Jump to content

Volvo FH 750 do transportu drewna

tomeka6
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich, rownolegle z moim innym projektem pracuje nad modelem Volvo FH do transportu drewna. Bedzie to kopia ciezarowki o dopuszczalnej masie calkowitej 76 ton dopuszczonych do ruchu w Finlandii od wrzesnia 2013. Konfiguracja osi w FH to 8x4*4 z rozstawem osi 3900 + 1370 + 1380. Przyczepa Briab, 5 osi 11300mm dlugosci, z przesuwanymi tylnymi osiami. Zuraw bedzie zapozyczony od innego modelu. Na razie tyle zrobione:

....zapomnialem wspomniec, ze FH do przewozu drewna to ten z niskim dachem...

_IMG2911_zpsa0e1a6e1.jpg

_IMG2912_zpsa8ac04bc.jpg

Zaczep typu MFC:

_IMG2920_zpsbc7186b4.jpg

_IMG2921_zpse0739a6a.jpg

_IMG2922_zpse6abfb3b.jpg

_IMG2923_zps733bfe83.jpg

_IMG2924_zpsd6bf4c76.jpg

Ciesze sie, ze temat sie podoba . Marak, do klejenia ramy bardzo przydatnymi przyzadami sa - dwie metalowe linijki i zestaw dobrych katownikow. Na koncu jak sklejam jedna podluznice z poprzeczkami do drugiej, umieszczam rame pomiedzy linijkami i calosc dociskam takim 10cm x 15cm plaskim bloczkiem aluminium na plaskiej powierzchni np. blat kuchenny, zostawiam na 24 h do wyschniecia i gotowe.

Dzieki za mile komentarze . RapToWny, tak uzywam w duzej mierze polistyrenu, kabiny sa od Emeka.

...Marak, do klejenia ramy bardzo przydatnymi przyzadami sa - dwie metalowe linijki i zestaw dobrych katownikow. Na koncu jak sklejam jedna podluznice z poprzeczkami do drugiej, umieszczam rame pomiedzy linijkami i calosc dociskam takim 10cm x 15cm plaskim bloczkiem aluminium na plaskiej powierzchni np. blat kuchenny, zostawiam na 24 h do wyschniecia i gotowe.

Dzięki.

.....

A hds pewnie z zapożyczony z iveco

Tak, ale musze go troche przerobic tak, zeby mozna go bylo zamontowac zarowno w Volvo jak i Iveco .

JSM, w niektorych, dobrych sklepach modelarskich mozna dostac same kabiny, ja niestety musialem kupic cale modele, ale to ok 30 euro za model, wiec zaden wydatek, przy czym ramy od Emeka moge sprzedac. Tu masz link do sklepu, w ktorym kupilem swoje: http://lkwmodelle.de/EMEK/VOLVO:::25_28.html

..albo tu: http://www.zabawki-modele.pl/catalog/index.php?manufacturers_id=14

• 1 month later...

I tak, prace trwaja nadal, niestety z braku czasu posuwaja sie wolno do przodu. W miedzyczasie zrobilem rame do przyczepy, do ktorej dojda jeszcze klonice, jakies okablowanie, troche hydrauliki, itp. Niestety nie bede uzywal zurawia od Stralisa, poniewaz jest roznica w skali, no i poza tym musialbym przerobic go troche. W zamian za to dojdzie zmodyfikowany zuraw Emeka. Zuraw bedzie mial okablowanie i przerobiony chwytak.

_IMG3148_zps4hdw1ao2.jpg

_IMG3147_zpspvzmq1gf.jpg

_IMG3146_zps5hnfpuh7.jpg

_IMG3145_zpsuoth8ofq.jpg

Motyla noga--- po co ja tu wlazłem? Znowu odchoruję Twój warsztat. Luuuuuuuuudzie zabierzcie mi ten komputer!!!!!! A mój kochany beret z antenką właśnie podeptałem . No dobra------ wiem że powstaną kolejne arcydziełka. Powodzenia

Pozdrawiam.