Skocz do zawartości

Douglas F4D-1 Skyray // Tamiya // 1:48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Douglas F4D Skyray – amerykański myśliwiec pokładowy, zbudowany w wytwórni Douglas Aircraft Company dla US Navy. Chociaż maszyna ta pozostała w służbie dość krótko i nigdy nie została użyta bojowo, był to pierwszy samolot pokładowy, który pobił rekord prędkości i pierwszy myśliwiec marynarki zdolny do przekroczenia prędkości 1 macha w locie poziomym.

Maszyna ta charakteryzowała się doskonałymi jak na ówczesne czasy osiągami, między innymi bardzo dużą prędkością wznoszenia.

Douglas-F4D-Skyray-Title.jpg

Tu chcę przedstawić warsztat kolejnego amerykańskiego myśliwca. Tym razem nie będzie żadnych dodatków typu elementy fototrawione czy żywiczne. Jedyne co może się jeszcze zmienić to zamiana oryginalnych kalkomanii na jakieś inne o ile coś uda mi się znaleźć.

Na chwilę obecną jest coś takiego:

01.jpg

Napisano

a ktoś może wie gdzie kalki jakieś do tego modelu można znaleźć ?

Napisano

Dorotka: dzięki za podpowiedź, jakoś bardzoooo rzadko zaglądam na Ebay

Napisano

Trochę pogrzebałem przy kabinie:

07.jpg

08.jpg

Fotel też już prawie gotowy:

05.jpg

06.jpg

A tu ten co będzie siedział na tym fotelu :

09.jpg

10.jpg

I całość razem (złożona na sucho):

03.jpg

02.jpg

04.jpg

Napisano

Mam chęć na ten model, już od dawna obczajam go ale w sklepie www jest tylko tamiya więc nie wiedziałem jak z jakością tego modelu. Będę podpatrywał ażeby dowiedzieć się czy wart jest swojej ceny i zakupu.

Napisano

Wyciąłem już sobie 80% części z ramek, to co pasowałem do siebie pasuje wręcz idealnie. Na pewno jakość wykonania jest lepsza od tych modeli co sklejałem lub sklejam aktualnie. A innej firmy niż tamiya to osobiście nie widziałem.

Napisano
Wydaje mi się, że te panele w kabinie to chyba powinny być czarne.

I bardzo dobrze Ci się wydaje. Tu mamy negatyw tego co być powinno. Ale może tak Kolega lubi...

Napisano

Trochę nowych zdjęć:

11.jpg

12.jpg

13.jpg

wszystko poskładane do zdjęć ale jeszcze nie sklejone.

Napisano

Dzisiaj udało się położyć podkład na kadłubie, skrzydłach, statecznikach i skleić uzbrojenie:

14.jpg

15.jpg

16.jpg

Napisano

Kadłub sklejony ze sobą, reszta czyli statecznik pionowy oraz przód tylko złożone na sucho:

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

Napisano

Solo: nie ma co rozumieć, strzeliłem babola malując to szybciej i tyle

• 3 weeks later...
Napisano

Trochę pomalowałem kilka elementów i kilka zostało też doklejonych:

24.jpg

25.jpg

26.jpg