Skocz do zawartości

Varyag 1/350 ArtwoxModel

Lutobor

Rekomendowane odpowiedzi

W oczekiwaniu na paczkę ze stopniami przykleiłem pokład drewniany i przymierzyłem całość razem, troszkę musiałem przyszlifować blaszkę bo pokład był troszkę za krótki,

WP_20150228_12_56_11_Pro.jpg

jocyfYOrJ5jDlZKwU7JARni492Cf9cBhYLCoPW1kIQ=w338-h190-p-no

URjAZK6OfWuS3i5h6i21xLTBjlDu1nLw_8ipnLuX9g=w338-h190-p-no

VDRPcWaLspdq7O394yXzGp2rpIhp_gT1khkdUNpBVw=w117-h207-p-no

• Odpowiedzi 103
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

A co do pokładu to tak zostawić, bo się na tym w ogóle nie znam widziałem że niektórzy malowali kredkami jak dla mnie wygląda to teraz naturalnie

Okręt chciałbym wykonać tak jak na tym ujęciu

varyag007-33.jpg

tylko nie mogę dojść do tego jak są włazy otwarte wydaje mi się że pod kątem 90 stopni do burty i wisiało na łańcuchach tylko jak jak tam musiały się obracać działa

Kredki i inne rzeźby to się robi na plastiku albo blaszce, Twój jest drewniany i w dodatku już lekutko zbarokowany więc nie ma sensu. polakieruj go porządnie, potem ewentualnie możesz cos pokombinować. W tej konfiguracji to wypadałby żeby był biało-zielony, ma jeszcze semafor na dziobowym maszcie. Z moich poszukiwań, o ile pamiętam wynikało że zdjęli go zaraz po przejściu do Petersburga, mniej więcej w tym samym czasie co premalowalowali dno.

EDIT: a osłony mniej więcej tak jak mówisz. Skrajne na bok do burty a środkowe w dół do 90 stopni, z tym że raczej bez żadnych łańcuchów czy lin, z w/w względów. W książce którą masz na wielu fotkach widać skrajne klapy i cień tych otwartych do dołu

Lakierowanie to sido czy matowy w stylu tamki xf-86.

W tej rosyjskiej książce właśnie znalazłem biało zielone i zielone a bialo czerwonego nie

Z tymi klapami to się zastanawiam z czysto technicznego punktu jak one się utrzymywały jednak to kawał stali był

Pamiętaj tylko że pułkownik Mitrofanow jest emocjonalnie związany z tym okrętem i żadnej fuszerki nie przepuści... Musisz się oswoić z Jego obecnością i resztą siepaczy z Ochrany

Proponowałbym dokładniejszą obróbkę blaszek iglakiem, zostają Ci końcówki od ramek. Się śmijej, ale jak zobaczę na gotowej farbie fakturę tego Twojego chlapnięcia, to przez tydzień z piwnic TWIERDZY nie wyjdziesz

bulaje poprawione, sabotażyści tego niecnego czynu ujęci i wysłanie do matiuszki rosyji do budowy kolei transsyberyjskiej.

co do tych chlapnieć to nic innego jak surfacer w sprayu, także na pewno nic nie będzie widać. A teraz pytanie bo kupiłem sobie inny surfacer (http://www.true-earth.com/contents/it/p486.html), niby można nim malować aerografem ale zapycha mi dysze (0,2) jaki najlepszy surfacer do aerografu a może po prostu aerograf z większą dyszą (0,5) mi do tych wynalazków potrzebny

Jak z fukawki to używam Tamiyowskiego, jak w szprayu to samochodowy podkład, kosztuje ułamek tego co dedykowane modelarskie, a działa tak samo Jak Ci zatyka dyszę 0,2 to dodaj więcej rozcieńczalnika.

A teraz pytanie bo kupiłem sobie inny surfacer (http://www.true-earth.com/contents/it/p486.html), niby można nim malować aerografem ale zapycha mi dysze (0,2) jaki najlepszy surfacer do aerografu a może po prostu aerograf z większą dyszą (0,5) mi do tych wynalazków potrzebny

Mam ten sam problem ale z surfacerem od Vallejo. Zwiększyłem ciśnienie malowania, rozcieńczyłem wodą destylowaną chociaż oryginał i tak jest rzadki praktycznie jak woda i też parę razy psiknie i kicha. Zawalony na całego.:( Pewnie jak pisał Gała, rozcieńczalnik zamiast wody. Dysza również 0,2 .

p.s sorki za wejście w temat...

Pozdrawiam

ja nie używam podkładu zupełnie.... Do kontroli nierówności wystarczy jasno szara farba z dodatkiem rozpuszczalnika nitro. Trzyma jak diabli.

Tzn raz użyłem- aby nadać szorstkości na blaszanym pokładzie. i nawet się udało !

Proponowałbym dokładniejszą obróbkę blaszek iglakiem...
jeśli nie lubisz iglaka spróbuj złapać element w pesętę z zamkiem o odciąć łączenie ostrymi nożyczkami.

Przekonałem żonkę że w najbliższym czasie nie będzie malować tortów także będę próbował z jej dysza 0,5, rozcięczam X-20A tamiya rozcięcze poprostu bardziej i zwiększa ciśnienie do 2 barów.

Co do niedoróbek w bulajach już poprawione skalpelem niestety wzrok już nie ten i dopiero na zdjęciach zauważyłem czyli widać nadszedł czas na zakupienie jakiegoś szkła powiększającego (co polecacie takie biurkowe z własnym podświetlaniem, czy takie zakładane na głowę).

Wracając do tematu czy książka kagero jest warta zakupu. No i utknąłem na tym czy ostatnie włazy są wszystko otwarte czy tylko 2 w kierunku do przodu tak aby działo też bylo skierowane w przód (chodź o zdjęcie z poprzedniej strony) ja narazie jestem za opcję otwarcia wszystkich

Masz na myśli te superdrawings w 3D? Mam ją, jest całkiem fajna, ale zdjęcie to zdjęcie, wartość dowodowa znacznie większa. Nie zobaczysz na tych renderach nic czego nie zobaczyłbyś na fotkach. Jeżeli zależy Ci na jakichś konkretnych detalach to powiedz zrobię Ci fotki odpowiednich stron.

LbcN2E.th.jpg Superdrawings 3D-fajna pozycja troszkę droga, swoja kupiłem w księgarni gdzieś na wyspach i z przesyłką wyszła taniej niż zakup w PL. Zgadzam się z przedmówcą,ze to tylko zdjęcia.

Moim zdaniem ta pozycja jest bardziej przydatna / Fajnie mieć obie /

CXkz3s.th.jpg

Dzięki chłopaki za info a tą niebieską książkę można gdzieś trafić w pdf

http://catshare.net/63zxmt72YqffOJvW

Niestety nie dla mnie te przyjemności

Podany plik został usunięty

Nasz serwis wykrył że Twój adres IP nie pochodzi z Polski.

W takim wypadku, aby mieć dostęp do jakichkolwiek plików zakup konto PREMIUM

W sprawie płatności paypal prosimy o kontakt