kowal76 Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 Mam dylemat zacząłem malować Gunze H i rozcieńczam Leveling Thiner do Gunze C. Czy po malowaniu muszę zabezpieczyć powierzchnię lakierem przed maskowaniem taśmą Tamiya ?. Drugie pytanie, czy mogę użyć lakieru Pactry, czy też musi być Gunze ?. Jak na razie maluję się super tymi farbkami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 Jedno z drugim raczej nie ma nic wspólnego. Ja regularnie rozcieńczam Leveling Thinnerem farby Gunze C, H oraz Tamiya i absolutnie nie ma to wpływu na jakość malowania czy przyczepność farby do podłoża. Problemem może być tylko to, na czym położyłeś te farby. Jeśli na jakiejś metalicznej farbie zamiast podkładu, to są duże szanse że taśma ją zerwie, ale to nie ma nic wspólnego z użytym rozcieńczalnikiem. Generalnie Leveling Thinner jest bardzo uniwersalnym rozcieńczalnikiem. Lakier bezbarwny przed maskowaniem jest zbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 14 Października 2014 Autor Share Napisano 14 Października 2014 Jedno z drugim raczej nie ma nic wspólnego.Ja regularnie rozcieńczam Leveling Thinnerem farby Gunze C, H oraz Tamiya i absolutnie nie ma to wpływu na jakość malowania czy przyczepność farby do podłoża. Problemem może być tylko to, na czym położyłeś te farby. Jeśli na jakiejś metalicznej farbie zamiast podkładu, to są duże szanse że taśma ją zerwie, ale to nie ma nic wspólnego z użytym rozcieńczalnikiem. Generalnie Leveling Thinner jest bardzo uniwersalnym rozcieńczalnikiem. Lakier bezbarwny przed maskowaniem jest zbędny. Dzięki, przed malowaniem położyłem podkład Mr. Surfacer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 Mam dylemat zacząłem malować Gunze H i rozcieńczam Leveling Thiner do Gunze C. Ciągle nie mogę zrozumieć dlaczego nie można (jak Bóg i Gunze zaleca) farb serii "H" rozcieńczać thinnerem do farb "H"? Konieczne są takie "wynalazki"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 Mam dylemat zacząłem malować Gunze H i rozcieńczam Leveling Thiner do Gunze C. Ciągle nie mogę zrozumieć dlaczego nie można (jak Bóg i Gunze zaleca) farb serii "H" rozcieńczać thinnerem do farb "H"? Konieczne są takie "wynalazki"? To zależy jak duże powierzchnie malujesz.Leveling Thiner (z żółtą naklejką) to rozcienczalnik i opóźniacz w jednym. Jeśli malujesz coś większego to lepiej użyć Leveling Thinera aby farba nie zaschła w dyszy. W przypadku samego Thinera (z niebieską naklejką) należałoby by dodać jakiegoś opźniacza (np. firmy Talens). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 Lesio, nie zrozumiałeś chyba Kowala... Wyraźnie napisał, że do farb serii H jest dedykowany rozcieńczalnik... Z literką H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 To zależy jak duże powierzchnie malujesz.Leveling Thiner (z żółtą naklejką) to rozcienczalnik i opóźniacz w jednym. Jeśli malujesz coś większego to lepiej użyć Leveling Thinera aby farba nie zaschła w dyszy. W przypadku samego Thinera (z niebieską naklejką) należałoby by dodać jakiegoś opźniacza (np. firmy Talens). Mnie nie chodzi o zasadność stosowania retardera (opóźniacza) tylko o wynalazek pt. farba "H" rozcieńczalnik "C". Kiedyś taki wynalazek za radą sąsiada zastosowałem do malowania płotu. Farba olejna i rozcieńczalnik nitro. Malowało się super, pięknie kryło, farba się lepiej rozcieńcza i szybciej miesza niż w benzynie, pieknie schnie tylko... po pierwszej zimie cała z płotu spadła. Podobnie w modelarstwie. Ktoś wymyślił, ze jak się rocieńczalnik "C" nie warzy z farbą "H" to należy go stosować, mimo, ze Gunze nigdzie tego nie potwierdza. A poruszając drugie zagadnienie, czy to dużych powierzchni musi być opóźniacz. Robię głównie wozy pożarnicze w skali 1:24, więc trudno sobie wyobrazić w modelarstwie większe powierzchnie. Do farb H daję rozcieńczalnik H, a kilka kropel retardera (z Tamiy'i") tylko wtedy, gdy temperatura w pokoju przekracza 25 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 15 Października 2014 Autor Share Napisano 15 Października 2014 Co do stosowania rozcieńczalnika Leveling Thinner do farbek H dowiedziałem się właśnie z for modelarskich. Maluje mi się dobrze, o wiele lepiej niż Pactrą. Jeśli chodzi o wielkość powierzchni malowanej to właśnie robię drugiego Ił-a 86 1/144, a mały on nie jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 Dopiero teraz dowiedziałem się, że są oddzielne thinnery do C i H. Zawsze używałem tego pierwszego (T-106) z farbami serii H i nie było problemu. Tylko śmierdzi, nie wiem, jak z tym dedykowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi