tomeka6 Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Witam wszystkich, rownolegle z moim innym projektem pracuje nad modelem Volvo FH do transportu drewna. Bedzie to kopia ciezarowki o dopuszczalnej masie calkowitej 76 ton dopuszczonych do ruchu w Finlandii od wrzesnia 2013. Konfiguracja osi w FH to 8x4*4 z rozstawem osi 3900 + 1370 + 1380. Przyczepa Briab, 5 osi 11300mm dlugosci, z przesuwanymi tylnymi osiami. Zuraw bedzie zapozyczony od innego modelu. Na razie tyle zrobione: ....zapomnialem wspomniec, ze FH do przewozu drewna to ten z niskim dachem... Zaczep typu MFC: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Nawet nie wiesz jak mi się micha cieszy, jak oglądam twoje warsztaty. Rewelacja jak zwykle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Siadam i oglądam. I już podziwiam. Niedługo zamierzam robić swoją pierwszą ramę. Czy stosujesz jakieś przyrządy, by rama nie była zwichrowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2014 Ciesze sie, ze temat sie podoba . Marak, do klejenia ramy bardzo przydatnymi przyzadami sa - dwie metalowe linijki i zestaw dobrych katownikow. Na koncu jak sklejam jedna podluznice z poprzeczkami do drugiej, umieszczam rame pomiedzy linijkami i calosc dociskam takim 10cm x 15cm plaskim bloczkiem aluminium na plaskiej powierzchni np. blat kuchenny, zostawiam na 24 h do wyschniecia i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 masakra.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 W końcu jest! Gdy wchodzę na forum zawsze liczę na jakiś up od mojego ulubionego czarodzieja. To co tworzysz to istna magia dla mnie. Wszystko takie równiutkie, przemyślane... Czym tniesz w styrenie? Kabina od emka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2014 Dzieki za mile komentarze . RapToWny, tak uzywam w duzej mierze polistyrenu, kabiny sa od Emeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 ...Marak, do klejenia ramy bardzo przydatnymi przyzadami sa - dwie metalowe linijki i zestaw dobrych katownikow. Na koncu jak sklejam jedna podluznice z poprzeczkami do drugiej, umieszczam rame pomiedzy linijkami i calosc dociskam takim 10cm x 15cm plaskim bloczkiem aluminium na plaskiej powierzchni np. blat kuchenny, zostawiam na 24 h do wyschniecia i gotowe. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Bardziej chodziło mi o narzędzie tj. nóż, skalpel, nożyk do tapet.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2014 Bardziej chodziło mi o narzędzie tj. nóż, skalpel, nożyk do tapet.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oltrans Napisano 30 Grudnia 2014 Share Napisano 30 Grudnia 2014 Pięknie ciekawie się będzie prezentował Precyzja w wykonaniu ramy powala A hds pewnie z zapożyczony z iveco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 30 Grudnia 2014 Super Moderator Share Napisano 30 Grudnia 2014 Świetny temat! Będę zagladał! Powodzenia. Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2014 .....A hds pewnie z zapożyczony z iveco Tak, ale musze go troche przerobic tak, zeby mozna go bylo zamontowac zarowno w Volvo jak i Iveco . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSM Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 Świetnie to wygląda, gdzie znajdujesz tyle kabin Emek'a? Wszędzie pustki a u Ciebie wysyp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 3 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2015 JSM, w niektorych, dobrych sklepach modelarskich mozna dostac same kabiny, ja niestety musialem kupic cale modele, ale to ok 30 euro za model, wiec zaden wydatek, przy czym ramy od Emeka moge sprzedac. Tu masz link do sklepu, w ktorym kupilem swoje: http://lkwmodelle.de/EMEK/VOLVO:::25_28.html ..albo tu: http://www.zabawki-modele.pl/catalog/index.php?manufacturers_id=14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 1 Marca 2015 Autor Share Napisano 1 Marca 2015 I tak, prace trwaja nadal, niestety z braku czasu posuwaja sie wolno do przodu. W miedzyczasie zrobilem rame do przyczepy, do ktorej dojda jeszcze klonice, jakies okablowanie, troche hydrauliki, itp. Niestety nie bede uzywal zurawia od Stralisa, poniewaz jest roznica w skali, no i poza tym musialbym przerobic go troche. W zamian za to dojdzie zmodyfikowany zuraw Emeka. Zuraw bedzie mial okablowanie i przerobiony chwytak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Motyla noga--- po co ja tu wlazłem? Znowu odchoruję Twój warsztat. Luuuuuuuuudzie zabierzcie mi ten komputer!!!!!! A mój kochany beret z antenką właśnie podeptałem . No dobra------ wiem że powstaną kolejne arcydziełka. Powodzenia Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi