Dżejrosz Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Tak więc oto moja pierwsza udokumentowana podstawka pod model , która doczeka się końca . Po raz pierwszy użyłem styroduru (zielonego) - trochę twardy ,ale daje radę . Drogę wykonałem z gipsu nakładanego patyczkiem do lodów . Grunt wykonany standardowo z papieru i wikolu + woda + pasty strukturalne z lidla , są bardzo fajne , ale zapach doprowadza do bólu głowy . Przepraszam za jakość fotek . Pozdrawiam! Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 hmmm... coś ten koń mocno dziwny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 hmmm... coś ten koń mocno dziwny Reszta raczej też... lecę otwierać te pasty z lidla, a co, poniucham- kupiłem dwa słoje, a też tak chcę mieć jak autor. A na poważnie - wąwóz w zasadzie powstaje. Nie za głęboko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 20 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2014 Dioramka w koszu , pomysle nad nową. Zdążyłem ją nawet pomalowac ale wyszło brzydko - ktoś się może orientuje jakie kolorki można użyć? Mam w sumie podstawowe kolory akrylowych w tubkach . Konia jeszcze robie , nie zmieniałem jego ciała tylko usuwałem zbędne dodatki z wojny 100 letniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 Spróbujesz dodać farbę bezpośrednio do pasty? Czy raczej malowanie "po"? Nie testowałem nadal tych past i ciekaw jestem, jak wychodzi pierwsza opcja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 21 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2014 Spróbujesz dodać farbę bezpośrednio do pasty? Czy raczej malowanie "po"? Nie testowałem nadal tych past i ciekaw jestem, jak wychodzi pierwsza opcja... Ja malowałem po wyschnięciu , a schnie dosyć szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 na początku ,w trakcie nakładania ,te pasty są lekko kleiste.Dobrze reagują na podkład AK Interactive ( bo taki testowałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 21 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2014 Ja ma pytanie jakich kolorów używać do podłoża? Jakiś brązów? Szarego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 sam nie potrafię robic jeszcze podłoża ale klory raczej zależą od tego co chcesz uzyskać.Oraz od pory roku. Coś innego błoto tu raczej brązy inaczej suche lato czy jesień bo tu chyba bardziej jakaś ochra i szarości. pomijam fakt,że na pz.kpfw są brudzenia jasno brązowe więc błota raczej nie zrobisz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 21 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2014 sam nie potrafię robic jeszcze podłoża ale klory raczej zależą od tego co chcesz uzyskać.Oraz od pory roku. Coś innego błoto tu raczej brązy inaczej suche lato czy jesień bo tu chyba bardziej jakaś ochra i szarości. pomijam fakt,że na pz.kpfw są brudzenia jasno brązowe więc błota raczej nie zrobisz.... Znaczy tak robię Polskę w 39' we Wrześniu . Tak mam jeszcze problemy i pewnie bede miał z dopasowaniem czołgu do podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2015 Tak więc nowa dioramka jest mniejsza - zamiast konia , płotek ; zamiast pz. III - pz. I Relacja będzie nietypowa dla mnie , ponieważ postaram się opisywać szczegółowo każdy etap , aby (jeżeli ktoś będzie mi pomagał) wiedział , gdzie mogłem popełnić błąd . Tak więc zaczynam: 1. Podstawkę wykonałem z kawałka styropianu (nie budowlanego , tylko jako wypełnienie paczki? coś w tym guście) , a ramkę z profilu Evergreen : Całość pokryłem gazetami i papierem toaletowym , a całość pokryłem mieszanką wody i wikolu - czyli jak zawsze . Potem zabrałem się za płotek , który wykonałem z wykałaczek(kawałki pionowe) i balsy (kawałki poziome) odpowiednio wyciętych , oszlifowanych pilnikiem czy papierem 180 i 60 . 2. Do gruntu mam zamiar użyć różnych sypkich produktów takich jak gips , zaprawa tynkarska , cement i troszkę jakiś tam kamyczków (chyba tez z gipsu). Roślinność będzie eksperymentem tzn. użyję trawki polaka i kępek od Mini Natur + troszkę papieru (może powycinam jakieś roślinki , w każdym razie to eksperyment) i stalowej gąbki . Jeszcze nie wiem kiedy posiać trawkę - jakieś sugestie? 3. Co do kolorystyki to też będzie full eksperyment . Użyję wszystkiego co mam , a oto przykładowe farbki , które mogą zostać użyte to: VALLEJO: Mahogany Brown Uniform Green German Grey Khaki Grey Flat Flesh GUNZE: H341 Mud H404 Khaki Brown H79 Sandy Yellow H403 Dark Yellow H313 Yellow i inne , czyli jakieś oleje . Tak więc to koniec pierwszej relacji , mam nadzieję ,że podstawka mi wyjdzie i sie spodoba nielicznej publiczności . Czekam na konstruktywne opinie . Dziękuje i pozdrawiam! Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KJakubK Napisano 4 Stycznia 2015 Share Napisano 4 Stycznia 2015 Chyba krzyż jest lekko krzywy albo to przez zgięcie wieży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2015 Chyba krzyż jest lekko krzywy albo to przez zgięcie wieży... Oj tak małe kalki ciężko mi się układa , ale dzięki za czujność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KJakubK Napisano 4 Stycznia 2015 Share Napisano 4 Stycznia 2015 Nie doczytałem się że to 1/72 sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2015 Witam! Podstawka niemal na ukończeniu . Wystawiam ją na krytykę i wszelkie porady , ale bądźcie wyrozumiali , jest to moja pierwsza większa inicjatywa w dioramach. I zbliżenia na tanka: Dodałem mu krzaczki z miedzianego drutu i zielonej części gąbki . Manele są nie poprzyklejane jeszcze. To na razie tyle. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 łolaboga zabierz to "zielsko" z czołgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2015 Krzaczki zostawie , niech straszą , bo chciałem spróbować jak to będzie wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekPz Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Popieram- model nie musi być od razu najlepszy- Za kilkanaście lat będą wspomnienia a jeżeli są przyklejone, to wywalenie tylko pogorszy sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 3 Lutego 2015 Autor Share Napisano 3 Lutego 2015 Popieram- model nie musi być od razu najlepszy- Za kilkanaście lat będą wspomnienia a jeżeli są przyklejone, to wywalenie tylko pogorszy sprawę. Dzięki za poparcie , nie każdy jest od razu super od początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi