tomeka6 Posted December 29, 2014 Share Posted December 29, 2014 Witam wszystkich, rownolegle z moim innym projektem pracuje nad modelem Volvo FH do transportu drewna. Bedzie to kopia ciezarowki o dopuszczalnej masie calkowitej 76 ton dopuszczonych do ruchu w Finlandii od wrzesnia 2013. Konfiguracja osi w FH to 8x4*4 z rozstawem osi 3900 + 1370 + 1380. Przyczepa Briab, 5 osi 11300mm dlugosci, z przesuwanymi tylnymi osiami. Zuraw bedzie zapozyczony od innego modelu. Na razie tyle zrobione: ....zapomnialem wspomniec, ze FH do przewozu drewna to ten z niskim dachem... Zaczep typu MFC: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grubyjg Posted December 29, 2014 Share Posted December 29, 2014 Nawet nie wiesz jak mi się micha cieszy, jak oglądam twoje warsztaty. Rewelacja jak zwykle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marak Posted December 29, 2014 Share Posted December 29, 2014 Siadam i oglądam. I już podziwiam. Niedługo zamierzam robić swoją pierwszą ramę. Czy stosujesz jakieś przyrządy, by rama nie była zwichrowana? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeka6 Posted December 29, 2014 Author Share Posted December 29, 2014 Ciesze sie, ze temat sie podoba . Marak, do klejenia ramy bardzo przydatnymi przyzadami sa - dwie metalowe linijki i zestaw dobrych katownikow. Na koncu jak sklejam jedna podluznice z poprzeczkami do drugiej, umieszczam rame pomiedzy linijkami i calosc dociskam takim 10cm x 15cm plaskim bloczkiem aluminium na plaskiej powierzchni np. blat kuchenny, zostawiam na 24 h do wyschniecia i gotowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sushi79 Posted December 29, 2014 Share Posted December 29, 2014 masakra.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RapToWny Posted December 29, 2014 Share Posted December 29, 2014 W końcu jest! Gdy wchodzę na forum zawsze liczę na jakiś up od mojego ulubionego czarodzieja. To co tworzysz to istna magia dla mnie. Wszystko takie równiutkie, przemyślane... Czym tniesz w styrenie? Kabina od emka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeka6 Posted December 29, 2014 Author Share Posted December 29, 2014 Dzieki za mile komentarze . RapToWny, tak uzywam w duzej mierze polistyrenu, kabiny sa od Emeka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marak Posted December 29, 2014 Share Posted December 29, 2014 ...Marak, do klejenia ramy bardzo przydatnymi przyzadami sa - dwie metalowe linijki i zestaw dobrych katownikow. Na koncu jak sklejam jedna podluznice z poprzeczkami do drugiej, umieszczam rame pomiedzy linijkami i calosc dociskam takim 10cm x 15cm plaskim bloczkiem aluminium na plaskiej powierzchni np. blat kuchenny, zostawiam na 24 h do wyschniecia i gotowe. Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RapToWny Posted December 29, 2014 Share Posted December 29, 2014 Bardziej chodziło mi o narzędzie tj. nóż, skalpel, nożyk do tapet.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeka6 Posted December 30, 2014 Author Share Posted December 30, 2014 Bardziej chodziło mi o narzędzie tj. nóż, skalpel, nożyk do tapet.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oltrans Posted December 30, 2014 Share Posted December 30, 2014 Pięknie ciekawie się będzie prezentował Precyzja w wykonaniu ramy powala A hds pewnie z zapożyczony z iveco Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Reflect Posted December 30, 2014 Super Moderator Share Posted December 30, 2014 Świetny temat! Będę zagladał! Powodzenia. Pozdrawiam Christian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeka6 Posted December 31, 2014 Author Share Posted December 31, 2014 .....A hds pewnie z zapożyczony z iveco Tak, ale musze go troche przerobic tak, zeby mozna go bylo zamontowac zarowno w Volvo jak i Iveco . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JSM Posted January 3, 2015 Share Posted January 3, 2015 Świetnie to wygląda, gdzie znajdujesz tyle kabin Emek'a? Wszędzie pustki a u Ciebie wysyp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeka6 Posted January 3, 2015 Author Share Posted January 3, 2015 JSM, w niektorych, dobrych sklepach modelarskich mozna dostac same kabiny, ja niestety musialem kupic cale modele, ale to ok 30 euro za model, wiec zaden wydatek, przy czym ramy od Emeka moge sprzedac. Tu masz link do sklepu, w ktorym kupilem swoje: http://lkwmodelle.de/EMEK/VOLVO:::25_28.html ..albo tu: http://www.zabawki-modele.pl/catalog/index.php?manufacturers_id=14 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeka6 Posted March 1, 2015 Author Share Posted March 1, 2015 I tak, prace trwaja nadal, niestety z braku czasu posuwaja sie wolno do przodu. W miedzyczasie zrobilem rame do przyczepy, do ktorej dojda jeszcze klonice, jakies okablowanie, troche hydrauliki, itp. Niestety nie bede uzywal zurawia od Stralisa, poniewaz jest roznica w skali, no i poza tym musialbym przerobic go troche. W zamian za to dojdzie zmodyfikowany zuraw Emeka. Zuraw bedzie mial okablowanie i przerobiony chwytak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mark666 Posted March 2, 2015 Share Posted March 2, 2015 Motyla noga--- po co ja tu wlazłem? Znowu odchoruję Twój warsztat. Luuuuuuuuudzie zabierzcie mi ten komputer!!!!!! A mój kochany beret z antenką właśnie podeptałem . No dobra------ wiem że powstaną kolejne arcydziełka. Powodzenia Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts