David77 Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 Hej! Jestem tu nowy i dopiero zaczynam przygodę z modelarstwem. Aktualnie na warsztacie mam kilka modeli w tym Spitfire Mk. VI od Italeri w skali 1:72. Znam się na samolotach, ale zastanawiam się do czego służy ten element i jak wykonać go na modelu. Dokładnie chodzi mi o ten fragment linki rozpiętej od anteny do ogona. Ktoś mi podpowie jaka jest tego fachowa nazwa, do czego to służyło i jak wykonać ten element na modelu. Z góry przepraszam za moją niewiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 Ja to robiłem zawsze z czarnej nici, ale poczekaj ma radę kogoś bardziej doświadczonego. Następnym razem, tego typu pytania umieszczaj w dziale "Jak to zrobić i jak pokazać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 Do robienia tych cienkich anten w tej skali polecam drucik (oczywiście odpowiednio cienki) jaki znajdziesz np. w cewkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Under B Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 Jak ja zadawałem ludziom to samo pytanie, to poznałem jeden sposób, ale nie miałem okazji go wypróbować. Ludzie robią to z plastiku. A dokładniej z nagrzanego i rozciągniętego kawałku plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 Ja robię z żyłki wędkarskiej, bardzo cienkiej (najcieńszej, jak tylko się da, chyba 0,2mm). Przyklejam ją CA, (dokładniej "Kropelką") która jest idealna do tej roli. Z efektów jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 Hej! Jestem tu nowy i dopiero zaczynam przygodę z modelarstwem. Aktualnie na warsztacie mam kilka modeli w tym Spitfire Mk. VI od Italeri w skali 1:72. Znam się na samolotach, ale zastanawiam się do czego służy ten element i jak wykonać go na modelu. Dokładnie chodzi mi o ten fragment linki rozpiętej od anteny do ogona. Ktoś mi podpowie jaka jest tego fachowa nazwa, do czego to służyło i jak wykonać ten element na modelu. Z góry przepraszam za moją niewiedzę. A dlaczego chcesz to w ogóle w tym modelu montować? Instrukcja montażu tego przecież nie przewiduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 Ja robię z żyłki wędkarskiej, bardzo cienkiej (najcieńszej, jak tylko się da, chyba 0,2mm). Przyklejam ją CA, (dokładniej "Kropelką") która jest idealna do tej roli. Z efektów jestem bardzo zadowolony. A nie 0,02? Od 0,2 jest wiele cieńszych rodzaji, chociażby 0,12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 Ja od pewnego czasu stosuję żyłkę wędkarską 0,09 mm, którą maluje miedzianką 171 humbrola: Miniaturka, kliknąć aby powiększyć. Przepraszam, za jakość, to starsze zdjęcie robione komórką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Ja robię z żyłki wędkarskiej, bardzo cienkiej (najcieńszej, jak tylko się da, chyba 0,2mm). Przyklejam ją CA, (dokładniej "Kropelką") która jest idealna do tej roli. Z efektów jestem bardzo zadowolony. A nie 0,02? Od 0,2 jest wiele cieńszych rodzaji, chociażby 0,12. Możliwe, chyba nawet 0,1 - 0,8. W każdym razie najcieńsza, jak tylko się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi