Jump to content

HMS WARSPITE 1/350 academy/pomoc

krzysio
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich.Ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum pozwolicie że się przedstawię.

Na imię mam Krzysiek,modele sklejam od dwóch lat.jest to mój drugi model a pierwszy w którym postanowiłem spróbować z waloryzacją ,i teraz mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów.

Jak "złoszować", zrobić ślady zużycia na drewnianym pokładzie.Ja niestety w tym temacie jestem zielony. Z góry dziękuję za okazaną pomoc.

Pozdrawiam

Krzysiek

Ja ostatnio próbowałem kilka sposobów. Najlepszy efekt wynikł z pomalowania pokładu warstwą bazową w kolorze drewnopodobnym, następnie poszczególne deski deski losowo kredkami akrylowymi ze sklepu dla plastyków. Na to delikatna warstewka koloru bazowego. A na całość wash do pokładów od AK.

vandyke będzie chyba zbyt ciemny. Jeśli już to raczej punktowo, gdzie nie gdzie , dla podkreślenia niż 'po całości'. Może być siena, ochra, jakieś beże...Jeśli masz pokład zabezpieczony lakierem, to farba w niego nie wsiąknie, więc będziesz mógł pozmywać jeśli efekt nie będzie Ci sie podobał.

Na tym etapie to mija się z celem,pozostało olinowanie,pare popierdółek na pokładzie i relingi wzdłuż kadłuba.

Gdy będzie gotowy to postaram się wstawić galerię (jak rozgryzę wstawianie zdjęć)

ale następny model...czemu nie, mogę spróbować a pomoc Kolegów będzie nieoceniona.

Mam już nawet wybrane modele :"KGV" lub "Nagato" .Ja skłaniam się w stronę tego drugiego ( bardzo lubię okręty Japońskie) ale nie wiem czy nie nabrać jeszcze więcej doświadczenia budując" KGV".

( Takiego okrętu jak Nagato nie można, wręcz nie wypada zepsuć.

Pozdrawiam