Yamato23 Napisano 2 Listopada 2007 Share Napisano 2 Listopada 2007 Witam Mam małe pytanko: Czym różni sie taśma firmy Tamiya od zwykłaj taśmy przylepnej i i dlaczego to właśnie tej taśmy używacie? Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 2 Listopada 2007 Share Napisano 2 Listopada 2007 Nie zostawia kleju. Daje się jako tako kształtować i łatwo się wycina w skomplikowane wzory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 2 Listopada 2007 Share Napisano 2 Listopada 2007 Z mojego doświadczenia wiem tyle, że taśma maskująca ma naniesiony jakby słabszy klej. Gdy używałem zwykłej taśmy (lub nawet taśmy malarskiej), to po jej odrywaniu często taśma zabierała ze sobą położoną pod nią warstwę farby i malowanie trzeba było zaczynać od nowa. Natomiast od kiedy używam Tamiyi, problem ten już nie istnieje. Może są jeszcze inne powody, ale teraz nie potrafię ich wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 2 Listopada 2007 Share Napisano 2 Listopada 2007 No i przy Tamiyi jest mniejsze ryzyko oderwania farby razem z taśmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 2 Listopada 2007 Share Napisano 2 Listopada 2007 No i przy Tamiyi jest mniejsze ryzyko oderwania farby razem z taśmą.Podałem dokładnie tą samą odpowiedź:Gdy używałem zwykłej taśmy, to po jej odrywaniu często taśma zabierała ze sobą położoną pod nią warstwę farby (...) kiedy używam Tamiyi, problem ten już nie istnieje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł_ Napisano 2 Listopada 2007 Share Napisano 2 Listopada 2007 Hmm... dla osłabienia kleju zwykłej taśmy wystarczy ja najpierw do czegoś przykleić... takie moje wywody... a tamiyi nigdy nie oglądałem, ale jak tak zachwalacie, to chyba spróbuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 2 Listopada 2007 Share Napisano 2 Listopada 2007 Podałem dokładnie tą samą odpowiedź: Faktycznie, jakoś źle doczytałem Twoją wypowiedź. Przepraszam A tak poza tym, to jeszcze dochodzi możliwość wyboru odpowiedniej grubości taśmy - co w sumie też jest jej zaletą. A i jeszcze w temacie taśm - korzystał ktoś z taśm AIZU? http://www.modelcentrum.pl/go/_category/?idc=400_94&producer_id=91 Bo mają ciekawe szerokości (0,4 mm, 0,7 mm, 1 mm itp). W związku z tym powinny być idealne do maskowanie wszelkich obłości i nieregularnych kształtów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 2 Listopada 2007 Super Moderator Share Napisano 2 Listopada 2007 Hmm... dla osłabienia kleju zwykłej taśmy wystarczy ja najpierw do czegoś przykleić... takie moje wywody... a tamiyi nigdy nie oglądałem, ale jak tak zachwalacie, to chyba spróbuję... Też tak myślałem. Podczas malowania HH-53 nałożyłem tasmę klejącą którą wcześniej do czegoś przykleiłem aby klej był słabszy w celu zamaskowania innego koloru bodajże że to był biały.Po wszystkim ściągnąłem maskowanie i wielka klapa. Farba dostała się pod maskowanie ponieważ nie przylegała jak należy a farba poprosty jak się dostałe pod maskowanie to się odkleiła w sposób nie zauważalny dla oka ludzkiego. Musiałem to poprawiać puźniej pędzlem. Więc polecam taśmę maskującą Tamiya lub innej firmy żeby pużniej nie poprawiać malowania i nie zniechęcać się że nie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marciu11 Napisano 2 Listopada 2007 Share Napisano 2 Listopada 2007 No włąsnie. Taśma Tamki ma jak by woskowy papier który zmniejsza ryzko podejścia farby pod siebie. Do tego taśma jak już koledzy wspomnieli w jakimś tam stopinu jest "elestyczna". Co pomaga jej w ułożeniu się a co za tym idzie zmniesza napręzenia, co również odciązą klej od utrzymywania taśny w zagięciach i na obłościach. Do tego klej tam zastosowany jest podoby do tego na "żółych karteczkach" na wiadomości. Przykleja taśmę ale pozwala ją odkleić i ponownie przykleić bez pozostałości kleju i zerwania farby (choć z tym też ostrożnie bo farba słabo przylegająca też potrafi odejść). Przeznaczenie zwykłej taśmy klejącej jest raczej "Przyklej tak żeby się mocno trzymało". Porównanie Tamyiowskiej taśmy do zwykłych to jak porównianie malucha do mercedesa. Ps. na Allegro była (lub może jeszcze jest) dostępna taka taśma 3mm taka niebieska - sprzedawał ją gościu, co się zajmuje malowaniem samochodów i obrazów aerografem. Taśma ma tę zaletę iż jest bardzo elastyczna i można układać ją w najdziksze wywijasy. Fajna taśma choć ma trochę mocniejszy klej i trzeba pomału ją odklejać. Taśma rónież nie pozostawia keleju i dobrze przylega MarCiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi