Danio Napisano 20 Lutego 2015 Share Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) Witam. Tym razem finał warsztatu, na który trafił model Focke Wulfa Fw 190 A firmy Matchbox. Postanowiłem przy pomocy rozlicznych dodatków zbudować go jako makietę samolotu w wersji Fw 190 A-3, W.Nr 0130 541, na którym 20 listopada 1942 roku w San Pietro na Sycylii stacjonował Oblt. Adolf Dickfeld, ówczesny dowódca II./JG 2 "Richthofen", as II wojny ze 136 zestrzeleniami na koncie (ur. 20 lutego 1910 r. - więc dziś 105 rocznica - zm. 17 maja 2009r.) Oryginał (mam na myśli samolot) w tej postaci 17 listopada 1942 roku przyleciał na San Pietro, skąd razem z II./JG 2 cztery dni później (21 listopada) przeniósł się na lotnisko Tindja-Sud w Afryce. Dickfeld 8 stycznia 1943 roku został ciężko ranny, kiedy na lotnisku w Kairouan (w samolocie wersji A-4) zderzył się z przeszkodą. Po krótkiej rekonwalescencji, 17 kwietnia wrócił do służby. Poprzednim pilotem tej maszyny był Hptm. Helmut-Felix Bolz, poprzedni (od 9 maja 1942) dowódca II Gruppe (20 grudnia zostaje dowódcą I./JG 2. Samolot ma białe pasy wokół skrzydeł i kadłuba - oznakowania Luftwaffe z rejonu śródziemnomorskiego. Wcześniej miał wymontowane zewnętrzne działka MG FF/M, celem zmniejszenia masy (a co za tym idzie, zwiększenia zwrotności). Pozostała siła ognia i tak była wystarczająca do zwalczania Spitfire`ów nad kanałem La Manche. Model wymagał dość licznych przeróbek i modyfikacji, ale dzięki radom Kolegów oraz ich wsparciu i motywacji, udało się dzieło doprowadzić do szczęśliwego końca. Dzięki. Poniżej link do Warsztatu. Galeria: Edytowane 19 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 20 Lutego 2015 Share Napisano 20 Lutego 2015 Pogratulowałem już w warsztacie, ale się powtórzę. Wielkie gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 20 Lutego 2015 Share Napisano 20 Lutego 2015 Gratuluję, fajna foka wyszła. _________________________________________________________________________________ Na warsztacie: F-22 Raptor - Italeri 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 21 Lutego 2015 Share Napisano 21 Lutego 2015 Fajnie Ci wyszedł . Gratulacje !!!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 23 Lutego 2015 Autor Share Napisano 23 Lutego 2015 Serdeczne dzięki, Panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi