Skocz do zawartości

SHL M04 1:9 na podst MODELIK 4/13 Przyjacielski projekt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie zapomnij o tabliczce znamionowej na ramę :-)

• Odpowiedzi 109
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ogłaszam, że poddałem się w walce z łańcuchem Top Studio. Pierwszy nieudany pasek zniechęcił mnie do dalszych zmagań. Łańcuch wziąłem z modelu Triumpha. A kiedy przyjdzie jego kolej i starczy czasu i cierpliwości na klepanie łańcucha, to on dostanie ten japoński wynalzek.

• 2 weeks later...
Napisano

Witam,

Minione kilka dni zajęła mi praca nad podstawką. Wymyśliłem sobie, że model postawię na zarośniętych płytach jumbo (droga z epoki ).

Ale najpierw przygotowałem matkę i formę:

P1010555.jpg

Za następne kilka dni miałem to:

P1010558.jpg

Potem musiałem "posadzić" zieleń. Powstała z posypki, kilku pędzli i starego sznurka:

P1010553.jpg

P1010556.jpg

P1010557.jpg

Potem ożywiłem ją trochę aerografem i dodałem kilka kwiatków:

P1010560.jpg

P1010562.jpg

No i wreszcie model jest gotowy. Poniżej prezentuję przedsmak galerii. Zrobię ją w przyszłym tygodniu.

P1010563.jpg

P1010564.jpg

P1010567.jpg

P1010568.jpg

Do zobaczenia w Krakowie!!!

Napisano

Zdawałoby się, że to prosta sprawa - z przodu biała, a z tyłu czerwona dioda. Odrobinę spiłowane, żeby nie były za duże. Dodatkowo tylny klosz wytłoczyłem na zimno na otworze w stalowej linijce i wygniotłem imitację wzoru jaki jest na oryginalnym kloszu. Użyłem do tego narzędzia do wygniatania linii podziału. Baterie schowane są w baku.

P1010567.jpg

P1010568.jpg

Ale najdłużej głowiłem się nad tym jak włączać diody. Kolega automatyk doradził mi użycie kontaktronu, ale ja wolałem prostszy mikro switch. Problem z nim jest taki, że zwiera obwód tylko pod naciskiem. A więc światła paliłyby się tylko podczas przyciskania mikro switch'a. Znalazłem jednak sposób na włączanie i wyłączanie świateł i zastanawiam się, czy jeszcze ktoś wpadnie na to jak zmusić mikro switch do trwałego zwarcia obwodu

Napisano

Zapewne gdzies aby był pod wpływem siły nacisku powodowanej siłą ciężkości oddzialującej na/przez sam motor.

Czyli zawieszenie przód lub stopka?

Napisano

To prawda, że model z odlanymi bakiem, silnikiem i oponami jest ciężki (zapewne cięższy niż oryginał - gdyby wagę przeskalować), ale nie... Mikro switch jest ukryty w samym motorze, a nie pod nim.

Jeszcze jakieś pomysły?

Napisano

Witam wszystkich zainteresowanych moim modelem

Może na początek zdradzę jak się włącza światła Otóż w lewej komorze baka ukryte są baterie zegarkowe umieszczone w kasetce, co umożliwi ich wymianę w przyszłości. Natomiast w prawej komorze znajduje się mikro switch. Nad nim wkleiłem nakrętkę M4, a pod korkiem wlewu przymocowałem spiłowaną śrubkę M4. Delikatne dokręcenie korka (wystarczy obrót korka o ćwierć milimetra) powoduje dociśnięcie śrubką mikro switch'a i włączenie świateł. Jestem genialny - no nie?

Na forum zamieściłem już galerię mojej SHLki i zapraszam do obejrzenia zdjęć.