Mikele Napisano 7 Grudnia 2014 Share Napisano 7 Grudnia 2014 Robię model-odskocznię od mojej standardowej działki, więc witam na występach gościnnych. Buda jak widać w mało seryjnym malowaniu ;) To, co Revell zaproponował na silnik też specjalnie seryjnych silników nie przypomina (ukł. dolotowy) więc postanowaiłem pokolorować silnik tak, żeby wyglądał na crate engine. Choć specjalnie wielkiego customowania nie przewiduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 7 Grudnia 2014 Share Napisano 7 Grudnia 2014 Witam i zasiadam w pierwszym rzędzie mam pytanie odnośnie lakieru, będzie on metallic? Jeśli tak to w jaki sposób można go uzyskać? Bo aktualnie robię Cadillac'a Eldorado '59 i chciałem uzyskać czarny metallic. Kupiłem farbę Pactra Black Metallic oraz mam lakier bezbarwny z pactry, myślisz że to wystarczy? Lub co miałbym jeszcze zrobić bez kupowania dodatkowych rzeczy? Nie chodzi mi o idealne lustro tylko o lekki połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2014 Na Pactrach kompletnie się nie znam, nigdy nimi nie malowałem. Metallic na Camaro też nie będzie, bo ma to w założeniu wyglądać jak Hugger Orange. Teraz na budzie jest błyszczący Gunze C59 na koniec położę na to błyszczący bezbarwny GX100 i sądzę, że będzie podobnie jak na zdjęciu powyżej. Na czarny metallic to bym Ci mógł polecić "Jet Exhaust" z Alclada (ALC-113) ale to tylko moje lotnicze zgadywanki. Podejrzewam, że są i specjalne lakiery metalic dedykowane do modelarstwa samochodowego, ale to pytanie nie do mnie, bo jak pisałem, wpadłem tu tylko na chwilę Przy okazji znów zaspamuję pytaniem, które już nie raz wrzucałem w tym dziale. Ma ktoś jakieś "ładne" felgi do klasycznie wyglądającego Muscle Cara na zbyciu? Już się nawet nie upieram, że muszą to być Torq Thrusty Edit: Wnętrze pokolorowałem. Wanna matowy czarny C33, fofele półmat C 92 (w założeniu miało to przypominać skórę) i boczki ALC-113, żeby udawało winylowe tworzywo, które amerykanie z lubością ładowali w motoryzacji, gdzie się tylko da. Mam nadzieję, że na zdjęciach widać różnice w wykończeniu. I po przymiarce do budy. Poskładane to do zdjęć na ślinę oczywiście, bo całe wnętrze jeszcze do zdetalowania. Listwy, znaczki, wskaźniki, etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 7 Grudnia 2014 Share Napisano 7 Grudnia 2014 Wnętrze w tym modelu ma bardzo duży potencjał do z detalizowania, silnik jest tutaj jak najbardziej seryjny, weź pod uwagę, że to odmiana RS/Z28 więc taki był fabrycznie, ale to jako ciekawostka. Jeśli jeszcze nie położyłeś klaru na maskę, to radze ci oszlifować jej boki, bo w moim strasznie ciężko się otwiera a karoseria niema nawet podkładu jeszcze. Pomysł z malowaniem bardzo fajny, komorę silnika robisz w kolorze czy czarny mat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2014 Patrz, ja myślałem, że taki układ gaźników to dopiero wymysł z CFI (L88). Kojarzyłem tylko 302 z 4gardzielowym gaźnikiem i okrągłym filtrem powietrza. Co do RS package - zastanawiam się, czy go zakładać. Jeden i drugi przód mi się podoba. Zrobię oba i się okaże, najwyżej rzucę monetą. ;) Z detalami w środku na pewno się pobawię, na kalkach są imitacje drewnianej okleiny, domaluję chromowane listwy, są znaczki "Camaro" do wnętrza - jest czym się bawić. Wnętrze komory silnika będzie w kolorze nadwozia (tylko maska od wewnątrz też będzie na czarny mat), ale postaram się nadać mu życia, kurz, zacieki, brud itp. Chcę, żeby samochód wyglądał jak daily driven nie jak show car. Dzięki za radę z maską, rzeczywiście spasowana dość ciasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 7 Grudnia 2014 Share Napisano 7 Grudnia 2014 Kurcze w moim camaro nie mam drewnianych kalek, anie znaczków, i dwóch frontów Pewnie dlatego, że mój to convertible. Hmm skoro komora ma być w kolorze, nadwozia to radzę przemalować silnik w inny kolor lub komorę, aby nie zlewało się to wszystko w jedno. Ja w swoim wnętrzu wszystkie listwy zrobiłem bmf, bo maskowanie ich i malowanie to nie mój poziom i chyba jest t nie wykonalne xd. Co do gaźników to w tamtych latach stosowano dużo ciekawych rozwiązań aby zwiększyć moc Potem jakoś już przyszła ekoogia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2014 Widocznie ten zestaw Z/28 RS jest jakiś wypasiony A z silnikiem będzie git majonez. Sub frame będzie czarny, nadkola też w kolorze tworzywa. Brudu tam nawrzucam jak w żywym organizmie, sądzę że na koniec będzie ok. Ten kierunek mniej więcej będzie: Ja wiem, że to 427 do Yenco, ale fota tylko poglądowa. ps. ekologia i OPEC zabiły prawdziwą motoryzację ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2014 Wykonałem grille i nie umiem zdecydować. 1. Klasycznie. 2.RS. Jakieś sugestie? Bo ja chyba naprawdę rzucę monetą I przy okazji zapytam. Co polecacie na klar? Na razie na modelu jest jedna warstwa Gunze GX100 ale jak widać to za mało na dobry błysk. Przeglądając internety wpadł mi w oko Alclad ALC-600 "Aqua gloss". Używał ktoś i może polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 11 Grudnia 2014 Share Napisano 11 Grudnia 2014 Zdecydowanie opcja numer 1. Gdy zobaczyłem "klasyka" nabrałem ochoty na sklejenie tego modelu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 11 Grudnia 2014 Share Napisano 11 Grudnia 2014 Ja jestem za RS, bardziej pasuje d tego malowania jak i nadaje większej agresywności. Co do klaru to dla mnie 1 warstwa to za mało aby uzyskać połysk, no i jest jeszcze polerka ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2014 Wymyśliłem iście salomonowe rozwiązanie do tej sytuacji z pakietem wizualnym. Ten model zrobię z RS a do zestawu zrobię SS396 z klasycznym grillem, seryjnymi malowaniem z pasami i winylowym dachem. Będzie ładna parka Położyłem kalki w kabinie. Generalnie nie jestem zadowolony. Większość kalkomanii byłą większa od miejsc, na które miały siąść. I nie chodzi mi o rant filmu wystający poza obrazek, tylko sama grafika była większa od przewidzianych dla niej miejsc. Niestety back upu z kalkami nie mam, więc jest jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 11 Grudnia 2014 Share Napisano 11 Grudnia 2014 Ciesz się, że masz kalki do wnętrza, w moim Cadillac'u tylko 5 kalek jest w tym 2 x po 2 rejestracje oraz napis na maskę/bagażnik to nic więcej ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2014 Cieszyłem się przy kupnie. Po nałożeniu entuzjazm jakby ostygł ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 11 Grudnia 2014 Share Napisano 11 Grudnia 2014 Nie wygląda to tak, źle zawsze linie miedzy kalkami można pomalować markerem czarnym np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hemi303 Napisano 11 Grudnia 2014 Share Napisano 11 Grudnia 2014 Kalki są spoko. Bywają gorsze. Jak poczujesz potrzebę to dopieść je:) . Zostaw wersje RS (jest boska), niestety większość z Nas zrobiłaby "klasyczną". WHY?? Nie wiem, ale tak już jest. To będzie furka z pazurem . Będę zaglądał i kibicował. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 11 Grudnia 2014 Share Napisano 11 Grudnia 2014 I przy okazji zapytam. Co polecacie na klar? Na razie na modelu jest jedna warstwa Gunze GX100 ale jak widać to za mało na dobry błysk. Przeglądając internety wpadł mi w oko Alclad ALC-600 "Aqua gloss". Używał ktoś i może polecić? Probowalem w swoim modelarstwie juz wielu rodzajow clearu i szczerze moge Aqua Gloss polecic. Jest to najlepszy lakier jakiego uzywalem. Co prawda trzeba go polerowac, ale jest bardzo na to podatny. Jedna warstwa to stanowczo za malo, ja klade trzy wo dstepach godzinnych, potem czekam 24 godziny poleruje delikatnie na mokro papierkiem 6000 lub 8000 i kolejne trzy warstwy. Potem czekam tydzien, az dobrze wyschnie i polerowanie. (tu jak kto woli, papierki, pasty etc.). A, jest to lakier dosc luzny, wiec jesli sie na niego zdecydujesz, potrenuj na czyms innym, troche za duzo psikniesz i zaciek gotowy.(ale tez latwo usunac). Tyle wywodu , siedze i obserwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 12 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2014 Alcladami już chwilę maluję, więc myślę, że mnie specjalnie i ten lakier nie zaskoczy. Poskładałem całą budę do kupy, żeby zobaczyć, jak to się będzie prezentować na koniec. Misie podoba Ożywiłem też nieco podwozie. To nie jest klasyk, który stoi w garażu na dywanie Filozofii w tym nie ma przesadnie dużo. Kolor bazowy na budę, czarny satynowy na subframe z przodu i z tyłu oraz na zbiornik, na to wash akrylowy ProModeller z aerografu dość grubą warstwą i po wszystkim kilka pigmentów nanoszonych zdumichiwaniem z pędzla za pomocą aerografu. Na moje oko wygląda jak odwzorowanie rzeczywistości ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Grudnia 2014 Share Napisano 12 Grudnia 2014 Bierz pierwszy grill. Chocby dlatego ze ladniej ci wyszedl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 23 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reptyle89 Napisano 28 Grudnia 2014 Share Napisano 28 Grudnia 2014 Silnik i podwozie wyglądają świetnie Możesz powiedzieć czym je tak ładnie pobrudziłeś i jakimi metodami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2014 Akrylowy wash "Dark Dirt" firmy ProModeller nanoszony z aeorgrafu (ma konsystencję wody, więc sam z siebie tworzy takie błotniste zabrudzenia) i nim zdąży wyschnąć (a schnie dość szybko, jak to akryl) pigmenty ziemiste i piaskowe zdmuchiwane z wacików za pomocą aerografu. Na koniec matowy bezbarwny i viola Model w zasadzie gotowy. Została do pomalowania podsufitka, listwy chromowane do poprawki tu i tam, kalkomanie i znaczki na budę i pora na finalny montaż. Może nawet jutro galeria, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Wnętrze wyszło bardzo ładnie, czysto nic tylko oglądać , podwozie również super teraz tylko czekać na galerie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hemi303 Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Już się nie mogę doczekać jak go poskładasz. Bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2014 Może nawet jutro galeria, zobaczymy. Słowo się rzekło. Galeria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi