusteczek, lub ligniny i nasączeniu. Czas około 20 minut. Od 15 minuty lepiej kontrolować co się dzieje. Może się wydłużyć do 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 1 Października 2014 Autor Share Napisano 1 Października 2014 ...czytając twój wpis że lakierowałeś z wklejonymi szybami to mnie nerwy biorą,bo czy tak ciężko pomyśleć że najlepiej polakierować sama kastę (pomalowana, oklejona kalkami) poczekać nawet tydzień aż wyschnie jak to jest potrzebne i dopiero montować w całość ,(to tak jak by murarz postawił najpierw dach i bo niego stawiał fundamenty)..szyby i całość...tak czasem nie którzy składają te modele bez pomyślenia .Na samym początku przed zaczęciem montażu modelu trzeba najpierw go sobie rozpisać jakie działania po kolej maja być... Troszkę źle mnie oceniasz, w tym wypadku był czynnik braku doświadczenia, dla Ciebie może jest to logiczne, jednak jako że jest to mój pierwszy model cywilny nie wpadłem na pomysł, że lakier bezbarwny źle wpłynie na szyby, przeczytałem o tym dopiero jak model miał już wstawione szyby, w związku z tym postarałem się je zamaskować jednak w niektórych miejscach lakier się przedostał i stąd moje pytanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 1 Października 2014 Share Napisano 1 Października 2014 Ja Cie nie oceniam źle, tylko wiesz trochę trzeba pomyśleć, to tak jak byś prawdziwy samochód najpierw złożył a później chciał go malować i lakierowac. Czy nie prościej pomalować, dać kalki i lakier... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 1 Października 2014 Autor Share Napisano 1 Października 2014 Przy następnym modelu na pewno tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hemi303 Napisano 1 Października 2014 Share Napisano 1 Października 2014 Kolego to może ja Ci coś podpowiem. Miałem problem z szybami i mi koledzy polecali mase środków do czyszczenia. Niestety nic im nie pomogło, a wygląd ich przypominał oszronione szyby(plastyk wszedł w jakąś dziwną reakcję). Jeden z kolegów na forum polecił również nie tani środek jakim jest pasta polerska Tamiya Compound. Długo myślałem bo to koszt ok 60pln za trzy tubki. Niestety trzeba zakupić wszystkie, bo efekt jest gwarantowany po użyciu po kolei wszystkich trzech. Teraz mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że czyni cuda. Szybki udało mi się odratować i wyglądają jak nowe. Pasta została i pewnie przyda się jeszcze nie raz do polerki:). Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 1 Października 2014 Share Napisano 1 Października 2014 Ja mam sposób, który działa na humbrole - wydaje mi się, że pactra powinna łatwiej schodzić - moja żona ma zmywacz do paznokci z Rossmana http://www.google.pl/imgres?imgurl=&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwizaz.pl%2Fkosmetyki%2Fprodukt.php%3Fprodukt%3D20640&h=0&w=0&tbnid=V8vXVxl0YXn5kM&zoom=1&tbnh=200&tbnw=200&docid=W211TAfoTvVmPM&tbm=isch&client=firefox-a&ei=LfkrVOeOBIfpywOPgIKYBg&ved=0CAQQsCUoAA On zmywa farbę z szyby, nie zabarwiając / przepalając jej w mleczny kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TerraIncognita Napisano 7 Października 2014 Share Napisano 7 Października 2014 Rucek spróbuj rozcieńczalnikiem Tamiya do serii H T-110. U mnie zmyło bez śladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 7 Października 2014 Share Napisano 7 Października 2014 Rucek spróbuj rozcieńczalnikiem Tamiya do serii H T-110. U mnie zmyło bez śladu. To Gunze jest oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi