Hammett Napisano 8 Marca 2015 Share Napisano 8 Marca 2015 Witam wszystkich Pomalowałem model bezbarwnym błyszczącym lakierem Humbrola w słoiczku. Małowałem aero. Lakier rozcieńczyłem benzyną do zapalniczek. Efekt to jakby matowe mleko lub biały kurz na całym modelu. Poprzedni model malowałem satynowym humbrolem i też rozcieńczałem benzyną i wszystko było ok. Można to jakoś uratować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 8 Marca 2015 Share Napisano 8 Marca 2015 Do lakierów bezbarwnych używaj dedykowanych rozcieńczalników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 8 Marca 2015 Autor Share Napisano 8 Marca 2015 czyli czym najlepiej rozcienczac te Humbrole? Szukałem tu i tam , ale nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi czym rozcienczac i w jakich proporcjach. Wracając do mojego "ośnieżonego" Hellcata, to póki co wyczysciłem pędzelkiem i poleciałem Sido. Udało się odzyskać połysk. Chyba kupię jakiś lakier MM albo coś w puszce. Będę wdzięczny za jakieś podowiedzi sprawdzonych lakierów bezbarwnych błyszczących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Marca 2015 Share Napisano 8 Marca 2015 Humbrole możesz rozcieńczać Wamodem. Od dawna nie maluję bezbarwnymi Humbrola, przesiadłem się na bezbarwne Revella - lepszej jakości - i bezbarwne akryle Pactry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 8 Marca 2015 Autor Share Napisano 8 Marca 2015 Dziękuję za porady. Chyba wypróbuję Revella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 8 Marca 2015 Share Napisano 8 Marca 2015 najlepszy lakier olejny to Revell, rozcieńczać możesz wamodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 11 Marca 2015 Autor Share Napisano 11 Marca 2015 Kupiłem lakier Model Master w sprayu i sprawa załatwiona. Jakość nieporównywalnie lepsza od tego badziewia z Humbrola. Kilka ruchów i samolot lśni jak złoto. Bez zabawy z rozcienczaniem i mieszaniem. Cena wyższa, to fakt, ale jakość i prostota aplikacji rekompensuja te parę złotych więcej. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 Nie rozcieńczasz lakieru i nie zapycha ci się aero? Gratulacje, używam tego samego lakieru i muszę go rozcieńczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 Nie rozcieńczasz lakieru i nie zapycha ci się aero? Gratulacje, używam tego samego lakieru i muszę go rozcieńczyć. A jak lakier w sprayu wlewasz do aero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 11 Marca 2015 Autor Share Napisano 11 Marca 2015 "Kupiłem lakier Model Master w sprayu ...". Czytamy ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 "Kupiłem lakier Model Master w sprayu ...". Czytamy ze zrozumieniem Myślę, że jest tu pełne zrozumienie. Ty kupiłeś lakier w sprayu i malujesz bezpośrednio, natomiast kolega Lipstein, jak pisze, wlewa go do aero, co nie jest może operacją nagminną, ale niektórzy tak robią. Ma to zaletę, że lakier wysokojakościowy z puszki mogą precyzyjnie dozować z aero. Problemem jest tylko jak to zrobić. Korzystając z rad na forum próbowałem już: a) wypsikać lakier do pojemnika, b) włożyć spray do dużego pojemnika i przedziurawić puszkę gwoździem. W obu przypadkach smród i syf w całej chałupie. Dlatego jestem ciekaw jak robi to Lipstein. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 lipstein kupuje lakier w słoiczkach... też nie doczytałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 12 Marca 2015 Autor Share Napisano 12 Marca 2015 Jak to mówią "ilu modelarzy, tyle patentów" więc nie ma co się spierać, tylko modele lepić ;) Jako że wygodnicki jestem, zostanę przy puszkowych bezbarwnych i jadę prosto z puchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kodi Napisano 12 Marca 2015 Share Napisano 12 Marca 2015 A jak lakier w sprayu wlewasz do aero? Spróbuj metody C Potrzebna będzie rurka do picia taka plastikowa, najlepsza taka zginana. Skracasz, przykładasz do kapturka puszki drugi koniec do aerografu i delikatnie naciskasz. Poczekaj chwile, żeby odgazowało i maluj. Zawsze tak robie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi