Skocz do zawartości

Tiger 1 Mid Produktion - HB 1:16

woto

Rekomendowane odpowiedzi

Po Paladinie wracam do okresu IIww. Od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie coś wielkiego, no i wpadł mi w ręce taki orzeszek http://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.-VI-Tiger-I.html.

Dużo błędów to ma ale postaram się je poprawić.

Na pierwszy rzut poszło koło napędowe.

HB daje takie do wersji wczesnej

naped_before_zpsp6210yfj.jpg

po przeróbce wygląda to tak

koo_naped_after_dekiel_zps083mqwtw.jpg

jeśli kto z kolegów będzie kiedyś robił tego tygryska to będę miał odlany kołpak z żywicy. Nie wiem na ile procent wymiarowo odpowiada oryginałowi ale myślę, że wygląda znośnie.

dekiel1_zpsykka7ldw.jpg

mam nadzieję, że podołam zadaniu

pozdrawiam

Mam ten model i prędzej czy później się za niego wezmę. Będę obserwował z zainteresowaniem temat, no i oczywiście skorzystam z kołpaków i innych części jeżeli takowe wykonasz:)

Mała aktualizacja przeróbek

zlikwidowana wnęka na przedniej płycie, zaszpachlowane ubytki w plastiku, dołożone spawki oraz dorobiona płyta - (nie wiem czy dobra grubość teraz ma 1mm)

03mar_1_zpsoqdrys9c.jpg

03mar_2_zpsbteoqv3g.jpg

blacha łącząca wannę z błotnikami dostała nity, i zacząłem spawać , jeszcze muszę zakorkować te większe nity bo za głęboko są wpuzczone.

03mar_3_zps1zigaj80.jpg

zdjęcia źle robić, bo to zajmuje cały namiot

• 1 month later...

Witam

Dokleiłem 0,5 i jest ok ;-). Wolno trochę idzie mi ten Tiger, mam nadzieje, że w takim tempie skończę go w tym roku . Popisałem trochę po zdjęciach jakie porobiłem przeróbki, żeby było bardziej czytelne. Oprócz tego co na fotkach złożone są wszystkie koła i jedna gąsienica, ale zdjęć tych elementów już nie dawałem. Gąskę to parę dni mi się składało, każdy segment ma 4 dziury po wypychaczach tak, że jest trochę szpachlowania i szlifowania. Jak zmęczę drugą taśmę to wtedy złożę całość. A oto skromne efekty mojej pracy.

1_kw_zpsjxkaqkgp.jpg

4_kw_zpsf30huj3b.jpg

2_kw_zpsy0afvihz.jpg

3_kw_zpslnpkl1zp.jpg

• 3 weeks later...
  • 8 months later...

Witam po dłuuuugiej przerwie. Mam nadzieję, że teraz będzie to jakoś szło do przodu.

A więc pokazuję co od ostatniego razu doszło. Zacząłem uzbrajać tylną płytę w złotka

6cc78938e3c24ac8med.jpg

d5100f9564fea3e7med.jpg

poprawiłem adapter rozruchowy bo ten to średnio wyglądał

przed

f803cb0d1a1787a5med.jpg

i po

f5cd6b6b85b8b816med.jpg

lampka przednia też dostała troszkę biżuterii

fac577f714525168med.jpg

i troszkę porobionych blaszek

074a2f33b475ebdemed.jpg

Tak więc powolutku się rozkręcam. Mam pytanie co się dzieje ze stroną Photobucket, jakaś awaria czy coś innego. Dawno tam nic nie wrzucałem. Jaki jest dobra darmowa strona z hostingiem zdjęć bo na fotosiku to tylko do 150 zdjęć darmo.

No, nareszcie się ruszyło:)

A Ty coś działasz na swoim, bo kiedyś pisałeś że też masz go w planach?

Na chwilę obecną zdradziłem pancerkę na rzecz "obiektów" pływających.