Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kilka słów wstępu:

Prezentuję model malowany pędzelkami Italeri nr 4, 3 i 0, farbkami Humbrol nr 147, 33, 103, 77 i 191 oraz Revell nr 89 i 2. Brudzenie za pomocą farbek plakatowych Astra i suchych pędzli - głównie proszki Humbrol. Ponieważ producent zamiast kalek zamieścił w pudełku naklejki, wykorzystałem tylko zegary, znaczek na grill oraz napisy Volvo, natomiast pozostałe kalki wykorzystałem z innych zestawów (gł. Italeri, a kalka na drzwi od AMT). Przy nakładaniu zmiękczałem je płynem do kalek Tamiya.

Model w założeniu miał być "prosto z pudła", ale ostatecznie dorzuciłem do kabiny zestaw kluczy z Revella, czapeczkę z daszkiem od Italeri, pudełko i jakiś bliżej nie określony przedmiot z akcesoriów militarnych 1:35 oraz szmatę własnej produkcji z chusteczki higienicznej.

Sam model idealnie spasowany. Bardzo dobre rozwiązanie jeśli chodzi o zamontowanie silnika. Opony plastikowe, nawet łatwo się do nich przyzwyczaić. Przednie koła przykleiłem na stałe, a tylne się obracają (co będzie przydatne przy pakowaniu modelu). Także właściwie same superlatywy. Jedyny mankament to osadzenie kabiny - z czym miałem spore kłopoty.

Praktycznie wszystkie wolne przestrzenie (zbiorniki, opony, tylny most) wypchałem plasteliną, dzięki czemu model zyskał na masie i już tak łatwo wiatr go nie "przepchnie"

842c0861bbbf6f4cmed.jpg

f04a03196ed1a89cmed.jpg

cabec1e289ed6184med.jpg

3aa39bd195623f51med.jpg

479d6c6a1e99b3f1med.jpg

1f21d484e0072d5dmed.jpg

3eb8fd1d55288939med.jpg

31fddf94ef0e9eb1med.jpg

4048427218f77767med.jpg

2f14db1537f2a85fmed.jpg

7d8cbf5af3157bcfmed.jpg

Relacja warsztatowa: viewtopic.php?f=88&t=46568

Album wszystkich zdjęć: http://www.fotosik.pl/u/elefantes/album/1710444

pozdr.

Napisano

Generalnie kazdy z Twoich modeli jest swietny, ale ten jakos mi nie lezy ze wzgledu na dwie bardzo rzucajace sie w oczy rzeczy - nie podoba mi sie to brudzenie, jakies takie "kopalniane", nienaturalne, no i te plastikowe opony z tym dziwnym bieznikiem. Moim zdaniem, jakbys tylko przykurzyl kabine zamiast tego intensywnego washa i zamienil opony na te, ktore Italeri stosuje od 1996 roku, to ten model wygladalby zupelnie inaczej, ale to moje zdanie.

Napisano

Mam dokładnie tak samo.

Choć w akurat tym można by polemizować czy taki syf mógłby być w marcu gdzieś na Bałkanach. Ale nawet jeśli to nie tak. Co prawda jakiegoś przepisu w jaki sposób syf brudzi niema, ale brud jednak odkłada sie wedle opływu powietrza itd.

Bardzo mnie irytuje traktowanie wszystkich powierzchni tak samo, a najbardziej to ten sam wash w środku na wszystkim.

Masz, umiesz, pociagnij dalej.

I jak juz widziałes ten szew na baku to mogłes go usyfic, ubłocic.

Napisano

W identycznym stanie stoi takie volvo koło Bolkowa, tyle że czerwone. Sam model prezentuje się świetnie. O jakości powłoki, nie będę się już powtarzał mistrzu pędzla.

• 2 weeks later...
Napisano

Fajny. Realistyczny cywil zawsze cieszy ,-))

Napisano

Mam nadzieję że nie dostanę bana, ale inne słowo mi do głowy nie przychodzi Model urywa dupę razem z jajami