Solo Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 Przygotowuję się do montażu pasów na fotelu mojego Rafale. Jakiś czas temu ktoś mi tu doradzał, żeby wyżarzyć wcześniej te pasy, dzięki temu będą bardziej miękkie i mniej sprężynujące, będą łatwiejsze w układaniu na fotelu. Próbowałem dziś zrobić to nad płomieniem świecy, ale efekt nie jest zbyt zadowalający. Nie widzę jakiejś dużej różnicy w miękkości blaszki, a podgrzewałem ją tuż nad płomieniem dobre kilka minut. Czy w ogóle takie wyżarzanie nad płomieniem świecy ma sens, czy potrzebna jest wyższa temperatura? Palnika nie mam, nie mam kuchenki gazowej w domu, więc wolę spytać, bo jeśli świeca to za mało, to nie ma sensu żebym to robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 Co prawda metaloznawstwo miałem 40 lat temu, ale może coś jeszcze pamiętam. Więc tak, aby stal była miękka należy przeprowadzić odpuszczanie wysokie. Polega to na nagrzaniu do ok. (chyba 700 st. Celsjusza) i bardzo powolnym schładzaniu. W warunkach domowych dla większości stali (węglowych i niskostopowych) należy podgrzać metal aż zacznie się żarzyć i schładzać na powietrzu. Nie należy za długo trzymać w wysokiej temperaturze bo rośnie ziarno i stal staje się krucha. Dla miedzi i jej stopów jest odwrotnie tzn. taki proces powoduje utwardzanie. Aby miedź zmiękła należy ja zahartować. Po nagrzaniu wkładamy element szybko do zimnej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 … aby stal …Większość blaszek fototrawionych robi się z mosiądzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi