mariusz30003 Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 O ile wim jest dostępny fotorawiony łańcuch pasujący do skali 9. Cena jak dla mnie trochę brzydka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 W Belgii namierzyłem sklep, który oferuje produkty Top Studio. Byli tak uprzejmi, że zmierzyli dla mnie pojedyncze ogniwo wybranego łańcucha i okazało się, że będzie pasował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Witam, Nie wstawiłem jeszcze zdjęć, bo przeciągnęły się trochę prace nad podziałem technologicznym bloku silnika i pewnymi drobnymi detalami, których brak z pewnością by rozczarował szanownych widzów Ale znowu nurtuje mnie pytanie z serii 'motocyklowy laik'. Czy kiedy prowadzi się motocykl na luzie, to łańcuch obraca się razem z kołem, czy tak jak w rowerze z przerzutką niezależnie od ruchu koła - pozostanie w miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz30003 Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Z wału korbowego moc przekazywana jest na kosz sprzęgłowy zawieszony na jednym z wałków skrzyni biegow, nastepnie ze skrzyni biegów łańcuchem na koło. Jak rozlaczysz sprzęgło lub wrzucisz luz to krecisie część skrzyni biegow oraz lancuch wraz z kołem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 7 Marca 2015 Share Napisano 7 Marca 2015 Hej, Mariuszu, bardzo dziękuję za pomoc. Silnik przygotowałem tak, żebym można się było bawić biegami i "kopakiem". Wykonanie tej części modelu pochłonęło najwięcej czasu. Jestem zadowolony, że pozostało jedynie przygotowanie silikonowej formy i odlanie z żywicy. Ale odleję jedynie sam korpus silnika bez osłony cylindra i głowicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz30003 Napisano 10 Marca 2015 Share Napisano 10 Marca 2015 Cacy, cacy silniczek. Nie zapomnij na tym etapie wkleić do cylindra krućcow gaźnika i wydechu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 Dzięki, nie zapomnę . Oczyściłem trochę części z nadmiaru kleju (w szczególności wokół loga PZL). Teraz silniczek leży w częściach w silikonie. Mam nadzieję, że dziś jak po pracy wrócę do domu, to silikon będzie już stężały i formy będą gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 13 Marca 2015 Share Napisano 13 Marca 2015 Pierwsze odlewy bloku silnika, na razie nie oczyszczone z wlewek: Po czyszczeniu i wstępnych przymiarkach: Są już kalki zaprojektowane przez Inskripta i wydrukowane przez kolegę z forum: Mam też grawery napisów na koło i ząbków bieżnika pięknie wycięte przez Drafmodel. Projekty również pochodzą od kolegi Inskripta: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 13 Marca 2015 Autor Share Napisano 13 Marca 2015 O jakie fajne musisz mi na żywo pokazać grawery jak zostaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S.I.C.K Napisano 18 Marca 2015 Share Napisano 18 Marca 2015 Tak jak już chyba wspominałem... coś niesamowitego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Ten warsztat to coś niesamowitego. Planujesz sprzedaż tego modelu z żywicy, czy odlewy części tylko na użytek tego projektu? Inskript, a parasz się też wycinaniem szablonów do malowania? Przepraszam za wcinanie się w temat, ale szukam sposobu na pomalowanie lub oklejenie kalkami Enterprise ze Startrek-a (chodzi o te ciemniejsze pikselki na dysku i reszcie kadłuba), a szablony sprzedawane w Stanach są wybitnie za drogie (36$, bez przesyłki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Dzięki Panowie, Ten warsztat miał być relaksacyjnym projektem grupowym. A że mam wybitną zdolność do utrudniania sobie życia, to buduję niemal w pełni sprawną replikę. Planujesz sprzedaż tego modelu z żywicy, czy odlewy części tylko na użytek tego projektu? Co prawda części przygotowywałem raczej z myślą o kolegach z projektu grupowego, ale jeśli ktoś będzie potrzebował up-grade'ów do SHLki z Modelika, to chyba mógłbym pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz30003 Napisano 3 Maja 2015 Share Napisano 3 Maja 2015 Cześć Panowie. Dawno nie było relacji z budów. Jakieś postępy poczynione czy projekt zawieszony albo zamknięty.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 3 Maja 2015 Share Napisano 3 Maja 2015 Witaj Mariuszu! Z mojej strony nie ma mowy o zawieszeniu, bo swój model chcę skończyć na konkurs w Krakowie. Zdjęcia wstawię jak będzie co pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 5 Maja 2015 Share Napisano 5 Maja 2015 Witam, Ostatnio sporo czasu zajęło mi malowanie (nie myślałem, że czarny połysk to taki koszmar). Poza tym długo bawiłem się z bieżnikiem (najpierw każdy ząbek szlifowałem od spodu, żeby pasował do promienia przekroju opony, potem naklejałem poszczególne ząbki i wreszcie szlifowałem z wierzchu do zewnętrznego profilu. Napisy na bokach opony również "łatwe w montażu" nie były. Ale ostatecznie mam matkę i formę silikonową: W międzyczasie przerobiłem bak i w końcu go pomalowałem: No i wczoraj Żonka odebrała przesyłkę z łańcuchem Top Studio, z którym czeka mnie sporo świetnej zabawy (pierwszy raz widzę fototrawienia zapakowane w oddzielne woreczki i jeszcze oklejone folią ochronną): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz30003 Napisano 6 Maja 2015 Share Napisano 6 Maja 2015 NIe za gruby/wysoki jest napis na oponie? W oryginalnej oponie ledwo co go widać. Szparunki na zbiorniku miodzio... wyglądają trochę jak by lekko się poprzycierały gdzieniegdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 6 Maja 2015 Share Napisano 6 Maja 2015 To racja, ale za późno zauważyłem różnicę w wymiarach. Zresztą chyba lepiej by pasowała opona 3.00 - 19. No ale będzie musiała być taka. Za to w następnym będzie lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz30003 Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 Z przodu idzie opona 2.75/19" a z tyłu 3.00/19". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 No to wyszło, ze jestem motocyklowym laikiem, bo i z przodu i z tyłu będzie to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz30003 Napisano 11 Maja 2015 Share Napisano 11 Maja 2015 Ale czad!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Maja 2015 Share Napisano 11 Maja 2015 CZAD! Kolor i faktura gumy - jakbym w serwisie samochodowym stał przed półką z oponami i wąchał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 11 Maja 2015 Share Napisano 11 Maja 2015 Witam, Co prawda specyfik, którego użyłem nie pachnie całkiem jak guma, ale dokładnie tak wygląda. Ta guma nie ma miękkości silikonu, ale jest na tyle miękka, że można by pokusić się o zrobienie jednoczęściowej obręczy felgi i założenie opony podobnie jak w pojazdach 1:1. Największy problem jaki miałem przy odlewaniu tej opony, to jej rozmiar... Komorę próżniową zrobiłem sobie z mlecznika i opona mieści się w nim tylko w pozycji leżącej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 14 Maja 2015 Share Napisano 14 Maja 2015 Witam, Zaczynam składać: Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 Cudeńko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 Dzięki Lipstein, Moje ulepki dopiero teraz zaczynają przypominać motór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi