Dejff0 Napisano 26 Grudnia 2014 Share Napisano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Witam serdecznie Jak widać jestem tu nowy i zaczynam dopiero swoją przygodę z modelarstwem (kiedyś sklejałem samolociki 1:72 i ich nie malowałem ale to była podstawówka). Pod choinką znalazłem takie coś M1 A2 Abrams Chciałbym prosić o pomoc w doborze farb oraz w jaki sposób go pomalować (kolor piaskowy). Niestety nie posiadam aerografu więc na razie pędzelek wchodzi w grę. Skopiowałem post z innego tematu ;) Edytowane 26 Grudnia 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 26 Grudnia 2014 Share Napisano 26 Grudnia 2014 Ehhh... tytuł moglbys dać M1A2 Abrams ITALERI 1:35 ale ok. No to dawaj zaczynaj go i wklejaj zdjęcia chętnie pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dejff0 Napisano 26 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2014 siemka ;] na razie chciałbym wiedzieć jakie kolory będą mi potrzebne czy pędzelkiem uda mi się go ładnie pomalować czy lepiej załatwić aerograf... no i ogólnie czy najpierw malowanie a później sklejanie czy jak to się robi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 26 Grudnia 2014 Share Napisano 26 Grudnia 2014 Już Ci pisałem ze do malowania tego tanku najlepiej nadaje się Model Master o numerze 4812 i nazwie "US Army , Marines gulf armor sand" nadaje się pod pędzel , nie wymaga podkładu ,jeżeli będziesz malował pędzlem proponowałbym pomalować części w ramkach, będziesz jeszcze potrzebował koloru czarny matowy do pomalowania gumowych bandaży do kół i gumowych nakładek gąsienic ł,, stalowy, rdzawy do pomalowania gąsienic, i tzw. gunmetal do pomalowania karabinów maszynowych , musisz poza tym obejrzeć zdjęcia oryginalnego egzemplarza ,ew. warsztatu (paru kolegów na tym forum prowadziło warsztat) wtedy będziesz wiedział co jak wygląda . jakbyś miał jakieś pytania to pytaj na PW , chętnie Ci odpowiem.Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 26 Grudnia 2014 Share Napisano 26 Grudnia 2014 Witaj. Na początku określ czy chcesz go skleić jako wierną kopie tylko w skali 1:35, czy jako model z pudełka bez wnikania w detale konstrukcji oryginału. Ja osobiście w nowoczesny sprzęt nie wnikam bo się na nim nie znam, ale samo sklejanie jest jak wszystko inne. Ilu modelarzy tyle technik modelarskich.Ale wszyscy najpierw zaczynają od sklejania poszczególnych elementów.Następnie malowanie. Na samym początku trzeba ładnie oczyścić wycięte elementy z ramek i czysto prawidłowo przykleić.Zanim przykleisz dwa razy sprawdź! W instrukcji Masz podane kolory farb potrzebnych do pomalowania modelu. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dejff0 Napisano 26 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2014 Na początku określ czy chcesz go skleić jako wierną kopie tylko w skali 1:35, czy jako model z pudełka bez wnikania w detale konstrukcji oryginału. myślę że oryginał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 26 Grudnia 2014 Share Napisano 26 Grudnia 2014 Jeśli jak oryginał to potrzebne będą na pewno elementy foto-trawione - jeśli Dasz sobie radę. Konieczne są też plany w skali 1:35 choćby jako poglądowe co jak i gdzie no i zdjęcia oryginalnych maszyn.Z uwzględnieniem szczegółów konstrukcji. Może coś tu: http://www.primeportal.net/tanks/rob_mccune/m1a1/ Podczas przeglądania fotek może jakiś wpadnie Ci w oko i zrobisz jego kopie. Niezbędna będzie pomoc kolegów forumowiczów - speców od Abramsów. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dejff0 Napisano 26 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2014 Niezbędna będzie pomoc kolegów forumowiczów - speców od Abramsów. właśnie mam nadzieję że otrzymam sporą dawkę pomocy ;) jestem zafascynowany tym jak niektórzy potrafią odwzorować zadrapania,rdzę itp ;) chciałbym się tego nauczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 26 Grudnia 2014 Share Napisano 26 Grudnia 2014 Aerkiem było by łatwiej i mniej farby 'ciągnie' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 26 Grudnia 2014 Share Napisano 26 Grudnia 2014 ... jestem zafascynowany tym jak niektórzy potrafią odwzorować zadrapania,rdzę itp ;) chciałbym się tego nauczyć . Pooglądaj i podpatruj: Zerknij na ten filmik może się przyda: , a tutaj Masz na temat obić: Może się nada : Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dejff0 Napisano 26 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2014 Aerkiem było by łatwiej i mniej farby 'ciągnie' może coś zakupię ale nie wiem co z powietrzem skąd wykombinować... kompresor mam ale to hałas masakra :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 26 Grudnia 2014 Share Napisano 26 Grudnia 2014 Aerkiem było by łatwiej i mniej farby 'ciągnie' może coś zakupię ale nie wiem co z powietrzem skąd wykombinować... kompresor mam ale to hałas masakra :P Eh... ale wytrzymasz jak malujesz na jeden kolor to taki wystarczy. Ja takiego używam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dejff0 Napisano 26 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2014 Aerkiem było by łatwiej i mniej farby 'ciągnie' może coś zakupię ale nie wiem co z powietrzem skąd wykombinować... kompresor mam ale to hałas masakra :P Eh... ale wytrzymasz jak malujesz na jeden kolor to taki wystarczy. Ja takiego używam no tak wiesz nie do końca ;) 2 piętro w bloku to tak nie wypada robić hałas i trzęsienie sufitu u sąsiada z dołu :P może pomyślę nad zrobieniem z silnika od lodówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 26 Grudnia 2014 Share Napisano 26 Grudnia 2014 No chyba że tak To ten z lodówki będzie najlepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dejff0 Napisano 26 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2014 a co myślicie o elektrycznej pompce do samochodu ? nada się jako kompresor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 26 Grudnia 2014 Share Napisano 26 Grudnia 2014 Najpierw niech chłopak ogarnie czyste sklejenie i obróbkę.Nie jest sztuką kupić blach na kilogramy ,a potem koledze braki wytykać oj nieładnie Panowie nieładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 26 Grudnia 2014 Share Napisano 26 Grudnia 2014 ... Nie jest sztuką kupić blach na kilogramy ,a potem koledze braki wytykać oj nieładnie Panowie nieładnie.. Jak na razie tylko ja napomknąłem o blachach : cytat : "Jeśli jak oryginał to potrzebne będą na pewno elementy foto-trawione - jeśli Dasz sobie radę." I ja jestem w liczbie pojedynczej. Nikt nie proponował blach na kilogramy czy może Kolega gdzieś takie coś przeczytał? Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 26 Grudnia 2014 Share Napisano 26 Grudnia 2014 Jeśli oryginał, to na pewno nie z zestawu Italeri, tu bez kupnych dodatków i dorabiania detali we własnym zakresie można się jedynie nieco zbliżyć do oryginału. Model jest bardzo słaby... Lepiej złożyć go prosto z pudła i poćwiczyć czyste sklejanie i malowanie. A w przyszłości upolować jakiegoś M1 z Dragona i pójść na całość z detalowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 26 Grudnia 2014 Share Napisano 26 Grudnia 2014 ... można się jedynie nieco zbliżyć do oryginału... . Tak racja, ale trenować trzeba na jakimś modelu nawet z blachami.Bo do Dragona trzeba siadać już wprawionym. Dlatego na tanich modelach trzeba ciąć, wiercić i piłować i walczyć z blachami, aby nabrać wprawy. Moim zdaniem. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dejff0 Napisano 26 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2014 no to może się źle określiłem ;) chcę złożyć model i go ładnie pomalować, zrobić otarcia, rdzę itp z tymi metalowymi wstawkami to może później :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 26 Grudnia 2014 Share Napisano 26 Grudnia 2014 Nie jak oryginał - czyli z pudła. To do dzieła. Bez nadmiaru kleju i z oszlifowanymi detalami modelu. Pamiętaj czysto i dokładnie. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dejff0 Napisano 26 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2014 zacznę jakoś w styczniu ponieważ się przeprowadzam z narzeczoną na tzw "swoje" i tam ze spokojem będę dłubał. Jednakże zanim zacznę muszę poczytać, popytać muszę dobrać farby, pędzle (może aerograf kupię) no i podpowiedź jak zacząć z tym malowaniem widziałem że sporo osób ciemniejszą farbką zaznacza jakby kontury a później kolor właściwy chciałbym wiedzieć co to ma na celu i znać podobne sztuczki w mojej instrukcji jest kamuflaż moro zieleń. ja wole pomalować na kolor piasku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dejff0 Napisano 3 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Witam po nieobecności chciałbym dopytać jakie dokładnie kolory farbek będę potrzebować do pomalowania modelu tak jak zrobił to Stroju w swoim temacie: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=30420&start=120 Wiem że Italeri Acrylics 4812 ale co dalej ? a i dodam że w instrukcji są podane kolory zielone jednakże ja maluję go na kolor piaskowy Edytowane 3 Stycznia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 do usunięcia. To znaczy co? Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dejff0 Napisano 3 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2015 do usunięcia. To znaczy co? Pozdrawiam Krzysztof cytowałem sam siebie ;O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi