Sklejacz001 Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 Witam. Przedstawiam wam mojego Sexton-a Mk II "Breda" (S 234046) 1 DPanc.Model składało się tak sobie,jest trochę niespasowany ale można to przeżyć. Sexton-a zlepiłem w czasie dwóch tygodni. Jak na moje standardy model powstał w rekordowym czasie. Nie był bym sobą gdybym go nie z waloryzował czego dowodem są fotki. Koła jezdne napinające i napędowe to Tasca. Spawy to miliput mam dylemat czy Bredę wykonać w jedno kolorowym czy w dwu kolorowym kamuflażu.Na razie to tyle z mojej strony. I po trzech miesiącach udał mi się na być odpowiednie gąsienice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 Bardzo dobry sexton, fajnie zdetalowany i wielki plus za temat, nie wiem tylko czy ta przerwa przy przedniej płycie pancerza to tak zostawione specjalnie ,czy to poprostu problem z zchodzeniem się części, wiem że w sextonach dragonowych jest lekki problem z składalnością, na moim sextonie np:. tylna płyta nie chciała się zejść i była duuuża korekta ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 12 Lutego 2015 Autor Share Napisano 12 Lutego 2015 Nie po prostu jeszcze jej nie wkleiłem aby móc pomalować wnętrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 21 Lutego 2015 Autor Share Napisano 21 Lutego 2015 I o to poprawione spawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 27 Lutego 2015 Autor Share Napisano 27 Lutego 2015 Witam pierwsze malowanie. I już widzę że muszę jeszcze raz go pomalować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 27 Lutego 2015 Share Napisano 27 Lutego 2015 To jest kolor bazowy czy podkład bo na zdjęciach słabo widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 27 Lutego 2015 Autor Share Napisano 27 Lutego 2015 To jest XF-62 Tamiya Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 28 Lutego 2015 Autor Share Napisano 28 Lutego 2015 Tak jak by modulacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grazzi Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Niestety zdjęcia bardzo słabej jakości- praktycznie nie widać co się zmieniło :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 1 Marca 2015 Autor Share Napisano 1 Marca 2015 Na czarnym tle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Myślę że po dalszych działaniach nic ze zróżnicowania koloru widać nie będzie. Teraz jest mały kontrast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 warto jeszcze rozjaśnić kolorem typu buff, stopniowo model będzie ciemniał na dalszych etapach pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 2 Marca 2015 Autor Share Napisano 2 Marca 2015 Dlatego prze malowałem model na jeden kolor. Przeglądałem fotografie obecnych pojazdów zbudowanych na shermanie i nie zauważyłem tej modulacji a pojazdy są po remontach ładnych kilka lat. A na zlotach też często bywają i za obserwowałem fajne efekty kurzu i deszczu. Więc mam zamiar na takich egzemplarzach się wzorować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grazzi Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Modulacja chyba nie będzie taka niezbędna, zwłaszcza, że zróżnicowana będzie kolorystyka przedziału bojowego A dalej czepiając się zdjęć- jest dużo lepiej, przynajmniej coś widać Teraz jeszcze przydałoby się poprawić oświetlenie i ew. poprawki już na komputerze w edytorze typu GIMP (bo chyba na PS mało kogo stać). Polecam kupić najnowszy numer Super Modelu (objawił się w zeszłym tygodniu) gdzie jest fajny artykuł o obróbce zdjęć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 4 Marca 2015 Autor Share Napisano 4 Marca 2015 Cieniowanie wersja 2.0. I jak jest . Ja jestem zadowolony jak na drugą próbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 4 Marca 2015 Share Napisano 4 Marca 2015 świetnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 4 Marca 2015 Autor Share Napisano 4 Marca 2015 Dziękuje serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 4 Marca 2015 Share Napisano 4 Marca 2015 Jak miło zobaczyć swojski znak :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 4 Marca 2015 Autor Share Napisano 4 Marca 2015 Myślę że powinno być ich więcej. W planach mam jeszcze M 10 "Gdynia I", M 10 Achilles IIC "Bydgoszcz", Firefly w 3 wersjach i M 16 Halftrack. A później jeszcze się pomyśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 4 Marca 2015 Share Napisano 4 Marca 2015 Chodziło mi o avatara. Do dziś nie wiadomo, czy Gdynia była M10 czy Achillesem, ja zrobiłem ja jako M10 ale chyba sporo przemawia za tym, że mógł to być Achilles. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grazzi Napisano 5 Marca 2015 Share Napisano 5 Marca 2015 Źle, kiedy dyskutują ludzie o takich samych awatarach- najpierw pomyślałem, że ktoś tu cierpi na schizofrenie i zaczął gadać sam ze sobą A modulacja bardzo ładna, widać kontrast kolorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 5 Marca 2015 Autor Share Napisano 5 Marca 2015 Chodziło mi o avatara. Do dziś nie wiadomo, czy Gdynia była M10 czy Achillesem, ja zrobiłem ja jako M10 ale chyba sporo przemawia za tym, że mógł to być Achilles. No przecież ja też pisałem o avatarach. Jak nie wiadomo przecież to jest zwykły M 10 a nie Achilles. I nic nie przemawia że to Achilles mk IC lub IIC na fotkach widać że to M 10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 5 Marca 2015 Share Napisano 5 Marca 2015 Oki, załapałem :-) Dyskusja o tym, czy był to M 10 czy Achilles nie prowadzi niestety do uzyskania pewności. Jak zajrzysz do ostatniego tomu "Śladami polskich gąsienic" (tom 20) Gdynia opisana jest jako Achilles. Ja tez kiedyś podszedłem do tematu Gdyni jako M10, to jednak częstsza interpretacja. Może Ci się przyda to: viewtopic.php?f=87&t=17117 Świetny model Gdyni w 1:35 zrobił też Witek Hałub z Inowrocławia w skali 1:35. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 5 Marca 2015 Autor Share Napisano 5 Marca 2015 Witam ,z dokumentacji ikonograficznej jak i zapisków jasno wynika że ,,GDYNIA'' to M 10 ,dla czego ? ponieważ 1 dywizjon przeciwpancerny, wyposażony był wyłącznie w niszczyciele typu M 10 natomiast 2 dywizjon przeciwpancerny ,wyposażony był wyłącznie w niszczyciele typu ACHILLES IIc. 3 dywizjon w armaty p.panc 17 pdr.at.gun. holowane, natomiast w bateriach występowały armaty 6 pdr.at.gun wszystko to podyktowane było sprawami logistycznymi, mniejsze problemy w zaopatrzeniu w amunicje ,jak i części zamienne. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 5 Marca 2015 Share Napisano 5 Marca 2015 Dyskusja o tym, czy był to M 10 czy Achilles nie prowadzi niestety do uzyskania pewności. Jak zajrzysz do ostatniego tomu "Śladami polskich gąsienic" (tom 20) Gdynia opisana jest jako Achilles. Ja tez kiedyś podszedłem do tematu Gdyni jako M10, to jednak częstsza interpretacja. Jakie elementy z tego zdjęcia wskazują, że może to byś Achilles i jest prawidłowo podpisane? Przecież wieża ma przeciwwagi typowe dla M10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi