krzysio Napisano 31 Października 2014 Share Napisano 31 Października 2014 Witam wszystkich.Ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum pozwolicie że się przedstawię. Na imię mam Krzysiek,modele sklejam od dwóch lat.jest to mój drugi model a pierwszy w którym postanowiłem spróbować z waloryzacją ,i teraz mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Jak "złoszować", zrobić ślady zużycia na drewnianym pokładzie.Ja niestety w tym temacie jestem zielony. Z góry dziękuję za okazaną pomoc. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 31 Października 2014 Share Napisano 31 Października 2014 Ja ostatnio próbowałem kilka sposobów. Najlepszy efekt wynikł z pomalowania pokładu warstwą bazową w kolorze drewnopodobnym, następnie poszczególne deski deski losowo kredkami akrylowymi ze sklepu dla plastyków. Na to delikatna warstewka koloru bazowego. A na całość wash do pokładów od AK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Powitać kolegę Dwie ściągawki z malowania pokładów... http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=89&t=17165&start=15 http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=89&t=11142&hilit=mikasa&start=30 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Witaj.... Zerknij tez tu: Ciekawa metoda preshadingu w modelarstwie okretowym... http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=4&t=154098&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysio Napisano 1 Listopada 2014 Autor Share Napisano 1 Listopada 2014 Dziękuję kolegom za wszystkie info oraz porady ale mi chodziło o pokład drewniany który już jest przyklejony i polakierowany [dwie warstwy]. Przepraszam ale to chyba ja zle napisałem. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Mocno rozcieńczona farba olejna np. taka dla plastyków. Mocno, bo jeśli jeszcze nie próbowałeś lepiej zacząć powoli (łatwiej położyć kilka warstw niż zmywać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysio Napisano 2 Listopada 2014 Autor Share Napisano 2 Listopada 2014 Dzięki Rhayader myślę że vandyckbraun lub siena gebrannt czy zastosować obie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 2 Listopada 2014 Share Napisano 2 Listopada 2014 vandyke będzie chyba zbyt ciemny. Jeśli już to raczej punktowo, gdzie nie gdzie , dla podkreślenia niż 'po całości'. Może być siena, ochra, jakieś beże...Jeśli masz pokład zabezpieczony lakierem, to farba w niego nie wsiąknie, więc będziesz mógł pozmywać jeśli efekt nie będzie Ci sie podobał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysio Napisano 3 Listopada 2014 Autor Share Napisano 3 Listopada 2014 Ok.Będe próbował jak mi poradziłeś i zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeszcze raz bardzo dziękuje za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 3 Listopada 2014 Share Napisano 3 Listopada 2014 Może jakiś warsztat tu na forum? Chętnie bym popatrzył na Twoje zmagania z tym modelem... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysio Napisano 4 Listopada 2014 Autor Share Napisano 4 Listopada 2014 Na tym etapie to mija się z celem,pozostało olinowanie,pare popierdółek na pokładzie i relingi wzdłuż kadłuba. Gdy będzie gotowy to postaram się wstawić galerię (jak rozgryzę wstawianie zdjęć) ale następny model...czemu nie, mogę spróbować a pomoc Kolegów będzie nieoceniona. Mam już nawet wybrane modele :"KGV" lub "Nagato" .Ja skłaniam się w stronę tego drugiego ( bardzo lubię okręty Japońskie) ale nie wiem czy nie nabrać jeszcze więcej doświadczenia budując" KGV". ( Takiego okrętu jak Nagato nie można, wręcz nie wypada zepsuć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 4 Listopada 2014 Share Napisano 4 Listopada 2014 Gdy będzie gotowy to postaram się wstawić galerię (jak rozgryzę wstawianie zdjęć) Super, to czekam z niecierpliwością na galerię O wstawianiu fotek poczytaj tu... http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=104&t=7808 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 5 Listopada 2014 Share Napisano 5 Listopada 2014 ( Takiego okrętu jak Nagato nie można, wręcz nie wypada zepsuć.) Zdrowe podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysio Napisano 11 Listopada 2014 Autor Share Napisano 11 Listopada 2014 Witam ponownie Kolegów . Czy możecie mi wyjaśnić jak toto przykleić do kadłuba bo rozkminiam to od dwóch dni i dalej nic Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 Parę fotek poglądowych, widać jak powinno być przyklejone... http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=77&t=39192 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysio Napisano 11 Listopada 2014 Autor Share Napisano 11 Listopada 2014 Taltos1 wiem jak toto ma wyglądać tylko jak odkleić te cyfry z foli Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lordrene Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 Olowek w dlon i lecisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysio Napisano 11 Listopada 2014 Autor Share Napisano 11 Listopada 2014 Lordrene Wielkie dzięki za pomoc jak ja jeszcze mało wiem Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi