Jump to content

Wyżarzanie elementów fototrawionych


Solo
 Share

Recommended Posts

Przygotowuję się do montażu pasów na fotelu mojego Rafale.

Jakiś czas temu ktoś mi tu doradzał, żeby wyżarzyć wcześniej te pasy, dzięki temu będą bardziej miękkie i mniej sprężynujące, będą łatwiejsze w układaniu na fotelu.

Próbowałem dziś zrobić to nad płomieniem świecy, ale efekt nie jest zbyt zadowalający. Nie widzę jakiejś dużej różnicy w miękkości blaszki, a podgrzewałem ją tuż nad płomieniem dobre kilka minut.

Czy w ogóle takie wyżarzanie nad płomieniem świecy ma sens, czy potrzebna jest wyższa temperatura?

Palnika nie mam, nie mam kuchenki gazowej w domu, więc wolę spytać, bo jeśli świeca to za mało, to nie ma sensu żebym to robił.

Link to comment
Share on other sites

Co prawda metaloznawstwo miałem 40 lat temu, ale może coś jeszcze pamiętam.

Więc tak, aby stal była miękka należy przeprowadzić odpuszczanie wysokie. Polega to na nagrzaniu do ok. (chyba 700 st. Celsjusza) i bardzo powolnym schładzaniu. W warunkach domowych dla większości stali (węglowych i niskostopowych) należy podgrzać metal aż zacznie się żarzyć i schładzać na powietrzu. Nie należy za długo trzymać w wysokiej temperaturze bo rośnie ziarno i stal staje się krucha.

Dla miedzi i jej stopów jest odwrotnie tzn. taki proces powoduje utwardzanie. Aby miedź zmiękła należy ja zahartować. Po nagrzaniu wkładamy element szybko do zimnej wody.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.