Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zamówiłem sobie gap fillera A17 w wresji przed modyfikacją - czy ktoś posiada rysunki jak to wygląda w wersji z AIP. Chyba gdzieś widziałem rysunki - MO??? tylko nie wiem w którym numerze.

Napisano (edytowane)
9 godzin temu, flynavy napisał:

Chyba gdzieś widziałem rysunki - MO??? tylko nie wiem w którym numerze...

w MSiO był parę lat temu ogólny artykuł o szwedzkich o.p

natomiast konkretnie o A17 to polecam  nTW  2020/2

80.thumb.jpg.2efa70a51a631c9428cde4f8a4ee1f6a.jpg

tam są grafiki p.Lipieckiego  pokazujące wariant pierwotny i z dodanym AIP  ---> jest podziałka więc można oszacować dokładne gabaryty.

Ogólnie we wszystkich opisach jest napisane że dodana sekcja ma długość 12m i została dodana "plastrowo" jak na poniższym zdjęciu udostępnionym przez SAABa :

81.jpg.21a64acd885cfa4538d1089dad247608.jpg

EDIT  --------------------------

a jeszcze w temacie przyszłościowego A26 to kiedyś powstał żywiczny model w 1/350 oraz 1/700 

autorstwa BilmodelMakers  :

82.jpg.313c1a9c31054135b9676be6a797ed82.jpg

mam nadzieje że autor czyli Pan Tomasz Bilkiewicz powróci do tematu bo wyczuwam potencjał sprzedażowy  :szczerbol:      

swoją drogą kiedyś swego czasu z nim korespondowałem w tej sprawie, niestety użyte do tego modelu formy się zużyły a poza tym jak autor sam wspominał ów model był odpryskiem większego projektu pokazowego dla firmy SAAB i bazował wyłącznie na wizualizacjach więc w ówczesnym czasie był lekko SF

EDIT 2  ------------------

dopiero mogłem to na spokojnie sprawdzić jak z pracy wróciłem - masz racje @flynavy -->  były plany Södermanlanda w MO , dokładnie w numerze 86  ( 1/2020 )  :

88.jpg.bf40263977c55fad948c237cf60aa261.jpg

to są plany "wydłużonego" czyli  po modernizacji  w 2004

Edytowane przez M.A.V.