Skocz do zawartości

Pomoc w złożeniu M1A2 Abrams ITALERI 1:35

Dejff0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Jak widać jestem tu nowy i zaczynam dopiero swoją przygodę z modelarstwem (kiedyś sklejałem samolociki 1:72 i ich nie malowałem ale to była podstawówka).

Pod choinką znalazłem takie coś M1 A2 Abrams

DSC0023jp_wrhwxxh.jpg

Chciałbym prosić o pomoc w doborze farb oraz w jaki sposób go pomalować (kolor piaskowy).

Niestety nie posiadam aerografu więc na razie pędzelek wchodzi w grę.

Skopiowałem post z innego tematu ;)

Edytowane przez Gość

siemka ;]

na razie chciałbym wiedzieć jakie kolory będą mi potrzebne czy pędzelkiem uda mi się go ładnie pomalować czy lepiej załatwić aerograf... no i ogólnie czy najpierw malowanie a później sklejanie czy jak to się robi ?

Już Ci pisałem ze do malowania tego tanku najlepiej nadaje się Model Master o numerze 4812 i nazwie "US Army , Marines gulf armor sand" nadaje się pod pędzel , nie wymaga podkładu ,jeżeli będziesz malował pędzlem proponowałbym pomalować części w ramkach, będziesz jeszcze potrzebował koloru czarny matowy do pomalowania gumowych bandaży do kół i gumowych nakładek gąsienic ł,, stalowy, rdzawy do pomalowania gąsienic, i tzw. gunmetal do pomalowania karabinów maszynowych , musisz poza tym obejrzeć zdjęcia oryginalnego egzemplarza ,ew. warsztatu (paru kolegów na tym forum prowadziło warsztat) wtedy będziesz wiedział co jak wygląda . jakbyś miał jakieś pytania to pytaj na PW , chętnie Ci odpowiem.Pozdrawiam M1A1(HA)

Witaj.

Na początku określ czy chcesz go skleić jako wierną kopie tylko w skali 1:35, czy jako model z pudełka bez wnikania w detale konstrukcji oryginału.

Ja osobiście w nowoczesny sprzęt nie wnikam bo się na nim nie znam, ale samo sklejanie jest jak wszystko inne.

Ilu modelarzy tyle technik modelarskich.Ale wszyscy najpierw zaczynają od sklejania poszczególnych elementów.Następnie malowanie.

Na samym początku trzeba ładnie oczyścić wycięte elementy z ramek i czysto prawidłowo przykleić.Zanim przykleisz dwa razy sprawdź!

W instrukcji Masz podane kolory farb potrzebnych do pomalowania modelu.

Pozdrawiam

Krzysztof

Jeśli jak oryginał to potrzebne będą na pewno elementy foto-trawione - jeśli Dasz sobie radę.

Konieczne są też plany w skali 1:35 choćby jako poglądowe co jak i gdzie no i zdjęcia oryginalnych maszyn.Z uwzględnieniem szczegółów konstrukcji.

Może coś tu:

http://www.primeportal.net/tanks/rob_mccune/m1a1/

Podczas przeglądania fotek może jakiś wpadnie Ci w oko i zrobisz jego kopie.

Niezbędna będzie pomoc kolegów forumowiczów - speców od Abramsów.

Pozdrawiam

Krzysztof

Niezbędna będzie pomoc kolegów forumowiczów - speców od Abramsów.

właśnie mam nadzieję że otrzymam sporą dawkę pomocy ;)

jestem zafascynowany tym jak niektórzy potrafią odwzorować zadrapania,rdzę itp ;) chciałbym się tego nauczyć

... jestem zafascynowany tym jak niektórzy potrafią odwzorować zadrapania,rdzę itp ;) chciałbym się tego nauczyć .

Pooglądaj i podpatruj:

Zerknij na ten filmik może się przyda:

, a tutaj Masz na temat obić:

Może się nada :

Pozdrawiam

Krzysztof

Aerkiem było by łatwiej i mniej farby 'ciągnie'

może coś zakupię ale nie wiem co z powietrzem :o skąd wykombinować... kompresor mam ale to hałas masakra :P

Eh... ale wytrzymasz

jak malujesz na jeden kolor to taki wystarczy. Ja takiego używam

4461_rd.jpg

Aerkiem było by łatwiej i mniej farby 'ciągnie'

może coś zakupię ale nie wiem co z powietrzem :o skąd wykombinować... kompresor mam ale to hałas masakra :P

Eh... ale wytrzymasz

jak malujesz na jeden kolor to taki wystarczy. Ja takiego używam

4461_rd.jpg

no tak wiesz nie do końca ;) 2 piętro w bloku to tak nie wypada robić hałas i trzęsienie sufitu u sąsiada z dołu :P może pomyślę nad zrobieniem z silnika od lodówki

... Nie jest sztuką kupić blach na kilogramy ,a potem koledze braki wytykać oj nieładnie Panowie nieładnie..

Jak na razie tylko ja napomknąłem o blachach :

cytat : "Jeśli jak oryginał to potrzebne będą na pewno elementy foto-trawione - jeśli Dasz sobie radę."

I ja jestem w liczbie pojedynczej.

Nikt nie proponował blach na kilogramy czy może Kolega gdzieś takie coś przeczytał?

Pozdrawiam

Krzysztof

Jeśli oryginał, to na pewno nie z zestawu Italeri, tu bez kupnych dodatków i dorabiania detali we własnym zakresie można się jedynie nieco zbliżyć do oryginału. Model jest bardzo słaby... Lepiej złożyć go prosto z pudła i poćwiczyć czyste sklejanie i malowanie. A w przyszłości upolować jakiegoś M1 z Dragona i pójść na całość z detalowaniem

... można się jedynie nieco zbliżyć do oryginału... .

Tak racja, ale trenować trzeba na jakimś modelu nawet z blachami.Bo do Dragona trzeba siadać już wprawionym.

Dlatego na tanich modelach trzeba ciąć, wiercić i piłować i walczyć z blachami, aby nabrać wprawy.

Moim zdaniem.

Pozdrawiam

Krzysztof

zacznę jakoś w styczniu ponieważ się przeprowadzam z narzeczoną na tzw "swoje" i tam ze spokojem będę dłubał. Jednakże zanim zacznę muszę poczytać, popytać

muszę dobrać farby, pędzle (może aerograf kupię) no i podpowiedź jak zacząć z tym malowaniem widziałem że sporo osób ciemniejszą farbką zaznacza jakby kontury a później kolor właściwy chciałbym wiedzieć co to ma na celu i znać podobne sztuczki

w mojej instrukcji jest kamuflaż moro zieleń. ja wole pomalować na kolor piasku

Witam po nieobecności

chciałbym dopytać jakie dokładnie kolory farbek będę potrzebować do pomalowania modelu tak jak zrobił to Stroju w swoim temacie: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=30420&start=120

Wiem że Italeri Acrylics 4812 ale co dalej ?

a i dodam że w instrukcji są podane kolory zielone jednakże ja maluję go na kolor piaskowy

Edytowane przez Gość